fbpx

Fókuszban a búza levélbetegségek

Írta: Szerkesztőség - 2018 március 25.

A viszonylag enyhe tél ellenére, országosan nézve, vegyes képet mutatnak a búzák. Vannak jól telelt, erős állományok, ugyanakkor víznyomottakkal, vagy a késői vetés miatt rosszul teleltekkel is találkozhatunk.

Nehéz feladat olyan technológiát kitalálni, amely minden területen egyformán, sikeresen alkalmazható. Különösen igaz ez akkor, ha a gazdaságossági szempontokat is figyelembe vesszük. Az elmúlt évek alacsony felvásárlási árai okán alaposan át kell gondolnunk, mi az a költségszint, ami még elfogadható a termelő számára.

Fontos szempont annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen, és milyen típusú készítményekkel? Szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem, vagy koncentráljunk kizárólag a kalászvédelemre? Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem.

Az elmúlt években jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok. 2014-ben országosan jelentkezett a sárgarozsda, 2015-ben a szeptória okozott komoly levélveszteséget, 2016-ban lisztharmattal és vörösrozsdával találkozhattunk.

Tehát az igazi kérdés nem az, hogy védekezzünk-e? A fókusz inkább a megfelelő készítmény kiválasztására irányuljon!

Néhány tanács a szerválasztáshoz: Ma már olyan széles a szerválaszték a búza-gombabetegségek elleni készítményekből, hogy minden problémára több megoldás is választható. Sajnos sok esetben mégsem azok a készítmények kerülnek kipermetezésre, amelyek a leghatékonyabbak, főleg a költséghatékonyság dominál. Mire is gondolunk konkrétan? A levélbetegségek elleni védekezés során sok esetben nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy mivel védekezzünk, hanem azt, hogy mikor. Amennyiben tudatosan törekszünk a megelőző jellegű (preventív) védekezésre, akkor jó eséllyel lényegesen alacsonyabb költségszint mellett érhetünk el jobb eredményt. Ilyen esetben a szerválasztásnak arra kell irányulnia, hogy erős preventív, azaz megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat válasszunk. A magas költségszintet képviselő, általában két felszívódó típusú hatóanyagot tartalmazó készítmények ilyenkor gyakran feleslegesek, erős kuratív, gyógyító hatásra ilyenkor nincs szükség. Szakmai és gazdaságossági szempont tekintetében akkor hozunk jó döntést, ha a szárba indulást követően egy erős preventív hatású készítményt juttatunk ki, amely képes a levélfelületre jutó spórák csírázását hosszú időn át gátolni. A későbbiekben, a zászlóslevél megjelenése időszakában pedig egy erős kuratív hatású készítményt használjunk, amely képes blokkolni az esetleges fertőzéseket a lappangási időszak alatt is. A szárba induláskor végrehajtott kezelés esetében ideális választás az Arysta Kft. által forgalmazott Emerald Star készítmény, amely tetrakonazolt és klórtalonilt tartalmaz.

sárgarozsda szeptória vörösrozsda

Az Emerald Star egyesíti a két hatóanyag kedvező tulajdonságait, erőteljes preventív hatással rendelkezik, gyorsan felszívódik a növény belső szöveteibe, ahol könnyen szállítódik. Felszívódó hatóanyagának köszönhetően az érzékeny kórokozókkal szemben kuratív és eradikatív módon is hat. Hosszú hatástartam és széles hatásspektrum jellemzi a készítményt.

Felhasználási javaslatunk őszi búzában:

Az Emerald Star őszi búzában való felhasználását elsősorban a lisztharmat és a különböző levélbetegségek ellen javasoljuk. A korai időszakban, az egykét nóduszos állapotban kijuttatva elsősorban a lisztharmat, a zászlóslevél kiterülése és a virágzás kezdete közötti időszakban viszont az őszi búza levélbetegségei – szeptóriás levélfoltosság és rozsdabetegségek – elleni védekezésre használhatjuk eredményesen. A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ellenük való védekezésre. Ebben hasznos segítséget jelenthet számunkra az Emerald Staraz Arystától, amely hatásspektruma és kedvező ár-érték aránya révén fontos eleme lehet a korai levélbetegségek elleni védelemnek.

SZERZŐ:
NÁDUDVARI ÉVA, MARKETING MENEDZSER
ARYSTA LIFESCIENCE MAGYARORSZÁG KFT.