fbpx

Mascar-újdonságok

Írta: Szerkesztőség - 2016 augusztus 26.

Számos újdonsággal készült az olasz Mascar gyár a német Agritechnica kiállításra. Az újdonságok közül az egyik néhány hazai gazda számára ismerős lehetett, mivel a Mascar 2 éve Magyarországon is tesztelte a vontatott szemenkénti vetőgép prototípusát. E mellett a Mascar Florida-t – forgóborona és mechanikus gabonavetőgép gépkombinációját – és a Diavel nevű, hengeres kamrakialakítású, fixkamrás bálázót is megtekinthette az érdeklődő közönség.

 

Mascar Maxi 6 soros vontatott kukoricavetőgép 1000 literes műtrágya tartállyal

 

Szemenkéntvetőgép-újdonságok

A Mascar szemenkénti vetőgép-kínálata mára a vontatott kialakítás megjelenésével mondhatni teljessé vált. Ez a kivitel lehetővé teszi, hogy akár egy MTZvel, vagy a manapság oly gyakori könnyű kiszolgáló traktorokkal 6 soros, kéttárcsás, csoroszlyás szemenként vetőgépet üzemeltessenek, amely nagy műtrágyaszóróval és akár 2 garnitúra granulátumszóróval szerelt. Így egy menetben történhet a vetés, a műtrágyázás, a starter műtrágya és a talajfertőtlenítő kijuttatása. A Mascar így most már szinte mindenféle gépigényt ki tud elégíteni: 4, 6, 8 és 12 soros kialakítás, 3-féle méretű műtrágyatartály, csúszós vagy tárcsás műtrágyacsoroszlya, 2-féle méretű granulátumszóró, amelyből akár 2 garnitúra felszerelhető is kérhető, a vázak pedig lehetnek fixek, félbehajthatóak, egyszeresen vagy kettős teleszkóposan összehúzhatóak. A vontatott kivitelhez hasonlóan az elektromos meghajtású gyorsvetőgép prototípusának tesztelése szintén Magyarországon történt, ezzel a géppel 15 km/h-s munkasebesség is elérhető, és az egyes sorok tőtávolsága egyedileg állítható, így hibridek vetésére alkalmas.

 

Mascar Florida forgóborona és vetőgép gépkombináció

 

Gabonavetőgép-újdonságok

A Mascar Florida a forgóborona és a mechanikus vetőgép kombinációja, ezzel a géppel egy menetben elvégezhető a szántáselmunkálás és a vetés. A gép aprómag vetésre is alkalmas. A Magyarországon is egyre gyakoribb száraz tavaszi időjárás esetén érdemes használni a forgóboronát, mivel az a vetőágyat úgy képzi, úgy végzi az aprítást, hogy a száraz felső talajréteget felül, a nedves mélyebb talajréteget pedig lent hagyja, tehát segít megőrizni a talaj nedvességtartamát. A vetőgép a forgóboronáról leszerelhető, így önállóan is használható.

 

Mascar Diavel 630 nagy teljesítményű fix kamrás bálázó

 

Bálázóújdonságok

A Mascar Diavel nagy teljesítményű, fixkamrás körbálázó, amely 130-as bálát készít. A bálakamrát 18 profilos henger alakítja ki, amely profil segít a bála forgatásában.

A Diavel megkapta a Mascar Monster-sorozat sokat dicsért, nagy teljesítményű rendfelszedőjét, 1,95 m szélességgel. A rendfelszedő talajkövetését két oldalon iránykövető gumikerék segíti, az anyag bálakamrába való továbbításáról rotoros adagoló gondoskodik.

A bálázó alapfelszereltsége a rotor utáni rész hidraulikus leengedése, így az esetleges eltömődés megszüntethető. A Diavel rendelhető hálós és kettős zsineges kötözéssel, és az alapfelszereltség része az M630 színes kezelőmonitor, amely folyamatosan mutatja a bála aktuális állapotát, és 5-féle számlálóval is rendelkezik (4 „napi” számláló+1 összes bálaszám). A bálázó alapfelszereltsége a központi zsírzó és az automata láncolajzás.

A bálázó opcióként szecskázóval is rendelhető, amely még tömörebb zöld bálák készítéséhez szükséges. A bálázó igen tömör széna-, szalma-, lucerna-, kukoricaszár- és zöld bálák készítéséhez használható. A bálázó masszív felépítését az is mutatja, hogy a gép tömege felszereltségtől függően kb. 3 000 kg.

A Mascar Diavel bálázó üzemeltetéséhez 90-120 LE-s traktor szükséges. Az érdeklődő hazai gazdák az idei AgrárgépShow-n megtekinthették a gépet, amely már megvásárolható a SZEGÁNA Kft.-nél.