fbpx

MezőHír – 2017-07 – július

Írta: Szerkesztőség - 2017 július 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon. A szakemberek a tavalyi rekordévinél alacsonyabb termésmennyiségre számítanak a nyári betakarítású növényeknél – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. Lapzártánkig országosan az őszi árpa termőterület 15 százalékán, 35 ezer hektáron végeztek a munkákkal. Az államtitkár elmondta, az idén 15-20 százalékkal alacsonyabb terméshozamra számítanak az árpánál, a repcénél és a búzánál is, de a termésmennyiségek várhatóan az utóbbi öt évi átlagot meghaladják majd.

Őszi búzából 4–4,5 millió tonna termésmennyiséggel számolnak 958 ezer hektárról, ami az ország szükségletét biztosan fedezi majd, az export árualap kevesebb lehet az előző évinél. A vetésterület 2,7 százalékkal, 1,7 millió hektárra csökkent a nyári betakarítású növényeknél idén, amelyről összesen 7 millió tonna terményre számítanak a tavalyi 8,5 millió tonna után, a nagy meleg ugyanis nem tett jót a növényeknek. A piaci árak az előző évhez képest valamennyi szántóföldi növénynél 5–10 százalékkal alacsonyabbak, a világpiaci trendeknek megfelelően, a malmi búzát kivéve, ahol a tavalyival csaknem megegyező a tonnánkénti ár.

Az államtitkár szerint az idei év extra időjárási körülményeket hozott egész Európában; az év eleje az átlagosnál hidegebbnek bizonyult, hótakaró-védelem nélkül maradtak egy ideig az őszi vetések. A március melegebb volt, májusban érkezett lehűlés, jelentősebb csapadékkal, május végétől viszont nagy meleg jött, eső nélkül. A csapadékviszonyok országszerte eltérően alakultak, de a termésmennyiségen javarészt meglátszik majd az átlagosan 80-100 milliméter országos csapadékhiány.

Mindemellett még súlyos jégverések okoztak több helyen komoly, milliókban mérhető károkat többek között Bács-Kiskun, Zala és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A lapunkban korábban bemutatott, sokak által ismert Kujániné Olga lajosmizsei mintaültetvényén például 30-40 millió forintos kárt okozott a júniusi borzasztó jégverés, de a diónyi jegek Kecskeméten, a Gyenes kertészetben is szinte felbecsülhetetlen károkat okoztak az üvegházakban és a növényekben. A környékbeli szőlők-gyümölcsösök jó részéből is 50–90%-os károkat jelentettek, de például Zalában kukorica- és repceterületeken mértek 30–50%-os jégkárt. Több helyen olvashattuk, hogy működtek itt is jégelhárító rendszerek, de sajnos 100%-os védelmet azok sem garantálhatnak.

Szívesen mondanánk, hogy reményeink szerint kidühöngte már magát a természet, de tartunk tőle, hogy a nyár tartogat még ilyen nem várt eseményeket. Mindenesetre augusztusi találkozásunkig lapunk átolvasásához hasznos időtöltést és az eddigieknél kegyesebb időjárást kívánunk!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő