Jók vagyunk olajos magvakban

A magyarországi mezőgazdasági adottságok, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt kiváló feltételeket nyújt a hazai olajos magvak termeléséhez. Ugyanakkor az ágazatot nagyban befolyásolja, hogy a magyar termelőknek mennyire sikerül alkalmazkodnia az időjárási szélsőségekhez, illetve milyen mértékben képesek fejleszteni technológiájukat és szaktudásukat.

A világ szántóterületének kétharmadán gabonát és olajnövényt termesztenek: ez az arány az EU-ban is hasonló, olvasható a Szuperfarm cikkében. Míg az olajosnövények közül globálisan a szója a legnagyobb termőterületű, addig az Európai Unióban – Magyarországon is – a repce és a napraforgó a meghatározó. Az ágazat stabilitása részint e növények termesztési eredményességének köszönhető, hiszen a napraforgó és a repce ágazati eredménye 2010 után – az évek átlagában – jóval meghaladta a hektáronkénti 100 ezer forintot.

Az EU mezőgazdaságán belül az említett két növényfaj hazai termelése jóval nagyobb arányt képvisel, mint egyébként a magyar mezőgazdaság egésze. A napraforgót tekintve az elmúlt években Magyarország volt a második legnagyobb termesztő az Európai Unióban.

Hazánkban, mivel a környezeti és talajadottságok, valamint a gazdasági tényezők is kedveznek az olajos magvak termesztésének, e növények vetésterülete és átlaghozama is nőtt az elmúlt években, viszont a termésingadozás is. Magyarországon a jövedelem instabilitást okozó hozam-ingadozásokban az időjárási tényezők mellett főleg a technológiai hiányosságok játszottak szerepet, például az alacsony szintű műtrágya-felhasználás és kevésbé hatékony növényvédelem, ám ezek a tényezők mérsékelhetők.

Míg a napraforgó viszonylag jól tűri a szárazabb időjárást, addig hazánkban a repce esetében sok esetben szükségessé válhat az öntözés. Emellett a precíziós gazdálkodás térnyeréséhez is elengedhetetlen az öntözésfejlesztés. A mezőgazdasági vízfelhasználásban azonban az elmúlt években sem történt érdemi előrelépés. A jelenlegi hazai öntözési helyzet nemzetközi összevetésben is tarthatatlan. Bővebben a témáról a Szuperfarm.hu-n olvashatnak.

 

 

 

 

 

Ezeket olvasta már?

Fókuszban az ágazat fejlesztési lehetőségei
Portfolio Agrárszektor 2019 konferencia.
Az öntözés fejlesztésének lehetősége és iránya Magyarországon
Hazánk időjárása nagyon változó, ezért a szárazgazdálkodásra alapozott mezőgazdaság hullámzó gazdasági eredményt mutat.
Olajos magvak – stabilan a dobogón!
Fejlett technológiára és korszerű szaktudásra lenne szükség a magasabb jövedelemhez.
Jók vagyunk olajos magvakban
Uniós viszonylatban az elmúlt években hazánk a második legnagyobb a napraforgótermesztésben