fbpx

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

Írta: Szerkesztőség - 2016 április 01.

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„A nagylózsi Növény Kft. 1995. december 8-án alakult, és közel 800 hektár területen gazdálkodik. Főleg kalászos vetőmag előállítását tűzte ki célul. Jelenleg őszi árpával, őszi búzával és tavaszi árpával foglalkozunk, mintegy 380 hektáron vetőmagot állítunk elő több cégnek is. A korábbi években is éppúgy, mint 2015-ben, hetven hektár kalászos kultúra gyomirtására használtuk a Pikk-Pakk Triót a magról kelő kétszikűek ellen. Ezzel a gyomirtási móddal tökéletes hatást értünk el a vetőmag-szaporító táblákon, majd technológiai elemként a magról kelő egyszikűek ellen külön védekezést hajtottunk végre. A Pikk-Pakk Trio csomag ár-érték aránya az elmúlt években is jó volt, ha ez jövőre sem változik, akkor a gyomirtásunk egyik meghatározó részévé válhat. Én azért is szeretem a Pikk-Pakk Trio tízhektáros kiszerelését, mert középméretű üzemnél könnyen kezelhető.”
Hadarits Kálmán ügyvezető, Növény Kft., Nagylózs

„Csaknem ezer hektáron gazdálkodunk, területeink nagy része a mosoni síkon helyezkedik el, ezek középkötött öntéstalajok. Vetésszerkezetünk fő növényei a kukorica, őszi búza, tavaszi árpa, repce, szója és napraforgó. A növénytermesztés mellett húsmarha hízlalással is foglalkozunk. A Nufarm készítményei közül főleg a hormonkészítményeket alkalmazzuk az évelő kétszikű gyomokkal fertőzött területeinken. 2015-ben a Mecomorn 750 SL alkalmazása mellett döntöttünk. Acattal, parlagfűvel erősen fertőzött területen használtuk az őszi búza tavaszi gyomirtásakor 1 liter/ha dózissal. Segített kellő gyorsasággal és hatékonysággal kitakarítani a területeinken megjelenő kétszikű gyomnövényeket. A jövőben is biztosan alkalmazni fogom, mert jól bevált, megbízható készítmény.”
Pollreisz Péter elnök-igazgató, Duna Mg. Zrt., Mosonmagyaróvár

 „Gazdaságunk 1350 hektáros, ebből minden évben 500 hektár a kalászos terület. Növényvédelmi technológiánkban különösen nagy gondot fordítunk a gyomirtásra és az időjárás hajlamosító tényezőihez igazított védekezésre a gombák ellen. A gombafertőzések elkerülése érdekében kétszeri gombaölő szeres kezelést szoktunk végezni. Levélbetegségek ellen a teljes területen évek óta használjuk 1,25 l/ha-os dózisban a Mystic Pro készítményt. A kezelés elsődleges célja ilyenkor a megelőzés. Az elmúlt évek nagy próba elé állították a gombaölő szereket. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Mystic Pro kiválóan állta a sarat. Búzáink az erős fertőzési nyomás mellett is teljesen egészségesek maradtak, lisztharmat, sárgarozsda vagy pirenofórás levélfoltosság még nyomokban sem jelentkezett. Az általunk használt készítményeket ezért jó szívvel ajánlom gazdatársaim figyelmébe is.”
Dobor Gábor termelési igazgató, Pacsai Mezőgazdasági Zrt., Pacsa

 „Cégünk már hosszú ideje meghatározó mezőgazdasági üzem. Régebben nagyobb üzemmérettel tudtunk dolgozni, és még jelenleg is 1200 hektáron folytatunk gazdálkodói tevékenységet. A növénytermesztésünkre a szántóföldi kultúrák jellemzők, az üzemünk által termesztett legfontosabb növények az őszi búza, kukorica, napraforgó, tavaszi árpa, facélia, lucerna. A növénytermesztés mellett az állattenyésztésünk is jelentősnek számít a környéken, hiszen tejelőszarvasmarha-állománnyal rendelkezünk. A Nufarm termékei közül évek óta használjuk a Stabilan SL-t, amely az őszibúza-kultúrában jól bevált technológiai elemnek számít. A Stabilan SL szárszilárdító hatása mellett kedvező a növekedéscsökkentő szerepe is, ezáltal erősebb szárú, az időjárás viszontagságainak kevésbé kitett állományt tudunk betakarítani. Megelégedéssel használtuk és fogjuk használni továbbra is a Stabilan SL terméket.”
Hadvári Sándor növénytermesztési ágazatvezető, Kónyi „Haladás” Mg. Kft., Kóny

Ahogy 2015-ben, úgy idén is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.com/hu/kezdolap