fbpx

Tudatos tápanyag-utánpótlással tervezze meg az őszi műtrágya kijuttatást!

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 06.

Növény-és állattáplálás Felsőfokon

 

Miért fontos az őszi kultúrák indítása?

Mert nem mindegy, milyen fejlettségben megy a télbe az állomány, és nem mindegy mennyi időt és energiát fordít a tél utáni regenerációra kora tavasszal.

A repce áttelelését elsősorban a levélzet által megtermelt és a gyökérben raktározott cukorkoncentrációja biztosítja mintegy „fagyállóként” a növényben (1. ábra). A felhalmozott cukrokból felszabadított energia segíti a növény indulását tavasszal, így ez alapozza meg a vegetatív fejlődés kezdeti szakaszát, egyben az oldalhajtások képződését is.

 

A búza terméskilátásait a bokrosodás alapozza meg. A bokrosodás ősszel kezdődő és kora tavasszal végződő folyamat. A „Nem teszek semmit, majd meglátjuk, mit érdemel tavasszal…” gondolkodással annak a szakasznak a segítéséről, irányításáról mondunk le, amely elsőként alakítja a várható hozamot.

1. Figyelünk a talaj javítására!

A talajhatás minimum 10%-ban vesz részt a hozam alakulásában. Többek között befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét, a gyökérfejlődést, és az ásványosodást. Számunkra a talajjavítás sokkal több mint egyszerű meszezés. Fejlesztjük a mészhatás gyorsaságát, hatékonyságát. Külön hatóanyagot szabadalmaztattunk a talajélet javítására és a gyökérműködés fokozására. Figyelünk a termékhasználatra, ezért egyszerűen és mérhetően szórható granulált Physiomax® talajjavító terméket ajánlunk.

 

 

2. Mikrogranulátummal indítunk!

A csírázás és gyökérnövekedés segítése nem csak a kapásoknál, de az őszi kultúráknál is fontos. Mind a repcénél mind a gabonaféléknél jelentős előnyt jelent az áttelelés és a vegetatív növekedés megalapozásához.

A starter hatóanyagok mellett, hatékonyságát a Mescal talajjavító és a Physio+ biostimulátor növeli.

A Physiostart® mikrogranulátumot először idén próbálhatták ki a magyar kukorica és napraforgó termesztők. Kiváló minősége és látványos hatása egyaránt meggyőzte partnereinket.

 

 

3. Talajspecifikus műtrágyákat tervezünk!

A szántóföldi növénytermesztés során a talaj az a termesztő közeg, ahonnan a növény alapvetően táplálkozik. Ide juttatjuk ki az ellátására szánt hatóanyagokat. Ezek a hatóanyagok azonban másként viselkednek savanyú és másként lúgos talajon. Mindkét esetben jelentős veszteségekkel kell számolnunk.

A magasabb tápanyag hatékonyság érdekében külön termékcsaládot fejlesztettünk savanyú (Eurofertil+), illetve lúgos (Duofertil) talajokra. Emellett minden termékünk speciális biostimulátort tartalmaz a növények kezdeti fejlődésének biológiai segítése érdekében.

Kérdése esetén keresse szaktanácsadóinkat és keresse termékajánlatainkat!

www.timacagro.hu