fbpx

A nyereséges repcetermesztés tavaszi technológiai elemei

Írta: Szerkesztőség - 2010 február 10.

A 2009-es év rendkívül rossz eredményei a repcetermesztők egy részénél akár a korábbi években elért nyereség egy részét is “visszavették”. A tavalyi kudarcot az irreális átvételi ár mellett az áprilisi szárazság, a drágán beszerzett fejtrágya kárba veszése és a tavaszi rovarkártevők látványos kártétele együtt okozta.

 

Mire számíthatunk idén, hogyan lehet újra nyereségesebb és biztonságosabb a repcetermesztés?

A száraz periódusokhoz csak alkalmazkodhatunk. Ennek jegyében a más munkák szervezése során érdemes előnyt adnunk a N-(NS)-fejtrágyázás elvégzésének, a fejtrágyázás ugyanis csak bemosó csapadékkal együtt érvényesül. A repce a talajfagyok elmúlásával már 2°C-tól is képes lassan fejlődni, a hirtelen kitavaszodáskor pedig intenzív növekedésbe kezd, ezért fontos, hogy ezt megelőzően megkapja az első nagy N-adagot. A virágzás kezdetéig, de akár taposási kárt is felvállalva újabb N-adagot érdemes kijuttatnunk, ha a tavaszi csapadékosság 3-4 tonnás termést enged sejtetni. A gyengébb és átlagos talaj adottságnál az engedélyezett 170 kg/ha összes N-hatóanyag szükséges, míg a jobb területeken ez már a 4-5 tonnás hozamok lehetőségét is fedezi.

A repce kifejezetten kénigényes (lásd tápanyag-beépülési dinamika); a kén tápelem a technológiába illesztésének jelentősége a nitrogénével vetekszik. Legjobban az intenzív korai szakaszban segíti a gyors növekedést, a jó N-hasznosulást. Fejtrágyázásnál az első adagnál ezért ajánlott NS-műtrágyát választani, míg lombtrágya formájában bármelyik virágzás előtti rovarölő szeres kezeléshez érdemes hozzáadni. A leghasznosabb időzítése a korai, szárormányos elleni védekezéssel közösen történő, nagy dózisú S-lombtrágyázás.

A repce rovarkártevők elleni tavaszi védelme 3 fontos szakaszra bontható (lásd fenofázis ábrán).

1. A szárormányos és a nagy repceormányos elleni védekezés a kártevők betelepedésének első hetében aktuális, mert néhány napos „érési táplálkozás” után a megerősödött bogarak letojják petéiket a levélnyélbe vagy az induló szárba, és ezt követően már nincs védekezési lehetőség. Az időjárástól függő 1-3 hetes betelepedést tartamhatású rovarölővel lehet átfogni, ezért ellenük a kijuttatás után sokáig stabil Talstar®-t javasoljuk, ami jól keverhető a Jello® Oil folyékony és komplex S-lombtrágyával. A Talstar® 10 EC a pár nappal később ébredő fénybogarak és becőormányosok ellen is hat, amíg azok a lepermetezett leveleken hámozgatnak, a következő permetezés így a bimbós korra, az új növényrészek rágásának kezdetére, a fénybogár bimbókártétele észlelésének idejére időzíthető.

 

2. A virágzás előtti permetezés sikerét a rovarölő szer érintőméreg hatása, vagyis az azonnali taglózó hatás, kisebb részben a penetráns (riasztó) mellékhatás határozza meg. Mivel napról napra egyre több virág nyílik ki, a fénybogarak és becőormányosok áttérnek az energiadúsabb, kedveltebb virágpor fogyasztására, így az újonnan betelepedő bogarak már nem érintkeznek a vegyszeres levelekkel, és egyre kevésbé táplálkoznak rajtuk. A Vas megyei Növényvédelmi Igazgatóság tavalyi kísérletében a kiváló taglózó hatású Fury® 10 EC bizonyult a leghatékonyabbnak, míg a felszívódó és kontakt standardok valamivel gyengébbek voltak (lásd diagram).

Bimbós korban a virágzás előtt a repce bór-mikroelemet is igényel – s ezt majd’ minden termesztő elismeri. A bór mellett az energiaigényes virágzási fázisban a növény P-igénye is megnő; a foszfor szintén a jobb termékenyülést szolgálja. A Fury-s rovarölő kezeléshez ezért 2-3 l Wuxal Boront javasolunk kombinálni, ami egy folyékony, jól keverhető N-P-B-komplex, így jelentősen segíti a virágok termékenyülését.

A harmadik permetezés a már virágzó repcében gyakran csak későn megjelenő becőormányosok ellen irányul, mert ezek az első kötött becőkbe tojják petéiket. Záporos, változékony májusi időben a repce gubacsszúnyogjai is felszaporodnak, és a becőormányos-hoz hasonlóan károsítanak. Ezt a permetezést légi úton vagy hidas traktorral lehet elvégeztetni. A fénybogár elleni védekezéshez hasonlóan itt is elsősorban a rovarölő szer taglózó hatására számítsunk! A piretroidok jó hatásának hosszú távú megőrzése céljából ennél a kezelésnél érdemes eltérő hatású rovarölőt kombinálni, hogy a fénybogarak rezisztenciája még sokáig ne alakuljanak ki nálunk.

Végül szóljunk a tavaszi regulátoros permetezésekről! Ezeket az intenzív növekedési szakaszokban végzett rovarölő-lombtrágyás kezelésekhez érdemes kombinálni, mert néhány napra mérséklik a növény főhajtásának dominanciáját, így segítenek az együttvirágzásban, és – közvetve – termésnövekedést is eredményeznek. A tebukonazol hatóanyagú Mistyc® 250 EC regulátor most kapott engedélyt repcében. Ez a készítmény jól keverhető az említett rovarölőkkel, illetve a Jello® Oil és Wuxal® Boron lombtrágyával is, így bármelyik rovarölő kezeléskor alkalmazhatjuk, ha a hőmérséklet és a növény növekedési erélye indokolja a regulátor típusú gombaölők használatát.

Összefoglalva: a N-fejtrágyázás időzítése és mértéke, a korai kén- és a virágzás előtti bór-lombtrágyázás közvetlenül a helyesen végrehajtott regulátorozás közvetve növeli a repce nyereségességét. A megfelelő termésbiztonságot három jól időzített rovarölő permetezéssel érjük el, amelyeket érdemes a lombtrágyákkal és főleg bimbós korban a regulátorozással kombinálni.

A Kwizda – a tavalyról már jól ismert módon – a cikkben javasolt Talstar® és Fury® rovarölőket, valamint a Jello® Oil és Wuxal® Boron lombtrágyákat idén is 40 ha-os virtuális csomagban, árkedvezménnyel hozza forgalomba. Sok sikert a Kwizdával közös munkához!

Fehér Tamás