fbpx

Közös szőlőművelési gyakorlati bemutatót tartott az Axiál és a Bartifarm

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 01.

A közeljövőben induló kertészeti géptámogatási program lehetőséget biztosít az ültetvényes területen gazdálkodók számára meglévő eszközparkjuk korszerűsítéséhez.

A pályázati lehetőség beharangozása óta több kertészeti, illetve ültetvényes erő- és munkagépeket felvonultató gyakorlati gépbemutató is követte egymást, amelyeken a forgalmazók minél részletesebben próbálták tájékoztatni a leendő pályázókat a rendelkezésre álló széles választékról.

Az Axiál Kft. és a Bartifarm Kft. közös bemutatósorozata is ezen rendezvények sorába tartozott, ennek programjai hét helyszínen, Tolcsva, Eger, Villány, Szekszárd, Balatonlelle, Badacsonyörs, Tök településen, június második hetében követték egymást.

 

A KMS levéltépő gép bemutatkozása Fendt 209F Vario traktoron

 

A rendezvény gyakorlati részét megelőzően szakmai előadásokon az egyes márkák rövid történetéről, illetve a gépek műszaki jellemzőiről kaptak rövid tájékoztatót a vendégek.

Az Axiál Kft. az erőgép kínálatából a Landini Rex és Mistral traktorcsaládok legújabb generációit vonultatta fel a bemutatón, mindkét szériát egy-egy típussal képviselve.

A REX-sorozatot a 90F keskeny ültetvényes kivitel képviselte. A legújabb generációjú REX traktoroknál továbbfejlesztették a TLT-kapcsolást, a függesztőszerkezet erőszabályzását, áttervezték a kabinbelsőt, illetve új integrált fényszórókat, új stílusú motorháztetőt kaptak az erőgépek.

A Mistral családot a 47,5 LE teljesítményű 50-es típus képviselte. A Mistral-sorozatnál két különböző kivitelű vezetőfülke közül választhatjuk ki a legideálisabbat számunkra. A széria modelljeinek mechanikus sebességváltói szinkronizált irányváltóval és mászó fokozattal is rendelkeznek, hidraulikus függesztőberendezésük pedig 1 200 kg emelőképességű.

A Fendt több évtizedes hagyományokkal rendelkezik az ültetvényes erőgépek gyártása terén. A bemutatón a 200 Vario családból a 209F típust láthattuk munka közben többféle eszközzel. Az 1,32 méter minimális szélességű erőgépet AGCO-SISU Power Common-Rail befecskendezésű, turbófeltöltéses, intercooler, elektronikus vezérlésű dízelmotor hajtja, új Vario hajtóműve pedig fokozatmentes elindulást és gyorsítást tesz lehetővé. Az 58 fokos bekormányzási szögnek és az új vázkialakításnak köszönhetően a gép rendkívül kis fordulási sugárral rendelkezik.

A növényvédő gépeket a Berthoud Fructair család képviselte. A korrózió megelőzése céljából, ezeknél minden hegesztett fémszerkezet, vázelem polyester lakkal van befedve. A 12 lapátos, 90 cm átmérőjű, 2 fokozatú (+ üresjárat) ventilátor a tökéletes kétoldali légeloszlást eredményező elülső légbeszívással működik, és 1 640 és 1 830 fordulattal képes a 40 260 m és 51 700 m levegőmennyiség szállítására. A nagy teljesítményű axiálventilátor kiváló munkája a bemutató alkalmával is hamar meggyőzte a vendégeket.

A Bartifarm Kft. kínálatából többek között KMS Rinklin EL típusú levéltépő gépet láthattuk üzem közben, amely egy hidraulikus munkahenger segítségével fordítható egyik oldalról a másikra. Az alumínium elemekből készült berendezés különlegessége, hogy külön állítható a tépőhenger és a ventilátor fordulatszáma és sebessége.

A KMS Rinklin és a Clemens együttműködésének köszönhetően 2013-tól a KMS immár a talajművelőgépeket is kínál a szőlőtermesztő gazdaságok számára, amelyek közül a rendezvényen a KT típusú kultivátor mutatkozott be újdonságként. Teleszkópos elrendezésű fő tartógerendelyének köszönhetően a munkaszélessége az ültetvény aktuális sortávjának megfelelően, hidraulikus munkahengerek segítségével szabályozható.

A KMS Rinklin másik termékét, a Krim típusú csonkázót is szemügyre vehettük munka közben a fentebb említett Landini Rex 90F traktor front részére kapcsolva. A csonkázógéppel maximum 1,9 méter magas és 0,7 méter széles növényállomány kezelhető. A könnyűfém szerkezetű eszköz 600 mm-es „S” alakú kései – késenkénti hidromotorok segítségével – teljesen hidrosztatikus hajtásúak, mentesek minden karbantartást igénylő csapágyazástól, illetve ékszíjhajtástól. A tagok szélességének, magasságának, illetve helyzetének változtatása is hidraulikusan történik. A KRIM a művelési módnak megfelelően háromféle méretben és kialakításban kérhető.

A sorközök karbantartására a Bartifarm Kft. a Fischer GL4/60 Wein állítható sorközkaszákat mutatta be a gyakorlatban a kínálatából. A kétoldali „bebólintós” körtárcsás kaszákkal rendelkező eszköz munkaszélessége 4,0 méterig növelhető, de öt méter sortávolságig mindenhol alkalmazható. Kiegészíthető kétoldali tárcsa finompozicionálással, így a fatörzseket a tárcsa automatikusan kikerüli.