fbpx

KRONE-újdonságok bemutatója Berlinben

Írta: Fodor Mihály - 2018 október 27.

A BiG X 1180, a világ legerősebb szecskázógépe és az új XCollect adapter.

Szeptember elején Berlinbe várta 26 ország több mint 100 újságíróját a Krone, hogy a szaksajtó képviselői előtt bemutathassa legújabb fejlesztéseit. A rendezvényen megismert újdonságok közül cikkünkben a legizgalmasabbakat vesszük sorra.

Az új BiG X 1180, a Krone új zászlóshajója világpremierjére is itt került sor. Ez a modell kiemelkedik a Krone BiG X 680, 780, 880‑as szecskázók közül, bizonyítva a vállalat hosszú időre visszanyúló meghatározó szerepét a nagy kapacitású szecskázó‑gépek gyártásában. Az extra motorteljesítményt a 24,24 literes, 850 kW/1156 lóerős Liebherr V12 motor biztosítja. Ezáltal a Krone Big X nem csak a világ legerősebb szecskázógépe, de az egyéb hasznos motorfunkcióknak köszönhetően is érdemel néhány plusz pontot. Például az olaj, a szűrő és a szelepek csere‑és karbantartási időközeit 1000 órára növelték, ezenkívül a sorozat összes modellje megfelel az V. és a Tier 4 Final károsanyag‑kibocsátási norma‑előírásoknak (csak az SCR emissziós kezelésre támaszkodva). A BiG X 1180 Krone Lift‑kabinnal, 70 cm magasra ki‑emelhető fülkével is kapható.

OptiMaxx 250: A ferde fogak nyíróhatást váltanak ki

Újabb innováció ez a típusú gördülő vágószerkezet. Az OptiMaxx 250 CornConditioner fogai 5°‑os szögben helyezkednek el, ami még jobb teljesítményt eredményez. Ennek a kialakításnak köszönhetően az anyag fel‑dolgozása során az egység nemcsak a tengely irányában, hanem oldalirány‑ban is aprít. Az új, 250 mm‑es átmérőjű hengerek 105/123 vagy 123/144 fogakkal kaphatók. A 105/123 fogak megfelelőek közepes és hosszú vágáshoz, míg a 123/144 fogak ideálisak rövid és közepes mérethez. A sebességkülönbség 30% vagy 40/50% között állítható.

OptiMaxx 305: A legnagyobb átmérőjű hengerek a piacon

A nagyobb motorteljesítmény eredményeként és a jobb termelési kapacitás elérése érdekében az új BiG X 1180 nagyobb hengerekkel dolgozik. A hengerek átmérőjét 305 mm‑re növelték (OptiMaxx 305), amelyekre adott szögben szerelték fel a fogakat. Ezek a változások egyedi nyíróhatást eredményeznek, növelik a súrlódási felületet és a kerületi sebességet. Ezért az OptiMaxx 305 szecskázógép kiemelkedő teljesítményt nyújt mennyiségi és minőségi szempontból – még hosszú szárú növények esetében is. Amint az átmérő egyre nagyobb lesz, a fogak száma is növekszik. A minden helyzetre optimális megoldás elérése érdekében a vásárlók választ‑hatnak 125/150‑es (közepes és hosszú vágáshoz) és 150/175 fogak között (rövid és közepes vágáshoz). A speciális görgők különböző sebességgel forognak, a különbség lehet 30% vagy 40/50%. Az új ház masszív és könnyen szervizelhető csapágyainak köszönhetően ez az új szecskázóhenger-kialakítás kiemelkedően könnyen kezelhető. A csapágyak, görgők és tárcsák cseréje, ill. a sebességkülönbség 30%-ról 50%-ra történő változtatása könnyen elvégezhető. A nagy szerviznyílásoknak köszönhetően a tisztítás is egyszerű. Egy másik praktikus tulajdonság, hogy a gép méri a csapágyon belüli hőmérsékletet, és azt megjeleníti a képernyőn – ez egy fontos részlet, amely megalapozza a megbízható és biztonságos működést. A másik előny mindkét szecskázóhenger – az OptiMaxx 250 és az OptiMaxx 305 – esetében, hogy egy masszív rugós szerelvénybe vannak rögzítve, ami lehetővé teszi, hogy nagy nyomást fejtsenek ki a növényi részekre. Az eredmény: intenzív mag- és növényirész-aprítás minden mérettartományban.

Automatikus állókés-beállítás

A BiG X 680, 780, 880 és 1180 modellek képesek igazítani a vágóbetétek beállításain, ami lehetővé teszi az üzemeltető számára, hogy azokat másodpercek alatt, egyetlen gombnyomással módosítsa. Természetesen ez kézzel, külső vezérlésből is elvégezhető.

EasyLoad: A Krone automatikus töltőrendszere

A 3D kamera alapú képelemzéssel és automatikus EasyLoad töltőrendszerrel felszerelt szecskázó biztosítja a gép mellett futó pótkocsi kényelmes betöltését. A rendszer automatikusan szabályozza a kiöntőnyílást (nyitás/zárás, a kifolyó elforgatása jobbra/balra), és lehetővé teszi a kezelő számára, hogy különböző töltési stratégiákat válasszon (pl. az „elölről hátra”). Megadhatják továbbá a betöltési szinteket és a terményáram betöltési pontját is – ezek hasznos funkciók, amelyekkel csökkenthető a gépkezelőt érő betakarításkori stressz. A kezelő kényelmesen felügyelheti a gép minden funkcióját a vezetőfülkéből. A jövőben a rendszer majd a kombájnt kísérő pótkocsik automatikus feltöltését is ellenőrzi. A szolgáltatás jelenleg tesztelés alatt áll, de hamarosan elérhető lesz (szintén átalakított verzióként).

AgriNIR nedvesség- és tápértékmérő

Az opcionális AgriNIR online érzékelő pontos adatokat szolgáltat a növény nedvesség- és tápanyagtartalmáról. Az érzékelőt a Dynamica Generale állítja elő, amely cég jelentős gyártói tapasztalattal rendelkezik. A következő terményadatokat szolgáltatja: szárazanyag-, keményítő-, nyersfehérje-, nyershamu-, nyerszsír-, ADF-savmegkötőrost- és NDF-semleges megkötőrost-tartalom. Az adatokat Krone terminál tárolja, amely az egyes területekhez van rendelve. Az adatfeldolgozás különböző szoftverek segítségével végezhető el.

XCollect – a Krone új kukoricabetakarító adaptere

Az új BiG X 1180 megjelenésével, a jól bevált EasyCollect-széria kiegészítéseként, a Krone bemutatja az új XCollect adaptereket. A vállalat ezzel a géppel reagál az ügyfelek igényeire és a világszerte különböző betakarítási paraméterekre. Az új XCollect-széria három modellt sorakoztat fel, amelyek különböző munkaszélességgel dolgoznak: a 600-3 (8 sor, 6 m), a 750-3 (10 sor, 7,50 m) és a 900-3 (12 sor, 9 m). Ezeknek a típusoknak kiemelkedő tulajdonsága, hogy a vágást és a betöltést egymástól két elkülönített funkcióként kezelik. A vágást nagy sebességű, ívelt kaszára emlékeztető késekkel felszerelt lemezek végzik. Közel vízszintesen felszerelve ezek a lemezek csökkentik a rendválasztók számát, és akkor vágják el a növényt, amikor az rájuk áll. További előny, hogy a kaszára emlékeztető kések csökkentik a rázkódást, így a csőveszteséget is. Emellett a lemezek megtörik és tarlóra hányják a szárat, ahogy azt elvágják, könnyebb száradást és gyorsabb lebomlást eredményezve. Mindegyik vágótárcsát egy központi csavarral erősítettek a meghajtórendszeréhez. A kezelők két sebesség közül választhatnak, így a vágási frekvencia megfelelően illeszkedik az adott kultúrához és a betakarítási feltételekhez. A meghajtórendszert csillagracsnis kuplungok védik (a pillanatnyi sebesség megjelenik a terminál kijelzőjén). Ezenkívül minden lemezt külön súrlódóbetét véd. A növényt a jól bevált kollektor tereli a géphez, amely kis inputigénye miatt egyedülálló. A terményt hosszában vezeti az előtömörítő hengerekhez és az aprítódobhoz. Ezzel a típusú vágással jelentősen csökken a beállított szecskahossztól eltérő növényi részek aránya, ami kiváló minőségű szilázs esetén elvárás. A kollektorsebesség automatikusan alkalmazkodik az egyéni feltételekhez, biztosítva az egységes terményáramlást – minden esetben, az összes vágási magasság mellett, sőt, akár elfekvő növények esetében is.

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY

CÍMKÉK krone