fbpx

Milyen legyen a traktor?

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 30.

A bonyolult munkagépekhez okos, de nehezen megtanulható kezelésű traktor kell? Nem feltétlenül! A Valtránál a legokosabb is egyszerűen kezelhető.

A korábbi T-széria alapjaira épülő új traktorok jelenleg a 140-250 LE közötti teljesítménytartományban, 7 modellel, 4-féle felszereltségi szinttel érhetők el, a jelenkor igényeinek megfelelően. A felszereltségi szintek sebességváltó- és hidraulika-rendszerben térnek el egymástól. A sebességváltó, hidraulika, hátsó híd, emelőmű a finnországi gyárban került kifejlesztésre, a fokozatmentes Direct is a Valtra saját gyárán belül készül.

A felszereltségi szintek most a következők: HiTech: Hat csoportban, csoportonként 5 powershift sebességi fokozat. Mind a powershiftek, mind a csoportok váltása elektrohidraulikusan történik. Automatizálhatjuk a kapcsolásokat; AUTO 1-ben gyári program szerint kapcsol a traktor: a terhelést, motorfordulatszámot is figyeli. AUTO 2 -ben a kezelő határozhatja meg a pontos váltási fordulatszámokat. A kuplungpedált csak a motor indításakor kell használni. Az AutoTraction funkció folyamatosan aktiválva van, a fékpedál az automata kuplung funkciót is vezérli. Ezek az új automata funkciók nagyban segítik a vezető dolgát. A powershift rendszer más, egyedi, előnyös funkciókkal is rendelkezik, mint a „lejtőmegtartó” funkció és a „hidraulika asszisztens”, amelyek nagyban megkönnyítik a homlokrakodós munkákat. A hidraulika-rendszer zárt központú, 90 liter/perc teljesítményű fogaskerék-szivattyúval van ellátva. A hidraulika és sebességváltó egy rendszeren belül kapott helyet. A kihelyezett szelepek vezérlése mechanikus. Az Active modellekben a HiTech esetén leírt sebességváltót és már terhelésérzékelős hidraulika-rendszert találunk, aminek teljesítménye 115, 160 vagy akár 200 l/min is lehet. A hidraulika és sebességváltó külön rendszerű. A kihelyezett szelepek vezérlése mechanikus. A Versu modellekben szintén a HiTech esetén leírt sebességváltó és terhelésérzékelős hidraulika-rendszer áll rendelkezésre, amelynek teljesítménye 115, 160 vagy akár 200 l/min is lehet. A hidraulika és sebességváltó külön rendszerű. A kihelyezett szelepek vezérlése elektrohidraulikus. A Versu és Direct modellekben már a többszörös díjnyertes Smart Touch kartámaszvezérlés kényelmét is élvezhetjük. A Smart Touch érintőképernyős termináljáról az összes funkciót beállíthatjuk, ill. a traktor minden egységéről pontos információkhoz juthatunk. A Smart Touch használata nagyon egyszerű. Nem veszünk el bonyolult menürendszerben; maximum kettő lépésből a kívánt menü ablaka jelenik meg. Sosem volt még ilyen egyszerű a traktorozás. A Direct a Versutól a sebességváltóban különbözik. A Direct modelleket a Valtra saját tervezésű és gyártású fokozatmentes sebességváltójával szereli. A T-szériás Valtra traktorok erőforrásai minden esetben korszerű, 6-hengeres AGCO Power motorok. A T144 és T154 változatokban 6,6, míg a 174-254 modellekben hosszú löketű, 7,4 literes motorok találhatók. A levegőtorokba épített új pillangószelep, valamint az optimalizált turbótöltés együttesen teszi lehetővé a kimagasló üzemanyag-hatékonyságot, illetve kiküszöböli a füstgáz-visszavezetést. Nagyméretű, TLT-vel hajtott munkagép használatakor aktiválódik a Sigma Power, ami további 15 lóerő motorteljesítményt biztosít minden modell esetében. A Transport Boost szintén 15 lóerő többletteljesítményt ad a motor teljesítményéhez a sebességváltó C és D csoportjában.

Szemet gyönyörködtető látvány

Tágas, kényelmes és kézre áll minden! – talán így lehetne a legtömörebben bemutatni a negyedik generációs T-s Valtra új kabinját, amit a vezetőre szabtak. A könnyű beszállás, a széltében 20 cm-rel megnövelt belső tér, az akadálymentes kilátás és kézre eső kezelőszervek biztosítják a traktorvezető elégedettségét. A vezető komfortja tovább javítható a HiFi-rendszerrel, hűtődobozzal, a szintén gyári szerelésű TwinTrac hátrameneti kormányzással. A T-szériát alacsony, 5,25 m-es fordulókör jellemzi. A traktor alaptömege 7,3 tonna, az elméleti maximális (pótsúlyozott) tömeg 13,5 tonna. A 60 cm-es szabad hasmagasság és a 2995 mm-es tengelytáv nagyobb stabilitást és jó terepjáró képességet nyújt. A front emelőmű kapacitása 5,1, a hátsóé 9,5 tonna. A Valtra minden traktor esetében méltán híres egyedi specifikációt ajánl a felhasználó számára. A vevő egyedi elvárásai alapján állíthatja össze saját erőgépe felszereltségét. Ebben az esetben nem kell felesleges opciókért fizetnie, viszont a gyár már egy olyan traktort ad ki, amelyik a szántóföldi vagy erdészeti munkavégzésre maximálisan megfelel.

SZERZŐ: JA