fbpx

Baj lehet: az aratás és a raktárak túl sok gabonát ígérnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 25.

A tavalyi súlyos aszály és az energiaárak emelkedése miatt sok termelő döntött úgy az Európai Unióban, hogy a kevésbé műtrágyaigényes és korán lekerülő gabonák felé fordul. Ezért valamennyi őszi kalászos termőterülete meghaladja az előző szezonét. Mire eljön az aratás, egész Európában a tavalyinál jobb terméssel és szokatlanul magas zárókészlettel szembesül a piac.

búza április
Készülődik az új termés (fotó: Horizont Média)

Mindenki ugyanúgy döntött

Megnőtt a búza és az árpa területe, és várhatóan nagyobb teret kapnak a fehérjenövények is Európában. A „parlagként” számontartott területek idén is bevethetők, és az új KAP is erőteljesen ösztönzi a sokszínű vetésszerkezetet, ami a szerény igényű pillangósoknak is kedvezhet. A napraforgó térhódítása olyan erőteljes volt már tavaly is, hogy ezt nehéz lenne túlszárnyalnia, de kísérletet tehet rá a növény.

A kukorica és a cirok végső területnagyságát nagyban befolyásolja a vetéskori piaci áruk és az időjárás. A tavasz az EU nagy részén esősebb volt, mint tavaly, kivéve az Ibériai-félszigetet, Franciaország déli és Olaszország északi részét, illetve Bulgária és Románia keleti területeit. Az elmúlt fél évben sokat csökkent a kukorica, de a műtrágya ára is, ezért az elemzők arra számítanak, hogy a ciroknak most sem lesz esélye teret nyerni a kukoricával szemben. . Magyarország esetében azt emelik ki az elemzők, hogy a meleg tél és a csapadékosabb időjárás erős kórokozónyomást eredményez a földeken.

Sok van, sok lesz

Az EU egészében 6 százalékkal több gabonafélét takaríthatnak be idén a gazdaságok, mint 2022-benMivel az EU hústermelése és takarmányigénye csökken, gabonafélékből pedig több lesz, mint tavaly, így a termelés 20 millió tonnával meghaladja a fogyasztást, az EU teljes gabonaexportja pedig átlépi a 47 millió tonnát (5 millió tonnával haladja meg az előző évit).

Ez annak köszönhető, hogy a zárókészletek még aratás idején is viszonylag magasak lesznek az egész EU-ban, de különösen Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban. Ezekben az országokban tavaly jobban sikerült az aratás, mint Magyarországon, majd a kikötőket keresve rájuk zúdult az ukrán export. A készletek az EU más tagállamaiban is magasabbak a szokásosnál, hiszen egyszerre kellett megküzdeni az ukrán kényszerértékesítés és az orosz rekordtermés árleszorító hatásával az exportpiacokon. A helyzeten az ausztrál búzarekord sem segített.

Lásd a témához kapcsolódva: Szemes termény tömlőben: növénytermesztők is elkezdhetik.