fbpx

Twin-Row: Ikersoros térállásban jobb területkihasználás, magasabb termésátlag

Írta: Szerkesztőség - 2014 február 12.

A SIMBA angliai gépgyárat 2010-ben felvásárolta az amerikai GREAT PLAINS cégcsoport. E fúzió után az európai gazdák számára is új, Amerikában már bevált technológiákat kívánunk bemutatni. Az egyik legjelentősebb trend az amerikai kukoricatermesztésben az ikersoros vetés.

1. Ideális térállás

Mivel az egyszeres sort két ikersorra húzzuk szét (55+22 cm-es sortávolságok), azonos vetőmagmennyiség esetén nagyobb tőtávolságot használunk.

A növények térállása jobb lesz, a területi fedettség 14,4%-ról 44,5%-ra növekszik. Ennek eredményeképpen a gyökerek térállása és a talajnedvesség hasznosítása is jobb lesz.

Amennyiben a vetőmag mennyiségét tovább növeljük, a hasznos térállást még inkább növekszik, még jobb lesz a terület hasznosítása.

 

 

2. Ikersorral nagyobb gyökértömeg

Mivel a kukorica gyökérzete körkörösen növekszik, a gyökértömeg behatárolója a szomszédos kukorica gyökérzete. Amikor a gyökér eléri a szomszédos kukorica gyökerét, megáll növekedésében.

Emiatt a nagyobb gyökértömeg eléréséhez legjobb út a növények térállásának növelése. A nagy és egészséges gyökérzet maximalizálja a tápanyagok és nedvesség felvételét, kihasználását.

 

 

3. Az ikersor maximalizálja a napfény kihasználását, csökkenti a felszíni talajnedvesség elpárolgását

Amikor az ikersoros vetésű állomány növekszik, egyre jobb lesz a levélindex, a növények egyre több napfényt hasznosítanak. Jobb lesz a terület árnyékoltsága, csökken a elpárolgás, valamint a gyomnövények számára rendelkezésre álló fény, illetve talajnedvesség. Mivel nagyobb a kultúrnövény fényfelhasználása, így jobb lesz a tápanyagok megkötése, javul a növények kondíciója, egészségi állapota, tápanyag-hasznosítása.

 

 

4. Az ikersor nagyobb növényállomány telepítését teszi lehetővé

A mai korszerű kukoricahibridek genetikailag nagyobb termésmennyiséget hordoznak magukban. A maximális potenciál kiaknázására legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a növények helyes térbeli elosztása.

Az ikersoros termesztés nyitja meg az utat a nagyobb tőszám, a nagyobb levélindex, az egészségesebb állomány és ezáltal a nagyobb termésmennyiség előtt.

Az egysoros vetések elérték határaikat; ezek nem tudnak nagyobb tőállomány elérésében segítségre lenni. Az ikersoros állomány erősebb gyökérzetet, erősebb és hosszabb szárat nevel, jobban ellenáll az erős szeleknek és viharoknak.

5. Az ikersor növeli a siló mennyiségét és minőségét

Az erősebb és hosszabb szárak, a nagyobb mennyiségű levél átlagosan 10-15%-kal nagyobb silómennyiséget ad. Még fontosabb a szárazanyag-tartalom, ami szintén kb. 8%-kal emelkedik. Ekkora tápanyagtartalom-növekmény mellett egy egyetemi vizsgálat 29%-os tejtermelés-emelkedést állapított meg.

6. Az ikersoros vetés hagyományos 8 soros kombájnadapterrel betakarítható

A sztenderd 76 cm-es sortávra kialakított betakarítóadapterekkel az ikersorokat egyszerre tudjuk betakarítani. Ez nagy előny, mert nem kell külön új adaptert vásárolni!

7. Az ikersor egészséges állományt és nagyobb termésmennyiséget eredményez

Két fő tényező befolyásolja a termésmennyiséget.

Az első az általános egészségi állapot, kondíció. Volt stresszes időszak a vegetáció alatt? Ki tudott alakulni nagy gyökértömeg és egészséges szár? A második a populáció. Amennyiben túlságosan közel vannak egymáshoz a növények, úgy konkurálni fognak, hamarabb megszenvedik az időszakos vízhiányt, tápanyag-felvételük ingadozó lesz.

Az iker sor a jobb térbeli elhelyezéssel mindkét kérdést megoldja. A következő hibridek genetikailag még nagyobb potenciált hordoznak magukban, ahhoz azonban, hogy ezt maximálisan ki tudjuk használni, egyedül az ikersoros technológia tud megoldást nyújtani.

 

 

8. Az ikersor emeli a termésátlagot

Ha segítünk növényeinknek a helyes térállás elfoglalásában, úgy:

  • maximális gyökértömeg fejlődik;
  • növeljük az általános kondíciót;
  • növeljük az egészséges levelek mennyiségét;
  • növekszik a fény-, tápanyag- és talajnedvesség-felhasználás;
  • mindezek eredményeként NÖVEKSZIK az ÁTLAGTERMÉSÜNK!

2013 áprilisa során próbaparcellákat vetünk, ahol később összehasonlíthatjuk a hagyományos és ikersoros kukoricavetéseket, azok termésátlagait. Minderről érdeklődjön a Valkon területi képviselőinél!