fbpx

Több célra alkalmazható kistraktor és innovatív permetezőgép

Írta: MezőHír-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 11.

A szekszárdi Gyűszű Birtokon mutatta be újdonságait a mezőgazdasági és közterület-fenntartó gépek forgalmazásával foglalkozó Agromehanika Kft.: az új AGT 1060-as traktorcsalád egy nyitott fülkés modelljét és a precíziós megoldásokkal felvértezett AGS HP szántóföldi permetezőgépet.

A szlovén gyártót nagy létszámú stáb képviselte, Anže Šinkovec, az Agromehanika D.D kereskedelmi igazgatójának vezetésével. A mezőgazdasági munkagépeket Kiss Attila, az Agromehanika Kft. ügyvezetője és Damjan Golmajer, a gyártó fejlesztőmérnöke mutatta be. Erre a helyszín, a több lábon álló birtok ideális választásnak bizonyult, mivel a szőlő- és gyümölcstermesztés mellett szántóföldi művelés is jellemzi Töttös Tibor borászatát.

 

Kistraktor
A sokoldalúan kihasználható, méretéhez képest erős kistraktor

 

A „legszebb kistraktor”

Az AGT 1060-as modell egy csehországi kiállításról a „Legszebb kistraktor” címet hozta el 2021-ben. A valóban vonzó külsővel rendelkező munkagépet számos műszaki újdonság teszi alkalmassá talajművelésre és egyéb mezőgazdasági feladatok végrehajtására az agrárium több szegmensében. Jól teljesít kertészetben vagy akár szántóföldi munkák során is, de erdőgazdálkodásban is alkalmazható. A termékcsalád új alvázat kapott, alacsony súlyponttal és négykerékmeghajtással rendelkezik, így dombos vidéken is munkára fogható. Az erőforrása egy 56 LE-s, háromhengeres, a Stage 5-ös szabványnak megfelelő, turbódízel, 1,9 l-es KOHLER motor, amely akár 225 Nm nyomatékkal is működik, kis fogyasztás mellett; miközben a gyakorlati teljesítménye egy 70 LE-s traktorét is megközelíti. Az erőátvitelt szinkronizált, 24 sebességes (12-12 előre és hátra) váltó biztosítja három sebességtartományban.

Az ergonomikus kialakítású ülés a műszerfallal és a kezelőszervekkel 180o-ban megfordítható, így kétirányú munkavégzést tesz lehetővé, melynek során a hidraulikus és a felfüggesztési rendszer jól kihasználható.

A kistraktor a szállítás és a munkavégzés minden területén jól teljesít, mivel az első hárompontos csatlakozó jól irányítható a kezelőszervek segítségével, illetve első és második kategóriás csatlakozókat is tud fogadni.

A kis munkagép több változatban is megrendelhető: a nyitott változat mellett fülkével is kérhető, melyhez a klíma is opcionális tartozék. Az Agromehanika alapesetben kettő éves jótállást vállal a kistraktorokra.

 

A legszebb kistraktor az Agromehanikától (Videó: Horizont Média)

 

A 3 600 és 4 200 literes tartályokkal szerelt AGS HP permetezőgép

A vontatott permetezőgép robusztus és tartós alvázzal, illetve opcionálisan kormányozható tengellyel szerelt. Ezzel elérhető, hogy a munkagép mindig a traktor keréknyomában maradjon, így kisebb lesz a taposásból eredő kár.

Az innovatív technológia jegyében az ISOBUS-csatlakozás mellett az AG-TRONIK S1 permetezőrendszert is megkapta a gép, aminek eredményeként pontosabb, gyorsabb és biztonságosabb a növényvédelmi munka. A számítógép-vezérelt elektronika beállítja az ideális átfolyási sebességet a munkasebesség és a fúvókák teljesítménye alapján, ezáltal a permetszerből akár 20 százalék is megtakarítható.

A fő tartályok vegyi anyagoknak jól ellenálló, kiváló minőségű LDPE anyagból készültek, és modern kialakításuknak köszönhetően alaposan elkeverik a vegyszert, alig marad bennük fel nem használható folyadék. A gép két membránszivattyúval szerelt: egy 260 l/perc teljesítményű felel a permetezésért; egy szabályozható, 150 l/perces pedig a permetszert keveri.

 

Permetezőgép az Agromehanikától
A vontatott, számos újdonsággal szerelt permetezőgép munkaszélessége 21 métertől akár 30 méterig terjedhet

 

A permetezőgép hidraulikus HPX acél és TR4-es alumínium kerettel kérhető. Az előbbinél két munkaszélesség létezik, a 21 és 24 m-es, az utóbbinak három változata van: a 27, 28 és a 30 m-es kivitel. A permetezőkarok az elektronikus vezérlésnek köszönhetően automatikusan alkalmazkodnak a kultúrnövényzethez és a terepviszonyokhoz.

A gép kiegészítő berendezései között külső tisztítókészletet is találunk, külön tartállyal. Ez biztosítja, hogy minden alkalmazást követően a helyszínen el tudjuk távolítani a vegyszermaradványokat a gépről, illetve csapadékos időben ennek segítségével a kerekek is megtisztíthatók, így a közúti sárfelhordás is megelőzhető.

 

Új professzionális permetező az Agromehanikától (Videó: Horizont Média)

 

SZERZŐ: BARNA FERENC