fbpx

OMIKRON LineMaster – a jövő munkaeszköze

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 18.

A 100%-ban családi tulajdonban lévő OMIKRON Kft. 1990 óta gyárt saját fejlesztésű, kiváló minőségű és kedvező árú mezőgazdasági gépeket. A termékskála folyamatos fejlesztésének, az erőteljes marketingtevékenységének és nyereség visszaforgatásának köszönhetően napjainkra országos és szűkebb nemzetközi hírnévre tett szert a vállalkozás.

Szerkesztőségünk az AGROmashEXPO és AgrárgépShow szak kiállításon ellátogatott a Kecskemét Hetényegyháza székhelyű OMIKRON Kft. standjára, ahol Gubacsi Imre ügyvezető tulajdonost arra kértük, mutassa be egy kiállított terméküket.

Gubacsi Imre, az OMIKRON Kft. ügyvezeto-tulajdonosa

A gépgyártó vállalat ügyvezetője a három évvel ezelőtt piacra vezetett munkaeszközükről, a LineMaster folyékony műtrágya-kijuttató egységről elmondta, hogy míg az első évben egyet, addig tavaly már tíz darabot értékesítettek a munkaeszközből.

Gubacsi Imre a klímaváltozás miatt a jövő munkaeszközeként tartja számon a LineMaster-t. Amennyiben a granulált műtrágya nem kap megfelelő nedvességet, a növény nem képes azt hasznosítani, ráadásul akár káros hatást is gyakorolhat a granulált műtrágya a növény fejlődésére: a műtrágya nem hasznosul, és kevésbé fejlődik a növény.

Ezzel szemben a LineMaster a folyékony műtrágyát közvetlenül a gyökérzónába juttatja ki, amit a növény azonnal hasznosíthat.

A cég elképzelése bevált, hiszen egyre nagyobb érdeklődés övezi a LineMaster folyékony műtrágya-kijuttatót: a gazdálkodók tisztában vannak azzal, hogy ez a technológia amellett,hogy gazdaságosabb, kedvező hatást gyakorol a növény fejlődésére.

Az OMIKRON Kft. által gyártott 4, 6 és 8 soros kultivátorokhoz is elérhető a folyékony műtrágya-kijuttató egység.

A LineMaster membránszivattyúval szerelt, aminek köszönhetően a munkaeszköz saját magát képes feltölteni, ráadásul mindössze 7 perc alatt.


A LineMaster a folyékony műtrágyát a gyökérzónába juttatja ki, amit a növény azonnal hasznosíthat

Az OMIKRON LineMaster kerekén lévő jeladó és a BRAVO 180 számítógép lehetővé teszi az OMIKRON Line Master számára a sebességarányos műtrágya-kijuttatást; amennyiben a gépkezelő megállítja a munkaeszközt, a műtrágya-kijuttatás is szünetel. A keze lő számítógépen keresztül, a traktorban lévő monitoron látja az aktuálisan kijuttatott folyékony műtrágya mennyiségét, amin természetesen szükség esetén változtathat is. A kijuttatandó műtrágya nagyságrendjét a fúvókák mérete határozza meg.

A LineMaster folyékony műtrágya-kijuttató munkaeszköz segédvázra szerelt műanyag tartálya 600 liter kapacitású. A kultivátor naponta mintegy 30 hektár terület megmunkálására képes, így a feltöltési idő mindössze mintegy 50 percet vesz igénybe a napi munka során. A cégvezető úgy értékeli, hogy ez a tartálykapacitás optimális, mivel 1 000 literes tartálykapacitás esetén mindössze 10 perc időmegtakarítás lenne elérhető egy nap alatt.

SZERZŐ: CS ZS