fbpx

MezőHír – 2010-08 – agusztus

Írta: Szerkesztőség - 2010 augusztus 09.

 

 

Kedves Olvasó!

Lassan célegyenesbe jutnak a betakarítási munkák, amelyek eredményeit többféle olvasatban is értékelhetik és értékelik is a piac szereplői.

Ha elsőként a kalászosokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat foglaljuk össze, akkor kijelenthetjük: van, aki a termés minősége, más a mennyisége miatt aggódik – de a végre emelkedő árutőzsdei árak azért sokak számára már pozitív fordulatként jelentkeznek. Igaz ez főleg egy ilyen, gondokkal és kedvezőtlen eseményekkel jellemezhető szezonban, mint amilyennek az idei bizonyult. A repcefronton aztán szintén kapnak hideget, meleget a termelők, hiszen sok helyen a becsültnél, az állományok szemrevételezése után vártnál kevesebb termést tudtak betakarítani, így – annak ellenére, hogy a termelés alapvetően nyereséges – az öröm mellé azért üröm is jócskán vegyül.

Ráadásul mindeközben az egyik hazai, nagy hagyományokkal rendelkező integrátor cég – és persze a hozzá kapcsolódó partnerkör is – nehéz napokat élt meg, hiszen néhány napig a felszámolás réme fenyegette, annak ellenére, hogy a finanszírozókkal való egyeztetés biztatóan haladt. Szerencsére végül megszületett a megállapodás, így a több mint hétszáz alkalmazott, a több ezer szerződésben lévő termelő, valamint a teljes beszállítói kör is fellélegezhetett.

A nehéz helyzetek és a nem várt fordulatok mellett más is történt persze; szerencsére olyan események is sorra kerülnek, amelyek az évek szokásos rendje szerint zajlanak. Ennek megfelelően a vetőmag-forgalmazó, a gépgyártó és -kereskedő cégek sok rendezvényen adnak lehetőséget termékeik jobb, gyakorlatias körülmények között történő megismerésére, bár amúgy a géppiacon az év eddig eltelt időszakában sajnos igen nagy visszaesés volt tapasztalható. A rendezvények látogatottsága alapján azonban egyértelmű, hogy most sem az érdeklődés, a vételi szándék hiányzik – ha egyszer a bevételi oldalra is megfelelő számok kerülnek végre, akkor a vásárlási kedv is minden bizonnyal ismét jelentkezik.

Vegyes tehát a július végi, augusztus eleji kép, amelyet a következő időszak még tovább árnyalhat. Addig is, szeptemberi találkozásunkig mindannyiuknak sikeres, eredményes munkát, s akinek lehetősége lesz rá, annak jó nyaralást kívánok!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő