fbpx

Everun – Fejlődés, fejlesztés csúcssebességgel, 2 új gyárral

Írta: Szerkesztőség - 2018 január 23.

A német-kínai koprodukcióban működő Everun rakodógépgyár termékeit elsősorban Európa számára készítik, sőt a fejlesztéseket német igények szerint, német mérnökök segítségével végzik, a teszteléseket pedig elsősorban a németországi Meiningenben folytatják.


Everun ERT 1500 mini teleszkópos rakodó

A folyamatos fejlesztésnek, tökéletesítésnek meg is van az eredménye: a megrendelésállomány egy év alatt megduplázódott. Ez az örömteli esemény sok megoldandó feladat elé állította a gyárat. Mivel a gyártócsarnok a megnövekedett gyártási igényeknek már nem volt megfelelő, mert tovább nem volt bővíthető, 2017 őszén a teljes gyártás egy háromszor akkora új csarnokba költözött. Novemberi látogatásunkkor az új gyártósor még nem volt teljesen készen, de a termelés már folyt. Az új teleszkópos gémmel rendelkező rakodók gyártása azonban a kikötőhöz közeli másik új gyárban fog indulni: ez a modern csarnok készen volt, de még csak a prototípusok gyártására, új gépek fejlesztésére voltak felkészülve, itt tehát a mérnökök végezték a munkájukat. 2018 elejére itt is megindul a termelés, az új mini, oldalteleszkópos ERT1500 rakodóval. A tervek szerint ebben a gyárban a még magasabb igények szerinti gépek készülnek, így itt a távlati fejlesztési tervekbe is betekintést nyerhettünk.

Mik is mostanság megjelenő újdonságok az Everun háza táján?

Az Everun ERT1500 mini teleszkópos rakodó 34 LE-s Perkins motorral szerelt, 1 350 kg a maximális emelési képessége, a maximális emelési magassága pedig 4,01 m. A gép hidrosztatikus összkerékhajtással szerelt, a hidrosztatika alkatrészei olasz származásúak (46+10 liter/perc teljesítményűek), csakúgy, mint az első és a hátsó híd. Az irányváltó alapfelszereltségként elektromos, az eszközcsatlakoztatás pedig a fülkéből hidraulikusan, akár kiszállás nélkül megoldható. Az ERT1500-as magassága nem éri el a 2 m-t, szélessége pedig alig több mint 1,5 m, ezért a szűk istállókban is könnyedén lehet vele dolgozni. Az alapfelszereltség része a 0,3 m3-es földkanál: így nettó 7,5 millió forint a bevezető ára, opcióként pedig tucatnyi munkaeszköz közül lehet választani, a raklapvillától kezdve, a betonkeverő kanálon át, a seprőig vagy a trágyavilláig.


Everun ERE 08 mini forgó kotró

Az Everun ERE sorozatú forgó kotrók közül a hazai közönség az OMÉK-on a 18-as típussal már találkozhatott. A 18-as szám a gép 1 800 kg-os tömegére utal. Jellemzően a gazdák általában is szeretik a gépeket, és minden gépeket szerető férfi legalább egy kicsit vonzódik a gumihevederes járószerkezettel ellátott mini forgó kotró iránt. Az Everun mérnökei is tudják ezt, sőt azt is látják, hogy a vásárlási kedvet egy igen kedvező vételár nagyban növeli. Az ERE 08 mini forgó kotró kifejlesztésekor a kedvező ár nettó 2 millió forint alatti alapárat jelent, amelyért egy 800 kg-os, 11,6 LE-s, 1 hengeres dízelmotorral szerelt mini forgó kotró vásárolható, amely meglepően ügyesen tud dolgozni. Ez a hobbigép kiváló ház- vagy kerítésalap ásásához, kerti tó, medence készítéséhez, parkosításhoz. Kis saját tömegének köszönhetően akár személyautó utánfutóján is szállítható. Szereléke lehet többféle szélességű kanál, fogóvilla, vagy oszlopfúró. A gépek a német Agritechnica kiállításon igen népszerűek voltak. A 2018-as AgrárgépShow-n az ERT1500 mini teleszkópos rakodó a hazai közönség számára is bemutatkozik, míg az ERE08 kotró februártól lesz elérhető a hazai forgalmazónál, a SZEGÁNA Kft.-nél.

 

SZERZŐ:
NAGY MÁRK