fbpx

TÖBB TERMÉS, NAGYOBB BIZTONSÁG A SAATEN-UNION NAPRAFORGÓHIBRIDJEIVEL

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 13.

A hazai napraforgó-termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben. Napjaink gazdálkodóinak szemében a napraforgó biztonsággal és tisztességes jövedelmezőséggel megtermelhető szántóföldi kultúrává nőtte ki magát. Mindehhez számos olyan tényező teremt megfelelő hátteret, amely a termesztés intenzitását és az alkalmazott termesztéstechnológia biztonságának növelését célozza, természetesen a jövedelmezőség szem előtt tartása mellett.

A fejlődés lehetősége a napraforgó-termesztésben is folyamatos, és mint mindenben, itt is csak a változás állandó. A SAATEN-UNION ezért a linolsavas (LO) és a magas olajsavas (HO) napraforgóhibrid-portfólió összeállításakor is egyszerre több, a gyakorlat számára értékes, valamint a termesztés biztonságát és az intenzitás növelésének lehetőségét szolgáló tényezőt vizsgál. A nemesítésben és a termékfejlesztésben fokozottan koncentrálunk arra, hogy üzemi tapasztalatokon alapuló termék- és hibridspecifikus technológiai javaslattal, a helyes vetőmagnorma- és tőszámhasználatban (1. ábra), továbbá a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segítsük a termelőket céljaik elérésében.

 

 

Büszkék vagyunk arra, hogy meghatározó napraforgó hibridjeinket a termelők egyre szélesebb köre hasznosítja a gazdálkodása során. Ennek eredményeképpen PARAISO 102 CL napraforgóhibridünk vetésterülete a linolsavas Clearfield-hibridek között a 2. legnagyobb volt 2015-ben és 2016-ban is. A SAATEN-UNION-napraforgóhibridek vetésterülete a linolsavas Clearfield-hibridek között a 2. legnagyobb, a Clearfield Plus-hibridek között pedig a 3. legnagyobb volt 2016-ban (Kleffmann-napraforgó-panelkutatás, 2015–2016).

 

 

A SAATEN-UNION közép-európai, linolsavas napraforgókból álló portfóliója évről évre erősödik, új hibridekkel gazdagodik. Ismertségét és elterjedését tekintve kínálatunk vezérhibridje a PARAISO 102 CL. Mind a hazai, mind a külföldi tapasztalatok igazolják a hibrid kiemelkedő termésstabilitását eltérő évjáratok és termőhelyek esetén is (2. ábra). Robusztus növényszerkezet, kiváló szárszilárdság és állóképesség, hatalmas levelek biztosítják nehéz körülmények között is egyedülálló vitalitását. A hibrid évek óta stabil és megbízható szereplője a hazai napraforgó-termesztésnek, hiszen számos kiemelkedő tulajdonsága mellett a termékenyülési tulajdonságai is kiválóak. Kezdeti fejlődése igen erőteljes, termesztése – évek óta igazolt kiváló adaptációs képességének köszönhetően – valamennyi termőhelyen 58 000–60 000 termőtő/ha növényszámú állományok kialakításával javasolt.

A SAATEN-UNION megújuló linolsavas napraforgó-portfóliójának új hibridje a SURIMI CL. A hazai termékfejlesztési kísérletekben termőképességével és kiváló tőszámreakciójával hívta fel magára a figyelmet. Intenzitásnövelésre pozitívan reagáló, sűríthető típus. A jó adottságú, intenzív termesztéstechnológiával hasznosított területek nagy termőképességű hibridje. A SURIMI CL az elmúlt évben már számos nagyüzemben bizonyított, jó alkalmazkodóképessége mellett stabil hozama is igazolt. Állományát jól kezelhető, közepesen bókoló tányérállású, átlagos levélméretű, nem túl robusztus, de kellően erőteljes, ugyanakkor kifejezetten generatív hajlamú növények alkotják.

 

 

A hazai termékfejlesztési kísérletek eredményeire és az üzemi kísérletek tapasztalataira alapozva idén egy igazán markáns adottságú, nagyon stabil termőképességű, új hibrid jelenik meg a portfólióban: ez a MARQUESA CL. A hibrid egy imazamoxtoleráns linolsavas típus, amely a CLEARFIELD gyomirtási rendszerben termeszthető. Eddigi tapasztalataink alapján a hibrid jól alkalmazkodik bármely termőhelyi adottsághoz, jól tolerálja az átlagos termesztési viszonyokat is, de elsősorban a jó adottságú termőhelyeken domborodik ki termőképessége, amely nagy évjárat- és termőhelyi stabilitású. Tőszámreakció-vizsgálatok eredményei alapján a jó adottságú és intenzív technológiájú helyeken a MARQUESA CL hibridet érdemes akár 58 000–60 000 termőtő/ha értékre sűrített állományokban termeszteni. A vetett sorokban katonásan álló, nem billegő, jó állóképességű, nagyon mérsékelten bókoló tányérállású, közepesen magas és filigrán alkatú növények a hibridre jellemző közepesen hosszú tenyészidő ellenére az érés időszakában gyorsan leszáradnak, időben betakaríthatóvá válnak. Kiugróan magas kaszattermése nagyon jó, rendszerint kiugróan magas natúr olajtartalmú (3. ábra).

A SAATEN-UNION magas olajsavas, imazamoxtoleráns portfóliója is megújult. DUET CL (HO) hibridünk 2016. évi sikeres bevezetését követően már SUNTEC CL (HO) hibridünk is szerves részét képezi ajánlatunknak. A DUET CL (HO) a magas olajsavas, imazamoxtoleráns napraforgóhibridek szegmensének versenyképes és fiatal tagja. A DUET CL (HO) nagyfokú stabilitással rendelkezik mind a termőképesség, mind az olajsavtartalom tekintetében. A hibrid adottságai – a koraiság és a termőképesség összhangja mellett – biztosítják a korszerű CLEARFIELD technológiában történő alkalmazását. A DUET CL (HO) a szklerotíniával és a diaportéval szemben átlagon felüli toleranciával, míg a napraforgó-peronoszpóra, az alternária és a hamuszürke szárkorhadás (makrofomina) kórokozóival szemben kiváló ellenálló képességgel rendelkezik. Az állományt alkotó növények alacsonyak, intenzív termőhelyeken középmagasak, erős szárúak, érésben mérsékelten bókolnak. A hibrid a mérsékelt sűrítésre jó-intenzív körülmények között pozitívan reagál, ezért az ilyen helyeken a hektáronkénti 58 000 termőtövet javasoljuk megcélozni a technológiában. A tenyészidő rövidségéből és a DUET CL (HO) agronómiai sajátosságaiból fakadóan a megkésett, de nem szélsőségesen kései vetésekben is kiválóan alkalmazható típus.

A SUNTEC CL (HO) a nagy termőképességű, magas olajsavas, imazamoxtoleráns szegmens legújabb képviselője. Kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően az ország egész területén termeszthető. Termőképességének maximalizálásához a mérsékelten sűrített állomány és a megnövelt intenzitású termesztéstechnológia kombinációja az ideális megoldás. A SUNTEC CL (HO) állományát így kifejezetten homogén, a tenyészidőszak során jól kezelhető méretű, kiváló állóképességű, a meghatározó betegségeknek ellenálló növények képezik. Tányérállása virágzáskor negyvenöt fokos, érésben gyengén bókoló, így képes mérsékelni az esetleges madárkárt, ugyanakkor lehetőséget biztosít a gyors, ütemes és veszteségektől mentes betakarításra. A SUNTEC CL (HO) a termőképessége mellett az olajsav tartalom tekintetében is stabil és megbízható adottságú hibrid. A közepesen magas, filigrán alkatú növényeket a tenyészidőszak végeztével gyors ütemű teljes érés jellemzi.

A SAATEN-UNION megújult napraforgó-portfóliója tehát több, eredményesen alkalmazható megoldási lehetőséget kínál a napraforgó- termesztőknek. A hibridjeinkkel szerzett kedvező hazai gyakorlati tapasztalatok megerősítést jelentenek a gazdáknak, ezért biztosak vagyunk abban, hogy legfrissebb napraforgóhibrid-kínálatunkban minden termőhelyre, elváráshoz és igényre alkalmas termelési alapot megtalálnak az érdeklődők.

Varga Gábor
termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu