fbpx

Kedvező piaci várakozások az agráriumban

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 26.

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdák derűlátása mögött a kedvező terméskilátások és az ősszel nyíló uniós pályázatok állnak. Az agrárszektor helyzetéről Császi Róberttel, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

 

 

A harmadik negyedévbe érve körvonalazódnak az agrárszektor idei évét meghatározó piaci és szabályozói körülmények, és egyre pontosabb képet kapunk a várható termésről is. Milyen évet várnak a gazdálkodók?

A mezőgazdaságban a betakarítás előtt szinte mindig óvatos optimizmus tapasztalható. A kedvező várakozásokat idén a terméseredmények is erősítik, amelyekhez azonban alacsony felvásárlási árak kapcsolódnak. A Budapest Bank az agráriumban tevékenykedő kkv-k helyzetét és várakozásait bemutató Agrár Gazdasági Indexe szerint, főleg a fiatalabb és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák, valamint a kisebb gazdaságok tulajdonosai körében nagyobb a derűlátás. Az állattartók helyzetét az alacsony világpiaci árak nehezítik, bár az utóbbi hetekben ezen a téren is kedvező változásokat tapasztalunk.

Milyen pénzügyi kihívásokkal kell szembenézni a gazdálkodóknak az idei évben?

Jelenleg az alacsony felvásárlási árak mellett a legnagyobb kihívást a folyamatos forgóeszköz ellátottság megteremtése jelenti. A Budapest Bank a ’90-es évektől kezdve nagy hangsúlyt fektet az agrárcégek kiszolgálására, és változatos eszközrendszert alakítottunk ki a vállalkozások pénzügyi stabilitásának megteremtése érdekében. Ebben a helyzetben ideális megoldás lehet a készletfinanszírozás és a vevőkövetelések faktorálása, de lehetőség van a támogatások előfinanszírozására is. Ezek mind olyan eszközök, amelyekkel a vállalkozások könnyebben és gyorsabban juthatnak forráshoz.

Hogy látják a pályázati lehetőségeket?

A növénytermesztők részére ősszel nyíló pályázati lehetőségek jelentős lökést adhatnak az ágazat beruházásainak, amely finanszírozásában a Budapest Bank is komoly szerepet kíván vállalni, és EUBázis2020 projektirodánkra tanácsadóként is számíthatnak ügyfeleink. Meglátásunk szerint a meghirdetett keret gyorsan elfogy majd, így a következő időszak kiemelt jelentőségű lesz a stratégiai döntések szempontjából. Kimondottan fontosnak tartjuk, hogy minél jobban megismerjük ügyfeleink igényeit, és segítsünk megtalálni az ideális megoldásokat, így a jelen helyzetben biztos, hogy lesz miről beszélgetnünk az augusztus 31-én kezdődő Bábolnai Gazdanapokon, ahol szakértőink a Budapest Bank standján várják az érdeklődőket.

További információ a Budapest Bank agrárfinanszírozási megoldásairól: