fbpx

Horsch Terrano FX – három pontra!

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 18.

A Horsch Terrano FX az egyik leguniverzálisabb szántóföldi kultivátor három pontra. A kisebb farmok számára igen előnyös lehet egy hárompont-függesztett szántóföldi kultivátor, de nemcsak a kisebbeknek, hanem mindenkinek, aki több kisebb parcellával rendelkezik.

A hárompont-függesztés nagyobb manőverezési lehetőséget nyújt, így a kis parcellákon felesleges taposás nélkül jobban ki tudunk járni minden sarokra. Sokan nem veszik figyelembe azt a tényezőt, hogy a hárompont-függesztésű kultivátor jóval könnyebb, mint a hasonló vontatott kivitelű, így az üzemeltetés során kevesebb gázolajat is fogyaszt.


Terrano FX – tarlóhántás

A Terrano FX – három pontra teljesen egyenértékű a vontatott változatával, ugyanúgy lehet vele 5-25 (30) cm mélyen dolgozni. A kapák húzástávolsága 30 cm, a háromgerendelyes kivitelnek köszönhetően nagyon nagy az átömlő keresztmetszete, így még nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozása sem okoz gondot. A MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel lehet dolgozni, vagyis már a tarlóhántást teljes átfedéssel el tudjuk végezni. Sekély talajművelést tudunk végezni még akár tavasszal is. Aki mulcsos technológiában dolgozik, vagy az AKG nem szántásos részét bevállalta, azok a termelők már tudják, találkoztak azzal a jelenséggel, hogy tavaszra a föld felszíne kizöldült. Ezek lehetnek akár a zöldtrágyázás maradványok, vagy árvakelés, ami csak első ránézésre gond, mert régebben, a hagyományos szántásos talajművelésnél nem találkoztunk vele. Ezt a „zöldséget” kétféle módon tudjuk eltüntetni. Egyik a vegyszeres megoldás, a másik pedig a mechanikai, szántóföldi kultivátorral. Amúgy pedig még jobb is, hogy tavaszra kicsíráztak, kikeltek ezek a növények, mert máskülönben valamikor később jöttek volna elő. Egy dologra kell tavasszal odafigyelnünk, hogy jó időben végezzük a talajművelést, nehogy tönkretegyük a talajt. A Terrano FX-et, az előbb említett műveletek mellett, őszi magágykészítésben és alapművelésben is előszeretettel használják. A kapákkal 25-30 cm mélyen is tudunk dolgozni, ebben az esetben ajánlott a szárnyak levétele, ugyanis ebben a mélységben már nem kell teljes átfedéssel dolgozni, a talaj átreped, és így költséghatékonyabb a művelet, és nedves talaj esetén nem kenjük el az altalajt.


Terrano FX – magágykészítés

Egy igen fontos dolgot tudunk még végezni a Terrano FX-szel: a talajműveléssel egybekötött műtrágyázást. A Horsch Partner a traktor mellső függesztésére alkotott nyomott tartályából akár nagy mennyiségű műtrágya is kijuttatható. A kultivátor kapákon keresztül kijuttatott műtrágyát éppen oda tudjuk lehelyezni, ahová szeretnénk, mélyre, sekélyre, vagy fele-fele arányban.


Terrano FX és Partner FT – műtrágya kijuttatás

Ezzel a lehetőséggel már sokan élnek, és a „depó” műtrágyázás előnyeit kihasználva, azon keresztül, hogy a műtrágya nagyobb százalékban hasznosul, jobban ki lehet számítani a műtrágya input megtérülését.

SZERZŐ: SZÁSZ