fbpx

Mire figyeljünk az őszi kalászos vetőmagok kiválasztásánál?

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 28.

A mögöttünk lévő 2017-2018-as őszi kalászos-termelési év is sok tapasztalatot és tanulságot hozott az ágazatban dolgozók számára.

Ideális őszi vetési körülmények után megfelelően mentek be, majd jöttek ki a télből az állományok, és a tél végi-kora tavaszi időszak igen csapadékos volt. Majd egyik pillanatról a másikra egy korai nyárba léptünk, április hónapban melegrekordok dőltek meg országszerte, és úgy tűnt, hogy a sok márciusi csapadék sem tudja ellensúlyozni a nyári időjárási körülmények növényekre gyakorolt hatását. A májusi eső aranyat ért, de a természet nem hagyta figyelmen kívül a szélsőséges időjárást: minden korábban történt meg. A szárba szökkenést, kalászolást, virágzást mind 1-2 héttel előbb figyelhettük meg, mint az átlagos évjáratokban. Az aratás is korábban kezdődött. Volt egy időszak, amikor esők hátráltatták a betakarítást, de végül mindenki elérte azt a napot, amikor már nem az járt a fejében, hogy „még sokat alszik kinn a búza”. Az országos minőségi és mennyiségi eredményeket nézve kissé kedvezőtlenebb képet látunk, mint 2017-ben, viszont a gabonafelvásárlási ár augusztus elején bekövetkezett „robbanása” kárpótolta a termelőket. Sok következtetést vonhatunk le, ki-ki a saját tapasztalatai szerint. Egy azonban biztos, két egyforma év nincs – és nem is lesz –, így a szélsőségekre fel kell készülni. Ez nagyon nehéz, mert nem tudjuk előre, melyik környezeti, időjárási tényező lesz az, ami limitál. A termesztési technológián túl a genetikai alapok megválasztása is fontos komponense a termesztés sikerének és a radikális környezeti hatások tompításának. Véleményünk szerint a fajtaválasztás során már nemcsak a termesztési célt (pl. bőtermő vagy minőségi fajta) kell mérlegelni, hanem az évjárat változékonyságára is fel kell készülni. Fontos szempont a fajták alkalmazkodóképessége, abiotikus és biotikus stresszekkel szembeni toleranciája és érésideje, ezért különösen körültekintően kell eljárni a fajtaválasztásnál. Vetésterülettől függően több fajta termesztésében érdemes gondolkodni; a fajták szolgálhatnak azonos termelési célt, de előnyös lehet, ha például érésidőben különböznek. Nagyon sok értékmérő tulajdonságot kell mérlegelni, de kiemelendő a fajták betegségekkel szembeni ellenálló-képessége, akár intenzív, akár átlagos termelési viszonyok között termelünk. A genetikai alapok bőséges választási lehetőséget adnak, a nagy fajtaszám miatt azonban nem egyszerű feladat az ideális fajta, fajták kiválasztása. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a GENEZIS kalászos fajták bemutatásával, hogy a legjobb fajtákat sikerüljön megtalálni a vetéshez.

Kínálatunkban őszibúza-, ősziárpa- és őszi tritikálé-fajták szerepelnek, amelyek között különböző termesztési céloknak, termőhelyi igényeknek megfelelően lehet választani, nem utolsósorban tág tenyészidő-intervallumban.

Az Mv Ikva fajta extra korai érésű szálkás búza. A hazai szortiment egyik legkorábbi fajtája, ugyanakkor télállósága és termőképessége kiemelkedően jó. Az elmúlt évben ez a fajta volt a termésrekorder a Genezis fajták vetőmag-előállító táblái között, üzemi átlaga Szerencsen 9,30 t/ha volt. Ezt az eredményt idén javítani tudta, Tiszalökön az Mv Ikva fajta üzemi átlaga 9,86 t/ha lett, malmi minőség mellett. Kimagasló termőképességét az ország több pontján bizonyította, termelésben és fajtakísérletekben is.

Középérésű, tar kalászú, kiváló minőségű őszibúza-fajtánk az Axioma. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánljuk, akik prémium minőségű, magas sikér- és fehérjetartalmú búzát szeretnének termelni. Idén termelésben és kísérletekben is bizonyította, hogy minősége kivételes, amit gazdaságos termésszinten tud produkálni. Egyik vetőmag-előállító partnerünk 6,5-7,2 t/ha termést takarított be a fajtával, 16,6% nyersfehérje- és 35,20% nedves sikér-tartalom mellett.

Középkései érésű, tar kalászú őszibúza-fajtánk a Sailor. Bő termése, kiváló alkalmazkodó- és állóképessége mellett rezisztenciális tulajdonságai is figyelemre méltóak. Kalászfuzáriózissal szemben magas fokú toleranciajellemző a fajtára. A hosszabb tenyészidejű fajták között az idei évben is átlag felett teljesített terméshozamban és minőségben is.

Ősziárpa-fajtáink száma tovább bővült, így a Zenek mellett a Quadriga is megtalálható választékunkban. A középkorai érésű, jó alkalmazkodóképességű Zenek az idei évben is jól szerepelt a köztermesztésben és a fajtakísérletekben is. Egészséges levélzetének és erős szárának is köszönhetően a termelésben mutatott eredményeivel elégedettek voltak a gazdák. A Quadriga egy későbbi érésű, magasabb szalmájú fajta. Intenzívebb típus, ami magas termésszintek elérésére képes. Több vetőmag-előállító partnerünk gazdaságában a legjobb termést adó árpafajta lett. Nagy termőképessége mellett figyelemreméltó még a magas hektolitertömege.

Őszi tritikáléból a Salto és a Traperofajták szerepelnek kínálatunkban. Nagyon jó alkalmazkodóképességű és télállóságú fajtákról van szó, agronómiai és rezisztenciális tulajdonságaik is ideálisak. A Salto az idei évben is hozta azokat a kiváló terméseredményeket, amiket 2017-ben is megtapasztalhattunk. Üzemi átlagai 6-10 t/ha között mozogtak, illetve a legnagyobb termőképességű tritikáléfajta volt, a hódmezővásárhelyi kísérletben 10,09 t/ha termésátlaggal. A Trapero magasabb szárú, hasonlóan bőtermő fajta. Termésátlaga 5-8,5 t/ha között mozgott a termelőüzemekben, a 2018. évben. Fajtakísérletben 9,49 t/ha hozammal követte, második legjobban termő fajtaként, a Salto-t (Hódmezővásárhely). Fajtáink vetőmagjai fémzárolva, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomba. Teljes körű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban szállítjuk le Önöknek.


WWW.GENEZISPARTNER.HU