fbpx

Új telephely épül

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 24.

Kovács Tamással, az Amazone Werke Kft. ügyvezetőjével legutóbbi németországi gyárlátogatásunk idején beszélgettünk az itthoni cég új fejlesztéseiről, az előttük álló üzleti lehetőségekről. A nagy múltú német cég hazai leányvállalata komoly fejlesztéseket indított ebben az évben.

– Mik a telephely beruházás főbb paraméterei? Miért döntöttek a fejlesztés mellett?

– 10 éve vagyunk jelen Magyarországon, mint az Amazone önálló leányvállalata, és mostanra elérkezett az idő, hogy az eddigi bérelt „bázisunkat” saját telephelyre váltsuk le. Egy 1 hektáros területet választottunk Debrecen ipari parkjában, ahol egy 1100 m2-es épületet fogunk felhúzni, amely idén szeptember-októberben kerül átadásra. Ebben szerelőcsarnok, alkatrészraktár, bemutató- és oktatóközpont, valamint az irodák fognak helyet kapni.

– Mivel ad többet az új központ, mint amire az eddigi bérelt helyen lehetőség volt?

– Ami nagyon fontos, hogy a szerelőcsarnokban olyan munkálatokat tudunk elvégezni jó körülmények között, amit az eddigi bérleményünkben nem tudtunk megoldani. Eddig például a gépeket télen-nyáron kint kellett felszerelni, opciózni. A másik nagyon fontos indoka volt a beruházásnak, hogy az alkatrészraktárunk bővítése elkerülhetetlenné vált – ugyanis tíz éve folyamatosan növekszik a forgalmunk, s most, hogy a Vogel & Noot ekegyárat megvásároltuk, még jelentősebb ugrást tapasztaltunk a tavalyi évben. A következő 10 évre előretekintve tehát mindenképpen bővíteni kellett az alkatrészbázisunkat is. Ősztől egy 400 m2-es Active Center bemutatótér is rendelkezésre áll majd, ahol partnereink megismerhetik a gépeket, itt akár különféle prezentációkat is tudunk szervezni, miközben az egyetemekkel, főiskolákkal, szakközépiskolákkal való együttműködésre is lehetőség nyílik.

– Magát a beruházást a hazai leányvállalat finanszírozza, vagy az anyagyár is kiveszi a részét belőle?

– Az elmúlt 10 évben szinte töretlenül nyereséges volt a hazai leányvállalat, ezért alapvetően mi finanszírozzuk a beruházást, de természetesen túl nagy lépés ez egy évre, ezért az anyavállalat fizetési könnyítéssel segíti a fejlesztés megvalósítását.

– Mit hozott a hazai piacon 2017, és hogy látja ennek az évnek az indulását?

– 2017-ben növekedett a forgalmunk, jó évet zártunk, és elkezdtük az ekék magyarországi bevezetését is, amin sokat kell dolgoznunk. 2018 tavaszán, sőt már 2017 év végén úgy elindult a piac, mint talán még soha, olyan vásárlási kedvet tapasztaltunk, ami minket is meglepett. Az AGROmashEXPO-n egy üres másodpercünk se volt, mindenki gépet akart vásárolni, és már most az elmúlt 10 év adott időszakához képest is lényegesen magasabb forgalmat bonyolítottunk.

Ez elsősorban a permetezőket érinti, de ugyanúgy a műtrágyaszórókat, kukoricavető-gépet és más talajművelő gépeket is, amik piaca általában később szokott elindulni. Úgy tűnik, nagyon jó évnek nézünk elébe. Persze ebben benne van a kertészeti támogatások megvalósulása is, amelyek jó része azért még mindig várakozó állásponton van, és őszre tervezik a beruházást ezeknek a megnyert pályázatoknak a tulajdonosai.

– Mik a slágertermékek, ahol nehezen bírják készlettel az igények kielégítését?

– Egyértelműen a permetezőgép a slágertermék. A műtrágyaszóróknál is látjuk a növekedést, ott a hagyományos, mechanikus gépektől elsősorban a precíziós, ISOBUS-os gépek irányába tolódott el a vásárlás. A permetezőgépeknél már március-áprilisban túlléptük tavalyi teljes forgalmunkat. Úgy látjuk, a piac fordulatszáma egyelőre nem csökken. Amit talán nehézséget okoz, hogy az ISOBUS-os termékek bejövetelével elég sok probléma adódik traktor-oldalon. Még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ISOBUS mit jelent. Van-e valóban ISOBUS a traktoron, és milyen szoftverek kellenek ahhoz, hogy az működjön. Ezzel akkor szoktunk szembesülni, amikor kimegy a gépünk, ami egyébként a saját eszközünkkel működik, de a traktorral éppen nem, és nem a mi hibánkból. Az ISOBUS nagyon jó lehetőség, meghatározó szerepet játszik majd, de most átmeneti időszakban vagyunk, ahol mindenkinek nagyon oda kell figyelni a traktor-oldalon, hogy megfelelő felkészítettségű legyen az erőgép, hogy képes legyen ISOBUS-os munkaeszközöket kezelni.

– Ez egyébként abszolút márkafüggő, vagy annál általánosabb a probléma?

– Általános problémának látjuk azt, hogy a gazdák annyit tudnak csak: a traktor rendelkezik ISOBUS-szal. Ezenkívül nagyon sokszor nem tudják, hogy milyen szoftvert vásároltak a traktorhoz, nem tudják, hogy merre van a csatlakozó. Olyan is előfordul, hogy a monitor ISOBUS-os, de nem ISOBUS-képes a traktor, mert valahonnan egy másik piacról érkezett be, és nincs kiépítve a csatlakozó pont, amire egy ISOBUS-os munkagépet rá lehet csatlakoztatni. Mi minden esetben úgy megyünk beüzemelni, hogy a saját szoftverünk rendelkezésre áll, mert folyamatosan arra készülünk, hogy a traktor nem minden esetben tudja azt, amit elvárunk.

– Mekkora most a hazai Amazone csapat? 10 év nagyon nagy idő, nagyon jelentős kihelyezett gépállománnyal, amit azért szerviz- és alkatrész-oldalon is egyre nehezebb lehet utolérni.

– Jelenleg 20-an vagyunk, minden évben fejlesztettünk. A szűk keresztmetszet mindig is a szerviz volt, és mindig az is marad, ahogy folyamatosan nő a forgalom. 4-5000 Amazone gép lehet kint a magyar piacon. Egy része külföldről érkezett be, régi gép, a másik részét mi adtuk el. Nemcsak ezek beüzemelését, hanem a régi gépek szervizelését is el kell tudnunk látni, ami egy ilyen évben komoly nehézségekbe ütközik. Próbálunk 100%-osan megfelelni és mindenhol ott lenni, többé-kevésbé tudjuk is ezt tartani, de érezzük, hogy szervizben újból fejlesztenünk kell, ha ez így megy tovább.

– Már szintén több évre nyúlik vissza az Agrotec-kel való együttműködésük az Amazone-termékek forgalmazását illetően. Hogyan sikerül közösen képviselni az Amazone-t?

– Az utóbbi időben jól működik ez a kapcsolat. A célunk az volt, hogy azoknál a partnereknél, akiknél gépvisszavásárlás az új gépberuházás feltétele, az Agrotec képviselje az Amazone-t. Ők képesek erre, és megvan rá a szervezeti felépítésük, hogy gépet visszavásároljanak és értékesítsenek. Ezeket az üzleteket így nem veszítjük el. Másrészt vannak olyan partnerek, ahol traktor- vagy kombájneladás révén az Agrotec jelen van, mi kevésbé, és így ezekhez a partnerekhez is jobban el tudunk jutni Magyarországon mindenhol. A gépek 80%-át továbbra is mi értékesítjük, de az Agrotec is melléteszi a magáét. Ez a kapcsolat továbbra is működik.

– A hazai piacon idén kiállításokon, gyakorlati bemutatókon hol találkozhatnak cégükkel a gazdák?

– Mindenképpen el fogunk menni a mezőhegyesi gép-showra, illetve a bábolnai és szentlőrinci napokon is láthatják a gazdák a gépeinket a gyakorlatban. Ez a három rendezvény, amely az AGROmashEXPO mellett központi szerepet kap nálunk. Tavaly kezdtünk el egy aktív demó túrát, amit idén is folytatunk. Saját traktorral járjuk körbe adott régiónként, hetes turnusokban a gazdákat. Júniusban vagy júliusban kezdődően rövidtárcsával, utána kultivátorral, vetőgéppel, ekével, mikor melyiknek van szezonja. Így próbálunk évente 70-80 partnerhez eljutni, egy pár hektáron dolgozni, és minél több helyen megmutatni a gépünket – folyamatosan lehet majd találkozni ezzel a kezdeményezésünkkel.

SZERZŐ:
FODOR M.