fbpx

Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. vezetője: Rekordév után újabb fejezetet nyitunk

Írta: Fodor Mihály - 2019 március 15.

Az Amazonen-Werke Kft., a nagymúltú német mezőgépgyár hazai leányvállalata sikeres évet tud maga mögött, ráadásul végre elkészült a cég új telephelye is. Kovács Tamással, a hazai képviselet ügyvezetőjével azonban nemcsak a sikerekről, hanem az ágazat előtt álló kihívásokról is beszélgettünk.

 

 

– Birtokba vették már az Amazone új telephelyét?

– Alapvetően igen, január első két hetében a régi, bérelt telephelyen felfüggesztettük az alkatrész-forgalmazást, és tulajdonképpen két hét alatt birtokba vettük az új épületet. Természetesen még nagyon sok apró munka előttünk áll ahhoz, hogy igazán komfortosan tudjunk itt dolgozni, és kiszolgálni a partnereket, de szépen haladunk. A címváltoztatások, szolgáltatók átjelentése, a beruházáshoz kapcsolódó utolsó javítások sok kisebb-nagyobb feladatot adnak nap mint nap.

– Milyen pozitív változásokat jelent majd az új központ a partnereknek és a kollégáknak?

– Az egyik legfontosabb változás, hogy a megnövelt raktárterületen sokkal nagyobb készlettel tudunk a partnerek rendelkezésére állni. A távlati elképzelések között szerepel, hogy 3-5 éven belül akár egy kelet-európai alkatrészelosztó raktár is kialakítható itt. Fontos, hogy a szervizcsarnokban a gépek felkészítése, összeszerelése, komplettírozása az eddigiekhez képest sokkal jobb körülmények között végezhető el. Emellett a 400 m2-es ActiveCenter-ünk lehetőséget biztosít tréningek, gépbemutatók, vevőtalálkozók megtartására, nemcsak hazai, hanem akár nemzetközi partnerkörben is. Mindemellett az irodai kapacitásunk is jóval nagyobb lesz, kollégáink nagy örömére.

 

Kovács Tamás, az Amazonen-Werke Kft. vezetője

 

Késő tavasszal-kora nyáron kerül majd sor egy hivatalos, ünnepélyes megnyitóra, ami jelenleg még szervezés alatt van, ennek a részleteivel később jelentkezünk majd legfőbb partnereinknél.

– A 2018-as eredményeket vizsgálva mik voltak a legsikeresebb termékek, és hol lehet még esetleg finomítani az eredményeken?

– A tavalyi esztendővel mindenképp elégedettek vagyunk, hisz rekordévet zártunk, 2,7 milliárd forintos forgalommal 10 éves fennállásunk legjobb eredményét értük el. Már 2017 végén is éreztük, hogy a permetezőgépekkel kapcsolatban nagyon megnőtt az érdeklődés, már a tavalyi AgrárgépShow alatt jelentős szerződésállománnyal rendelkeztünk. Úgy gondolom, hogy tízéves munkánk, a partnerekhez való viszonyunk, gyárunk folyamatos fejlesztései segítettek elérni ezt az eredményt – beérett az Amazone Magyarországon. Több mint 80 permetezőgépet értékesítettünk, ami mellett száz fölötti műtrágyaszóró is színesítette az eladott termékek palettáját. Fontos, hogy ez utóbbinál is inkább a magasabb felszereltségű gépek domináltak. A talajművelő gépeknél is jó eredményeket értünk el, az ekék pedig leginkább a következő időszak nagy lehetőségét jelentik. 2018-ban a Cayros ekékből is több mint 30 elkelt, ami egy ilyen telített piacon kifejezetten jó eredmény. A kora őszi időszakban kizárólag erre a termékre egy kereskedői hálózatot is kialakítottunk viszonteladókkal, elismert hazai gépkereskedőkkel.

 

Ma a döntéshozók komolyan érdeklődnek az elektronika kínálta megoldások iránt

 

– Általában mit tapasztaltak a piacon: a gazdálkodók mennyire optimisták, milyen a beruházási kedv? Mennyiben befolyásolta a tavalyi extrém időjárás a termelők lehetőségeit?

– Annak ellenére, hogy a termelők tavaly az őszi szárazság miatt kicsit felemás esztendőt zártak, a 2019-es évről már látszik, hogy a géppiacot tekintve hasonlóan erőteljesen indul, mint a tavalyi. Nálunk a permetezőket szintén nagyon keresik, és még előttünk van az AgrárgépShow kiállítás is, ami nagyon erős szokott lenni. A kertészeti pályázatok kifutottak, de az NHP-s hitelek további lökést adhatnak a beruházási kedvnek.

– A gépberuházásoknál mik a tapasztalataik? Mennyire a műszaki tartalom, ár-érték arány számít vagy az imázs, esetleg csak az ár? Van-e változás ezen a téren, ha az elmúlt 10 évet vizsgáljuk?

– Ezt nem lehet igazán pontosan meghatározni, hisz mindegyik paraméter fontos: a vállalatról kialakult kép, a technikai paraméterek, az ár természetesen egyaránt jelentős szerepet játszanak. Emellett úgy látom, hogy az értékesítő kollégák felkészültsége kiemelkedő szerephez jut. A jól felkészült értékesítő az utolsó csavarig ismeri a gépet, jártas az agronómiában, és képes egy bizalmi viszonyt kialakítani a partnerrel, ami sokszor a mérleg nyelve lehet egy döntés folyamán. Fontos, hogy itt nagyértékű gépekről van szó, nagyon nem mindegy, jó-e a választás. Cégünknél emiatt nagyon komolyan vesszük a szaktanácsadó kollégáink számára szervezett továbbképzéseket. Személyes meggyőződésem, hogy az alkatrész-értékesítés és a szerviz minősége egyaránt meghatározó egy vásárlási döntésben. Partnereink nagyon fogékonyak az újításokra, az új elektronikai megoldásokra, amikkel hatékonyabbá vagy kényelmesebbé tehetik a mindennapi munkát. Minél innovatívabb egy cég, annál érdekesebbé válhat a vevők számára.

– Mik a kollégák személyes tapasztalatai: a gépkezelők „elbírnak” a sok elektronikával? Van-e elég idő és energia a betanításra?

– Azok a gazdasági döntéshozók, akik nálunk vásárolnak, inkább érdeklődnek az ilyen megoldások iránt. Szeretnék használni, látják a hasznát. A gépkezelőknél sajnos vannak néha nehézségek, ez alapvetően inkább életkorfüggő. Azok a szakemberek, akik otthon egy számítógéppel sem igazán foglalkoznak, nehezebben boldogulnak például a modernebb vezérlőegységekkel. A fiataloknál nem érzünk ilyen problémát.

Nagy gond még, hogy traktor oldalról sok gazda nincs tisztában a lehetőségeivel. Az ISOBUS használatánál nagyon sok kompatibilitási problémával találkozunk. Nem biztos, hogy minden számunkra fontos funkciót tud a rendszer, nem biztos, hogy minden fel lett rá telepítve, így sokszor a szervizeseink számára egy kutatómunka, hogy hogyan tudják a traktort teljesen korrekten csatlakoztatni a munkaeszközhöz. Ami a legnagyobb baj, hogy ez a probléma általában amúgy is munkacsúcs során jelentkezik. Szervizes kollégáinktól nem várható el, hogy az összes Magyarországon futó traktor ISOBUS-szoftvereit, csatlakozásukat, lehetőségeiket ismerjék. A traktorforgalmazóknak kell alkalmassá tenniük az erőgépeket a munkaeszközök ilyen irányú csatlakoztatására.

 

2018-ban a Cayros ekékből is több mint 30 elkelt

 

– Jelen állás szerint mennyire extrémek a szállítási határidők, készletek, a januárban döntést hozó vásárlók számára szezonra megérkezhetnek a gépek? Milyen előnyt jelent (ha jelent) a hazai vállalatnak a közvetlen gyári háttér?

– Ebből a szempontból az átlagnál szerintem jóval kedvezőbb pozícióban vagyunk, hisz mégiscsak gyári leányvállalatként működünk: van lehetőségünk készletezésre, műtrágyaszóróból és gabonavetőgépből mindig szoktunk is élni ezzel a lehetőséggel. Ettől függetlenül a tavaszi szezon azért mindig szűk. Többször előfordult, hogy ha az AgrárgépShow kiállításon valaki például két órával később rendelt meg egy növényvédő gépet, a szállítási határideje már két héttel hosszabb volt. Úgy gondolom, a termelők is kénytelenek lesznek tudomásul venni, hogy hamarabb kell rendelni, hamarabb kell a gépspecifikációt megadni ahhoz, hogy olyan munkaeszközt kapjanak a szezonra, amilyet szeretnének. Ha valaki az utolsó pillanatban jelentkezik, őt is ki lehet szolgálni, de akkor kénytelen azzal a specifikációval megvenni a készleten lévő gépet, ami éppen rendelkezésre áll. Ez természetesen nemcsak nálunk, hanem minden más forgalmazónál is így van. 100%os leányvállalatként mi mindenesetre nagyon rugalmas hátteret kapunk a gyártól, ez segíti a munkánkat és partnereinket is.

– Idén kerül sor az Agritechnica szakkiállításra, amely mindig is arra inspirálta a gépgyártókat, hogy erre az alkalomra hozzák ki újdonságaikat. Az Amazone többször szerepelt a díjazottak között. Van-e már esetleg hírük olyan fejlesztésekről, amelyek ott debütálnak?

– Hannoverről még korai nyilatkozni, bár biztos sok érdekességgel jelentkezik majd a cég, ám most ez még hétpecsétes titok. Ha azonban a soron következő hazai kiállítást nézem, ki kell emelnem az UX 01-es felső kategóriás permetezőgépet, ami a kiállítás egyik díjazott terméke. Itt a szórókeret automata vezérlésétől a keretcsillapításon át nagyon sok újdonsággal találkozhatnak majd az érdeklődők; ezek a gépek tavasztól már megrendelhetők lesznek.

A Cayros ekecsaládnál pedig a Hektor féligfüggesztett ekét mutatjuk be.

– Tudjuk, hogy új szakemberekkel kívánják bővíteni a csapatot. Mik a tapasztalataik, mennyire állnak rendelkezésre képzett szakember-jelöltek?

– Nagyon nehéz jó munkaerőt találni. A nyelvtudás általában hiány, még a nyelvtudást megjelölő pályázók nagy része sem beszéli a valós nyelvet, csak papírja van róla. Minden cég számára, így számunkra is nagyon komoly kihívás bővíteni a csapatot. Mi is fejlesztjük a forgalom növekedése miatt a szervizes állományt, demózásra is kell szakember, területi képviselőt is keresünk – folyamatosan keresünk jó szakembereket. Az elmúlt tíz évben megoldottuk ezeket a feladatokat, de most úgy tűnik, ez egyre nehezebbé válik.

– Munkás időszakon vannak túl a telephelyépítéssel kapcsolatban. Cégvezetőként mivel lenne elégedett, ha a 2019-es évre gondol?

– Szeretném, ha cégünk elérné, esetleg túllépné a 3 milliárdos forgalmat. Emellett fontos lenne a munkatársi közösség bővítése olyan szakemberekkel, akik a „Amazone-csapat” tagjaivá tudnának válni. Új telephelyünket már birtokba vettük, így minden lehetőségünk megvan arra, hogy egy új fejezetet nyissunk, új növekedési pályára állítsuk az Amazonen-Werke Kft.-t.