fbpx

Most kell megvédeni a napraforgót!

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 06.

Zajlik az őszi árpa betakarítása. Termésátlagokról még kevés információ van, de az előzmények alapján rekordokra senki sem számít.

A megdőlt területeken kalászfuzáriummal erősebben fertőzött tételekre kell számítani – írja növényvédelmi összefoglalójában Aponyi Lajos. Az őszi búza is az érés felé közelít, néhány éretlenebb fajtában folyik a gabonaszipolyok kártétele, de védekezésre csak kevés helyen került sor. A bábozódásból előjött vetésfehérítő bogarak folyamatosan telepednek át a kukoricatáblákba, ahol inkább látványos, mint veszélyes károkat idéznek elő.

 

Kukorica

Korábban írtunk róla, hogy a tavaszi vetésű növények is stresszelve kezdték az életüket. A kukorica és napraforgó aszályban kelt, ami kihat a teljes szezonban nyújtott teljesítményükre. Mostanra az erősebb kukoricavetésekben már zajlik a címerhányás. A kukoricamoly továbbra is intenzíven rajzik, de a korábban kikelt hernyók már jól érzékelhető károsításokat okoznak. A levélhüvelyek megrágása mellett már a szárban is megtelepedtek, de még friss tojásokat is lehet látni. Az amerikai kukoricabogarak még zömmel lárvastádiumban rágják a gyökérzetet, többségben L2-L3 lárvaként, de az ország középső térségében és délen már egy-egy kirajzó imágót is fognak a csapdák. Több tájegységben tovább erősödött a kukoricanövények levéltetű-fertőzöttsége, van terület, ahol a tövek 50%-a is fertőzött, másutt zöld cserebogarakat láttak táplálkozni a kukoricán.

 

Alternáriás betegség (Forrás: novenyvedelem.nak.hu)

 

Napraforgó

Több helyen virágzik a napraforgó, máshol pedig csillagbimbós fejlettségű. Örvendetes, hogy a korábban igen intenzív levéltetű-fertőzöttség alábbhagyott, és mezei poloskából sem látni veszélyes mértékű imágót és lárvát. A sok csapadék viszont kedvezett a kórokozók fellépésének, elsősorban a fakórothadásnak, valamint az alternáriás szár- és levélfertőzésnek. Más betegség tüneteivel most még csak szórványosan lehet találkozni, de a jelenlegi időjárás kedvező a betegségek számára, így a preventív védekezésnek most van itt az ideje.

Hasonló a helyzet a burgonya-ültetvényekben is, a zárt növényállományokban kifejezetten kedvező a klíma a burgonyavész kialakulásához, ezért folyamatos fungicid-fedettséget kell biztosítani a burgonya számára.

A szójavetésekben már megjelentek a takácsatkák, és a tábla széleken közepes-erős fertőzöttség alakult ki. A fertőzöttség az alsó és felső levelekre egyaránt jellemző, levelenként van, ahol 15-20 atka is megszámlálható, de nagyon sok atkatojás is található. Érzékenyebb szójafajtákon megjelentek a peronoszpóra első tünetei is.