fbpx

Olcsó a búza, mégis drága a kenyér – Ki nyerészkedik rajta?

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 30.

Bezuhant a búza és az energia ára, mégis drága a kenyér. A Növekedés.hu annak járt utána, melyik piaci szereplő nyelte be a különbözetet, és mikor lehet ismét olcsóbb a kenyér.

lisztes zsákok
Nem a lisztté őrlés teszi drágává a kenyeret (fotó: Horizont Média)

Csaknem féláron érkezik a liszt

2022-ben az aratás után még 130 ezer forintos tonnánkénti árat is tudtak érvényesíteni a termelők a búzájuk után – amennyiben eladták. Most viszont nem az a kérdés, hogy hajlandóak-e eladni, hanem az, hogy akad-e rá vevő nagyjából fele ennyi összegért. Mivel kevés a jó minőségű búza, szétnyílt az árolló a malmi és a takarmány minőségű áru között. Előbbiért 73-75 ezer forintot is érvényesíteni lehet tonnánként, míg az utóbbiért csak 53-55 ezer forintot fizetnek a felvásárlók.

Az olcsóbb alapanyagár ellenére a kenyér és a pékáru továbbra is drága. Király László, a Zala Cereália Kft. ügyvezetője emlékeztet: az elmúlt két évben a búza ára a 2,6-szorosára nőtt, ezalatt a liszt ára csak a 2,4-szeresére növekedett, tonnánként 100 ezer forintról 240 ezerre. A szakember azt mondja a portálnak, hogy a malom követi az alapanyag mostani árcsökkenését: a liszt ára – akárcsak a búzáé – közel 50 százalékkal esett vissza. 

Még nem jártak le a rossz szerződések

Ezek szerint vagy a sütőipar, vagy a kiskereskedelmi egységek a ludasak a magas árban. A sütőipar költségszerkezetében csak mintegy 15-20 százalékot tesz ki a liszt ára – tudta meg a portál. A pékáru fő költségelemei a munkabér, az energia és a szállítás, ezek pedig jelentősen drágultak az elmúlt években. A sütőipari szereplők egy része még az ősszel megkötött, előnytelen szerződés árakkal üzemel, a munkabérek pedig továbbra is növekedési pályán vannak. A szállítást drágítja a gázolaj árának utóbbi időben tapasztalható emelkedése. Mindezek miatt nem szívesen csökkent árat a sütőipar.

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője azt mondja, hogy a liszt kiskereskedelmi ára szinte egy pillanatig sem volt magas, hiszen a forgalom jelentős részét adó finomliszteket idén július végéig a 2021 október 15-én érvényes fogyasztói áron kellett árusítaniuk (hatósági ár), augusztus elsejétől pedig legfeljebb a bruttó beszerzési árat kérhetik el a vásárlóktól. Az egyéb lisztek (réteslisztek, süteménylisztek, kenyérlisztek stb.) malmok által biztosított átadási árak már csökkenésnek indultak, és ez megjelent a Spar fogyasztói áraiban is.

Maczelka Márk szerint a kenyér árának is mérséklődnie kell. Az alapanyag ma szinte féláron hozzáférhető, az előnytelen energiaszerződések lejárnak, és az üzemanyag árának megfogására is van esély a kormányzati megnyilatkozások alapján. Az infláció is sok pénzt kivett a vásárlók zsebéből, ezért kenyérből, pékáruból is kevesebb fogy most, mint tavaly. A sütőiparnak mindezekre reagálnia kell. Ezzel együtt a 2022 előtti árszintre kicsi az esély.

Kapcsolódó írásunk: Mi kell a mindennapi kenyérhez?