fbpx

A Lemken a franciaországi központjában mutatta be legújabb fejlesztéseit

Írta: Kristóf Imre - 2018 október 20.

A Lemken franciaországi központjában kétnapos szántóföldi gépbemutató kezdődött, ahol a legújabb fejlesztések láthatók.

Augusztus 28-án kezdődött a Párizshoz közeli Boigny-sur-Bionne-ban az a kétnapos szántóföldi gépbemutató, amelyet a Lemken franciaországi központjában és a mellette lévő szántóföldi területeken rendeztek meg.

Az újdonságokat részletesen ismertették a Lemken szakemberei, majd a gépkapcsolatokat működés közben is bemutatták a népes, 29 országból érkezett nemzetközi újságírógárdának, köztük a MezőHír tudósítójának. Az alkalmazott újdonságokról, piacvezető megoldásokról, a bemutatott mezőgazdasági munkagépekről első kézből tájékoztatjuk olvasóinkat.

A Primus 10 és 12 2400-4400 literes tartállyal és 15-30 m közötti szórókeret-szélességgel érhető el

Részleteiben is fejlesztett új permetezők

A Lemken népszerű Primus és Vega szántóföldi permetezőgépeinek legutóbbi továbbfejlesztése jócskán túlmutat a modernizált külső megjelenésükön: a műszaki, munkagép funkciók és a kezelés is jelentősen megújult. A professzionális szántóföldi termelés kisebb gépe, a Primus teljes külső és belső átalakuláson ment át. A kezelőszervek elrendezése javult, és a főbb csatlakozások középre, a védőburkolatok alá lettek beépítve. Az újdonságok között szerepel a feladatvezérlő számítógép és a vezérlőterminál: a Lemken továbbfejlesztett fülkébe szerelt kezelőszervei felhasználóbarát grafikus kezelőfelületet kaptak a CCI-50 terminálon, ami már az alapfelszereltség részét képezi. Emellett egy DGPS vevő szerelhető fel utólagosan, ha a vásárlók a bevált CCI applikációkat kívánják használni, például az automatikus szakaszvezérlést vagy a párhuzamos nyomkövetést. Ezenfelül a Primus modellek a 12-es sorozatban alapkivitelben ISOBUS-rendszerűek, és bármely kompatibilis terminállal üzemeltethetőek. Már a Primus alapváltozata is körkörös rendszerrel lett felszerelve, ami azt jelenti, hogy a permetlé a munkagép bekapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll a keret teljes munkaszélességében. Az EES típusok automatikus vízrendszerrel rendelkeznek, a tisztítási folyamatok így kényelmesen, a fülkéből vezérelhetőek, a környezettudatosabb és fenntartható szántóföldi munkavégzés érdekében. Új fejlesztés a flexibilis vonórúd is, amely lehetővé teszi a kezelő számára a permetezőgép felső vagy alsó állásban történő csatlakoztatását. A tiszta vizes tartály mérete is 320 literesre növekedett. A Primus 10 és 12 2400-4400 literes tartállyal és 15-30 m közötti szórókeret-szélességgel érhető el.

Bemutatásra került a Vega vontatott szántóföldi permetezőgép

A Vega permetezőgép 3000, 4000 vagy 5000 literes tartállyal és 15-24 méteres SEH szórókerettel rendelhető

Az új Vega, modern és kompakt kialakításának köszönhetően, könnyen kezelhető. A Vega alacsony súlypontja, széles kerekei azt eredményezik, hogy a gép stabilitása – nagy szabad magassága ellenére – még tele tartállyal is kiváló. Ezt úgy lehetett elérni, hogy az alumínium szórókeret függőlegesen csukódik a gép hátulján, és a tartály a vázzal integrált egységet képez. A tartály belső csövek nélkül került kialakításra, biztosítva a könnyű és alapos tisztíthatóságát. A vegyszerbekeverő és a vezérlőközpont a műanyag tartály bal oldalába lett beépítve; a bekeverő magassága fokozatmentesen állítható. Az elektromosan kapcsolható szelepek könnyen működtethetőek a bekeverő melletti terminálról vagy a fülkébe szerelt CCI-200 terminál MegaSpray menüjéből. Mivel a szelepek közvetlenül be vannak építve a csőrendszerbe, és nem függenek a bekeverő pozíciójától, a folyadékrendszerben maradó vegyszermennyiség minimális. A tényleges keringetőrendszer, amely az alumínium szórókeret belsejében került elvezetésre, és állandóan keringeti a permetlét, a Lemken Vega fontos funkciója, mivel kiküszöböli az inaktív csőszakaszokat, és lehetővé teszi, hogy a beállított permetezési nyomás a fúvókák bekapcsolása esetén azonnal rendelkezésre álljon. A rendszer ezenfelül kiváló keresztirányú eloszlást biztosít a szórókeret teljes szélességében. A fejlesztés során az Eltec Pro rendszer alkalmazásával valódi egyedifúvóka-szabályozás került beépítésre, ami lehetővé teszi az egyes fúvókák nagy pontossággal és késedelem nélküli kapcsolását, amikor az egységet GPS-vezérelt SectionControl szakaszvezérlő rendszerrel kombinálva használják. Az ék alakú vagy éles sarkokkal rendelkező táblákhoz a MegaSpray menüből a SEH szórókeret egyoldalas csukása használható. A BoomCommand rendszer szenzorokat használ az automatikus szórókeret-szabályozáshoz, a célfelülettől állandó távolság tartásához. A Vega permetezőgép 3000, 4000 vagy 5000 literes tartállyal és 1524 méteres SEH szórókerettel rendelhető. Az adott országban érvényben lévő szabályozástól függően a Vega 60 km/h sebességre is vizsgáztatható, ha rugózott híddal van felszerelve.

A Lemken felvásárolta a Steketee kultivátorspecialistát

A szántóföldi gépbemutató első napjának estéjén – egy látványos show-műsornak is beillő bemutató keretében – fontos bejelentést tettek a Lemken vezetői: villódzó, színes fények kíséretében, a bemutatónak helyt adó ódon kastély terasza előtt felsorakoztatott –hagyományosan kék színű – Lemken gépek közé vontatták be a Steketee holland gépgyár piros kultivátorát, ezzel is szimbolizálva a cég csatlakozását a gépcsaládhoz. A kastélykertben felállított pulpituson Anthony van der Ley, a Lemken ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy cégük felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V. vállalatot azért, hogy tovább bővítsék növényvédelmi termékportfóliójukat a mechanikus gyomirtás gépeivel és a jövőbe mutató, kameratámogatott járműirányító-rendszerrel. – Mind a gazdálkodók, mind a szélesebb társadalom körében csökkenőben van a vegyszeres növényvédelem támogatottsága. Ugyanakkor folyamatosan egyre nagyobb rezisztencia alakul ki a jelenleg elérhető hatóanyagokkal szemben, miközben alig kerül új hatóanyag piacra. A törvényi követelmények is egyre szigorúbbak, ezért hatékony alternatívákra van szükség. A gyomirtó szerek széleskörű elterjedtsége révén ezen a területen lehet legjobban csökkenteni a vegyszerek használatát. A Lemken tudatában van ennek a felelősségnek, és szeretnénk a mechanikai gyomirtást előtérbe helyezni azáltal, hogy a kultivátorokat felvesszük a termékkínálatunkba – hangsúlyozta az ügyvezető. A Lemken szeretné bővíteni a Steketee holland gyártóegységeit, és számít a tapasztalt és hozzáértő helyi munkatársaira, akik tovább folytathatják munkájukat.

SZERZŐ: KRISTÓF IMRE