Almamoly

Címke: ,
Kategória: Növénytermesztés

Almaültetvényeinkben nagyon sok kártevő ellen kell évente védekezni, ezek közül meghatározó az almamoly. Károsítása következtében a termés akár 80-90%-a is veszendőbe mehet. Kártétele jól ismert, az ún. „férges” alma.

A gyümölcsbe furakodott hernyó rendszerint magházig hatoló járatot készít, és ott a magvakat is károsítja. Sok esetben az érintkezési felületen átrágja magát egy másik gyümölcsbe is, így 2-3 almát is tönkretesz egyetlen hernyó. A megtámadott alma a fejlődésben megáll, lehullik. Az almán kívül a dióban okozhat nagy károkat.

Az almamoly imágó 9-12 mm hosszú, nyugalmi állapotban a szárnyak tetőszerűen helyezkednek el. Elülső szárnyai szürkésbarnásak, harántcsíkoltak, csúcsukon egy-egy bronzszínű folt (tükörfolt) látható.

Évente 2 nemzedéke fejlődik hazánkban. A kifejlődött lárvák telelnek a gyümölcsfák kéregrepedéseiben, gyümölcstároló helyeken. Tél végén bebábozódik, majd április végén, május elején megjelennek az imágók (lepkék). Az első nemzedék rajzása május közepétől július elejéig tart, a második nemzedék rajzása pedig július második felétől tart kb. 1,5 hónapon át. A két nemzedék rajzása sokszor összefolyik, azokat elhatárolni egymástól nem lehet. A kártevő szaporodási ciklusa nagy mértékben függ a környezeti viszonyoktól, mint pl. az alma fajtája, a terület égtáji fekvése, időjárási viszonyok, stb. Elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Ha nem megfelelőek a körülmények, akkor a lárvák egy része (akár 90%-a is) diapauzába vonulhat, ami azt jelenti, hogy ebben a nyugalmi állapotban tölti az egész évet, és csak a következő év tavaszán-nyarán fejlődik tovább. Kedvező környezeti tényezők esetén viszont bábbá alakulnak.

Ejtsük csapdába!

Az almamoly fejlődési menetét áttekintve láthatjuk, hogy május közepétől a vegetáció végéig bármikor történhet károsítás. Az eredményes és költségkímélő védekezés alapfeltétele az, hogy nem menetrendszerűen permetezünk, hanem figyelemmel kísérjük az ültetvényben az almamoly fejlődését. Erre jelenleg a szexferomon csapdák használata az elterjedt és ajánlható megoldás. A szexferomon csapdák a nőstény lepkék csalogatóanyagát tartalmazzák, ezzel vonzzák az almamoly hím egyedeit. A csapda csalogatóanyagát a szél juttatja el a hím lepkékhez, ezért működését számos külső tényező (mikroklimatikus viszonyok, szélirány, növényzet) befolyásolja. A megbízható eredmény miatt legalább két csapdát használjunk. Néhány naponta jegyezzük fel, hány lepkét fogott a csapda. Amikor a veszélyességi szint (5 db lepke/hét) fölé emelkedik a befogott hímek száma, akkor védekezni kell. Az almamoly ellen több, mint 50 készítmény engedélyezett.

Hagyományos védekezés

A hagyományos növényvédelem során a következő hatóanyag csoportú szerek közül választhatunk: A szerves foszforsavészterek, az inszekticid karbamátok és piretroidok: széles hatásspektrumú készítmények, az imágók és a kikelő lárvák ellen hatékonyak. A foszforsavészter és a karbamát hatóa-nyagú szerek közül a legtöbb viszonylag hosszú hatástartamú., a permetezést a tömeges lárvakelés idejére kell időzíteni. A piretroid hatóanyagú készítmények gyakori használata esetén a takácsatkák és a vértetvek nagyon elszaporodhatnak, ezért használatukat évi 1-2 alkalommal az almaszedés előtti időszakra időzítsük. Ekkor kihasználhatjuk rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejüket. A klórozott szénhidrogének almamoly elleni hatása közepesnek mondható, inkább a levéltetvek és levélaknázó molyok elleni hatásukkal tűnnek ki. A lárvák és az imágók ellen is használhatók.

 • Szerves foszforsavészter hatóanyagú szerek: Basudin 600 EW, Bi 58 EC, Danadim 40 EC, Dimecron, Ekalux 25 EC, Fyfanon 50 EC, Hostathion 40 EC, Imidan 50 WP, Metil-Cotnion 25 WP, Penncap M, Parashoot CS, Pyrinex 48 EC, Reldan 40 EC, Rogor L 40 EC, Safidon 20 EC, Sumithion 50 EC, Suprathion 20 EC, Ultracid 40 WP, Unifosz 50 EC, Zolone 35 EC.
 • Inszekticid karbamát hatóanyagú szer: Lannate 20 L,
 • Piretroid hatóanyagú szerek: Bulldock 25 EC, Chinetrin 25 EC, Chinmix ME, Cymbus 10 EC, Cyper 10 M, Cyperil 10 EC, Danirun 11 EC, Danitol 10 EC, Decis 2,5 EC, Decis WST, Fendona 2 EC, Fendona 10 EC, Karate 5 EC, Sumi-Alfa 5 EC, Talstar 10 EC.
 • Kombinált hatóanyagú szerek (piretroid + szerves foszforsavészter): Alpha Combi, Enduro 258 EC, Chintop, Nurelle D, Decis Quick.
 • Klórozott szénhidrogének: Thiondan 35 EC, Thionex 35 EC.
 • Egyéb hatóanyagú szerek: Bancol 50 WP, Bancol 500 SC, Avaunt 150 SC, Steward 30 DF, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP, Trebon 30 EC.
 • Integrált technológia

  A következő három készítmény csoport nagy szerepet kap a környezetkímélő, integrált, valamint a biotermesztésben. Lényegük, hogy a hasznos élő szervezeteket (az almamoly parazitáit, és természetes ellenségeit) megkímélik. A Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítmények a lárvák ellen hatnak. A juvenil-hormon hatóanyagú szerek a tojásból való kikelést akadályozza meg, ezért a rajzás elején kell kijuttatni. A kitinszintézisgátló készítmények szintén a tojásból való kikelést gátolják, illetve a fiatal lárvákat pusztítják. Hosszú hatástartamúak. Hatásuk akkor a legjobb, ha a lepkék tojásaikat a már kezelt felületre rakják.

 • Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítmények: Dipel, Dipel ES, Bactucid P
 • Juvenil-hormon hatóanyagú szer: Insegar
 • Kitinszintézisgátló készítmények: Alsystin 25 WP, Cascade 5 EC, Match 50 EC, Ekos 100 EC, Nomolt 15 SC.
 • Megfelelő módon és időben alkalmazva minden hatóanyag típussal jó eredményt tudunk elérni, de a jó permetezőgép, és a jó kijuttatástechnika is feltétele eredményességünknek, különösen a kitinszintézisgátló készítmények esetében.

  Az almamoly kártételének megakadályozására a sok szer közül körültekintően válasszunk az előnyök és hátrányok ismeretében.

  SzT

  Ez a cikk a MezőHír 2001/06 - júniusi számában jelent meg.  %d blogger ezt szereti:
  http://wp.me/s6OYBQ-almamoly

  -=oOo=-