fbpx

Gabonabetárolásra ösztönözheti a gazdákat az elmúlt őszi időjárás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 14.

A száraz ősz miatt gyengén fejlődnek az őszi kalászosok, emiatt az idei termés várhatóan elmarad a tavalyitól: ez emelheti az árakat, és betárolásra ösztönözheti a termelőket.

A tavalyi, különösen száraz ősz miatt Magyarország jelentős területén nem csíráztak és bokrosodtak megfelelően az őszi kalászosok. A Dunántúlon jobb, az Alföldön jellemzően rosszabb a helyzet, de a Vetőmag Szövetség által kiadott, úgynevezett betelelési minősítés eredménye majdnem mindenütt elmarad a 2017-es év számaitól, mutatott rá a gabonák jelenlegi helyzetére dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.

A gabonatárolással és közraktározással foglalkozó társaságot partnerei úgy tájékoztatták, hogy a kelés elhúzódott, ami kibújt a földből, az is nagyobb részt gyengén fejlődött. Ugyanakkor a kártevők a rövid hideg időszakok miatt minden bizonnyal nagy számban átteleltek, ami emeli a vírusveszélyt.

A fentiek alapján a kezdeti, vízhiányos fejlődés miatt őszi búzából mind a termésátlag, mind az idei mennyiség alacsonyabb lehet a tavalyi, hektáronkénti 5 tonnánál, illetve országosan 4,84 millió tonnás teljes termésnél. Ez nemcsak a búza tőzsdei és átvételi áraira lesz hatással, de a cég raktárkapacitásainak kihasználtságára is. Ha a teljes betakarított mennyiség alacsonyabb, akkor a termelők előszeretettel tárolják be a készleteiket, mert kivárják a valószínűsíthető áremelkedést. Az óbúza ára az aratáskori árhoz képest mostanra 25-30 százalékkal emelkedett, tehát az idei szezonban jól jártak, akik raktározták a termést.