fbpx

Figyelem! Mielőtt trapézlemezt, szendvicspanelt vásárolna, feltétlenül olvassa el ezt az oldalt!

Írta: Szerkesztőség - 2017 június 20.

 

 

Részlet az www.acellemez.hu weboldal hírleveléből.

Úgy gondoltam, olyan témáról kell Önnek írnom, ami a trapézlemez, szendvicspanel, cserepes lemez vagy acél szelemen termékkör összes termékét érinti.

 

 

Fel szeretném készíteni Önt az alapanyaggal kapcsolatos veszélyekre. Szeretném elérni, hogy a „nagyon olcsó” terméket „gyanúsan olcsónak” lássa, és ne rohanjon azonnal megvásárolni. Egy áru megvásárlásának szempontjai között előkelő helyet foglal el a termék ára, amiből az is következik, hogy sokszor hihetetlen „torzszülemények” is bekerülnek a piacra.

Mire kell mindenképpen odafigyelni egy acéllemez kiválasztásánál?

Nem állítom, hogy mindez annyira bonyolult, mint egy autó megvásárlása, de azért vannak tények, amelyekre nagyon oda kell figyelni.

Az első fontos szempont az anyag tényleges vastagsága

Az acél trapézlemezek, cserepes lemezek itthon nagyrészt 0,5 mm-es vastag anyagból készülnek. Az anyagvastagság viszont egy bizonyos tűréshatáron belül mozog, amelyet szabványok rögzítenek. A legtöbb esetben azonban a lemez nem 0,5 mm-es, csak ahhoz közelítő vastagságú.

Miért fontos ez Önnek? Mert vastagabb lemezzel nagyobb fesztávot lehet áthidalni.

A következő buktató a rétegrend és annak vastagsága

A lemeznek sok éven keresztül kell ellenállnia a külső behatásokkal szemben. Ilyen külső tényező a napsugárzás, nedvesség, szennyeződések. Ezt a védelmet a horganyréteg és a festékbevonat hivatott szolgálni.

Horganyzott lemezek esetében ez egyszerűbb, a horganyrétegnek ugyanis 275 g/m-nek kellene lennie, ez tudja biztosítani a 15-20 éves időtartamú ellenállóságot a korrózióval szemben. Amennyiben a horganyréteg vastagsága csökken, úgy csökken a lemez élettartama.

Festett lemezeknél más a helyzet. A www.acellemez.hu weboldalunkon is olvashatta, hogy a festett lemez többrétegű festékbevonattal rendelkezik. Ha bármelyik réteg hiányzik, vagy vékonyabb az előírtnál, úgy a lemez élettartalma drasztikus módon lecsökken. Az elterjedt bevonat a 25 mikronnyi poliészter, de ennél vastagabb bevonat is létezik. Ez a réteg adja a lemez színét is.

Jelentős probléma, hogy a lemezek felépítését meglehetősen nehéz ellenőrizni.

Az anyagvastagság ugyan egy egyszerű tolómérő segítségével is megmérhető, de a rétegrendet már csak speciális mérőműszerrel lehet ellenőrizni, ami, valljuk meg, nem akad minden háztartásban.

Hogyan lehet akkor védekezni?

Legfőbb jó tanácsunk az, hogy csak és kizárólag ellenőrzött, megbízható gyártótól vásároljon! A termékhez kérjen minőségi tanúsítványt, garanciapapírt, referenciát! Beszéljen azokkal, akik már vásároltak az adott cégtől.

Lehetőség szerint ne csak a termék árára figyeljen! Az ár a terméknek csak az egyik jellemzője. Nézzen utána annak is, hogy az adott termék milyen jellemzőkkel rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy senki sem csupán 4-5 évre építkezik. Komoly problémát jelentene, ha bárki is néhány év után már a rozsda első nyomait észlelné. Ha szeretne tájékozódni a trapézlemezek, szendvicspanelek tárgyában, vagy egy megbízható beszerzési forrást keres, látogassa meg honlapunkat, és íratkozzon fel hírlevelünkre!

Üdvözlettel: Borsi Péter

30/611-2290 www.acellemez.hu