fbpx

Új Fendt 500 Vario. Az ideális jövő.

Írta: Szerkesztőség - 2016 szeptember 08.

A 125-165 LE közötti négyhengeres traktor nemcsak az ismert Fendt kezelhetőséggel és VisioPlus vezetőfülkével nyűgözi le a piacot, hanem számos újítással is. Eltekintve attól, hogy teljesíti a Tier 4 károsanyag-kibocsátásra vonatkozó törvényi előírásokat, az AGCO/Fendt az 500-as szériát még hatékonyabbá tette és további, a nagy traktoroknál már ismert opciókkal szerelte fel. Ilyen pl. a VarioGuide nyomvonalvezető rendszer, az okostelefon megjelenéshez hasonlító terminál, az 1000E TLT, a 300 fokban törölni képes ablaktörlő, a LED munkalámpák vagy az opcióként választható indításgátló, ill. a peremes, csonkos kialakítású TLT, csak hogy néhányat említsünk a változásokból.

 

 

Új károsanyag-kibocsátási kategória, még nagyobb hatékonyság – 50%-kal kevesebb AdBlue felhasználás!

Az új 500-as szériájú Fendt traktorral az AGCO/Fendt olyan traktort kínál a piacra, amely megfelel az európai Tier4 károsanyag-kibocsátásról szóló törvényi előírásoknak. A 700-900-as nagy traktoroknál ismert analóg technológiát a Fendt az 500-as szériánál is alkalmazza, az elektronikusan szabályozott külső kipufogógáz-visszavezetés technológiáját kombinálta a jelleggörbe szerinti AdBlue befecskendezéssel és egy további motorolaj-hőcserélővel. Tapasztalatok alapján ezzel a technológiával a korábbi modellhez képest az AdBlue fogyasztás 50%-kal csökkenthető. A négy hengeres Deutz motor 4,04 literes lökettérfogattal, CommonRail befecskendezéssel és az üzemanyag-takarékos SCR-technológiával valamint a passzív koromrészecske szűrővel (Coated Soot Filter (CSF) egy hatékony és üzemanyag-takarékos megoldást alkot, amelynél a részecskeszűrő regenerációjához nem szükséges külön üzemanyag-befecskendezés a kipufogórendszerbe.

Rugalmas választási lehetőség a VarioGuide nyomvonalvezető rendszernél

Az új 500-as Vario szériában a ProfiPlus felszereltségi szint mellett az AGCO/Fendt ugyanazt a VarioGuide nyomvonalvezető rendszert kínálja, mint ami egy ideje a nagy traktoroknál már elérhető volt. Az új VarioGuide rendszernél a vásárló az igényei és a területi adottságai szerint, választhat két, korrekciós jelvevő közül. A Fendt által alkalmazott egyik technológia segítségével a korrekciós jel kimaradása esetén további, legfeljebb 20 percig képes a traktor pontosan működni. A választott nyomvonalvezető-rendszertől és a korrekciós jeltől függően a VarioGuide 20 cm-től 2 cm pontosságig képes dolgozni.

 

 

Egyénre szabott kezelés az új Variotronic terminálgenerációval

Minden traktor és munkagépfunkció egy terminálban, ez jelenti a Varioterminált a Fendtnél. Az ismert 7-B és 10.4-B okostelefon megjelenésű terminálok immár az 500-as szériában is elérhetők. A terminálok egyik kiemelkedő jellemzője, hogy érintőképernyős, ill. nyomógombos kezelést is lehetővé tesznek. A gömbfejes rögzítés következtében a Varioterminál pozíciója tetszőlegesen beállítható. A terminál egy tiszta, éles képet nyújt LED háttérvilágítás mellett. A karcolásálló szélétől a széléig üvegfelület könnyen tisztán tartható. A 7-B terminállal a traktorfunkciók mellett az ISOBUS kompatibilis munkagépek vezérlése is, illetve a táblavégi fordulóautomatika (Variotronic TI) programozása is megoldható. A 10.4-B Varioterminál további két kamerabemenettel rendelkezik, kezeli a VarioGuide nyomvonalvezető-, a VarioDoc Pro dokumentációs rendszert továbbá biztosítja az adatátvitelt Bluetooth-n keresztül egy eszközben. A 10.4-B Varioterminálban a képernyő felosztásának – igénytől függően – három módja elérhető. A teljes képernyős mód mellett lehetőség van a kétszer fél képernyős, ill. a négyszer negyed képernyős módok kiválasztására. Az éjszakai mód az alkalmazott nagy felbontással együtt szintén rendkívül éles képet nyújt. A ProfiPlus felszereltségi szint szériában a 10.4-B Varioterminállal kerül forgalomba.

A hátom TLT-fordulatszám mellé a negyedik: 1000E, akár 7% üzemanyag-megtakarítás

A Fendt 500 Vario a motortól közvetlenül meghajtott TLT-nek köszönhetően rendkívül jó hatásfokú teljesítmény-átvitelt garantál. A meglévő 540, 540E és 1000 névleges TLT fordulatszámok a jövőben az 1000E TLT- fordulatszámmal egészül ki. Az opciós 1000E hátsó TLT-vel kis teljesítményigényű, de nagy fordulatszám igényű munkagépek hajthatók meg, amelyek e meghajtás révén üzemanyag-takarékosabban üzemeltethetők. Ez mellett a traktor alkalmazhatósága tovább bővül. Saját gyári mérések alapján ezzel a változtatással a TLT-munkák esetében kb. 7% üzemanyag megtakarítás érhető el.

 

 

Univerzális traktor a sokrétű felhasználás számára

Kompakt felépítés, kitűnő fordulékonyság és bő választék a kiegészítő felszerelések terén, ez jellemzi a Fendt 500 Vario új szériáját. A kis (6,1 t) önsúlyának és nagy (4,4 t) terhelhetőségének valamint a hátsó tengelyterhelésének (8,5 t) további egy tonnával való növelése révén a traktor lehetőséget teremt még nehezebb, kombinált munkagépek használatára is. A megengedett össztömeg ezzel 10,5 tonnára növekedett. A világpiaci szerteágazó igényeknek kielégítése érdekében a Fendt 500 Vario peremes- és hosszú féltengellyel is rendelhető, így a nyomtávállítás tág határok között fokozatmentesen állítható. A Fendt által kifejlesztett és kínált homlokrakodó két változatban elérhető a traktorhoz: Fendt Cargo és Fendt CargoProfi. A CargoProfi olyan kiegészítő funkciókkal rendelkezik, mint a mérleg-, rázó-, ill. memóriafunkció. Ez utóbbinak köszönhetően pl. alacsony épületekben, ill. kapukon való áthaladás során a maximális kiemelési magasság korlátozható.

 

 

Kényelem és biztonság az optimális kilátásnak köszönhetően

Az ismert VisioPlus vezetőfülke a tetőbe ívelt szélvédővel néhány ponton továbbfejlesztésre került. Új a 300 fokban – nagyobb felületet törlő – ablaktörlő, amely rossz időjárási körülmények között is biztosítja a jó kilátást és a rálátást a kerekekre, ill. a homlokrakodóra. A Profi és ProfiPlus felszereltségi szintek alapfelszereltségként rendelkeznek a 300 fokban törlő ablaktörlővel.

A tökéletes kilátásról gondoskodik a traktor modern világítási rendszere is, amelyben a munkalámpák opcionálisan hatékony LED kivitelben is kérhetőek. Ennek és a keresztben világító munkalámpáknak köszönhetően mind a munkagépek, mind a kerekek nyomvonalai még sötétben is kitűnően meg-, ill. ki vannak világítva. A LED fényforrások összesen 37.000 Lumen fényáram mellett alacsony energiafelhasználással és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az „Evolution dynamic Dualmotion” szuper komfortülés és a kormánykerék most valódi bőr huzattal érhető el. A Dualmotion háttámla igazodik a gépkezelő hátához, amikor az elfordul így stabilizálja, ill. megtámasztja azt. Ezzel a hátsó munkagépekhez való hátrafordulás kényelme és ergonómiája tovább nőtt. A munkavégzés további kényelméért az ülés dinamikus csillapítással, ülésklímával és ülésfűtéssel szerelt.

További újítás, hogy a Fendt 500 Vario most elektronikus indításgátlóval is kérhető.

Piaci bevezetés Észak-Amerikában

A Fendt márka történelme során első ízben fordult elő, hogy egy új gép premierjét Észak-Amerikában rendezték meg. 2015. augusztus 25-én Pennsylvaniában az AG Progress Show keretében mutatták be a Fendt 500 Variot. 2016. február 10-én a National Farm Machinery Show-n, Louisville-ben (Kentucky) AE 50 Award kitüntetését kapott az Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Szövetségétől (American Society of Agricultural és Biological Engineers (ASABE)). A széria a díjat azokért az innovációkért kapta, amelyek korábban csak a nagy traktoroknál voltak elérhetők, mint pl. a Variotronic kezelés, a VarioGuide nyomvonalvezető rendszer és a VarioDoc dokumentációs rendszer.

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens, AXIÁL Kft.