Növényvédelem mint eddig – vagy inkább másképpen

Egyre többet hallani arról, hogy a mezőgazdaság– áttételesen a termelők a hibásak – a klímaváltozásért! Németországnak nagyon sok mindenben meghatározó szerepe van, így abban is, hogy milyen irányt vesz a klímavédelem, mennyire lesznek a termelők még tovább ostorozva.

A Horschnál mindig a termőföld volt első helyen: helyes talajműveléssel a talajéletet fenntartani, – és ha lehet – a talajban a humuszt nem le-, hanem felépíteni! A Leeb permetezőgépekkel pedig, az által, hogy nagyon közel jár a szórókeret a célfelülethez, sokkal kisebb az elsodródás és a veszteség, így a növényvédő szerek sokkal nagyobb hatásfokkal „dolgoznak”. Különböző esetekben a jelenlegi standard permetezőgépekhez viszonyítva – ahol a szórókeret 80-100 cm között van a célfelülettől – akár növényvédő szert is spórolhatunk!

Ahhoz, hogy megértsük, miért van szükség egy olyan szórókeretre és vezérlésre, mint a Leeb, néhány dolgot meg kell ismerjünk.

Miből tevődik össze a permetezéskor a veszteség?

A saját légcsatornában végzett kísérletek bebizonyították, hogy az elsodródásra a közhiedelemmel ellentétesen csakis egy tényező hat. Mire gondolunk, ha elsodródásról beszélünk – a szél elviszi a cseppméretet, ezért ha nincs légzsák, akkor nagy cseppekkel kell dolgozni, pedig a növényvédelem során a jó borítás végett inkább az apró cseppekre van szükségünk, mint a nagyokra.

A kísérletből kiderült, hogy nem a cseppméret és nem a szél a meghatározó tényező az elsodródásban, hanem az, hogy a fúvóka milyen messze van a célfelülettől! Minél közelebb van, még feleakkora fúvókával is ugyanazon a nyomáson (apróbb cseppekkel) jóval kisebb (20-25% közötti) az elsodródás.

Ahogy azonban növeljük a szórókeret magasságát, úgy nő az elsodródás is. A természetben elvégzett kísérletben kimutatták, hogy ha a szórókeretet 50 cm magasról csak 75 cm-re emelték, akkor már 49,9% -kal nőtt az elsodródás, és ha 50 cm-ről lecsökkentették 30 cm-re a célfelülettől, akkor 40,1%-kal csökkent az elsodródás.

Mit jelent ez? – Minél alacsonyabban a szórókerettel!

Amikor a Leeb ezt felismerte, akkor kezdte el fejleszteni a szórókeret-vezérlést! Ez a keretvezérlés különbözteti meg nagyban a Leeb permetezőket más permetezőktől. A nagy sebesség és pontos szórókeret-vezérlés a jövőben – úgy gondolom – még jobban kifizetődő lesz.

Nagyobb teljesítmény, csökkentett elsodródás – nagyobb haszon! – ez az, amit a HORSCH-LEEB kínál!

Az Axiál Kft.-nél az előrendelési szezon elkezdődött! – Ne maradjon le róla!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN 30/743-0302

HORSCH MASCHINEN GmbH
E-mail: info@horsch.com
Telefonszám:

Ezeket olvasta már?

A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásai
A fenntartható élelmiszer-ellátás kihívásait járta körül akadémiai székfoglalóján Dr. Popp József, a Szent István Egyetem dékánja.
Az édesburgonya vagy batáta termesztése hazánkban csak az elmúlt években kapott nagyobb lendületet.
Termelnek valamit vaktában, nem nézve előre, milyen típusú piacra szánják, milyen termőhelyi adottságokra, technológiára alapozva.
A Pannon Breeding program a klímaváltozás okozta gondokra keresi a megoldásokat.
A Pannon Breeding program a klímaváltozás okozta gondokra keresi a megoldásokat.