fbpx

Ezzel mindenki nyer: januártól több bioetanolt tankolunk

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 31.

Ritkán adódik olyan tiszta win-win – minden oldal számára komoly nyereséggel végződő – folyamat, mint a bio-részarány bekeverésének növelése az üzemanyagokba, az E10-es üzemanyag bevezetése. A szakma évek óta sürgette hazánkban is a bekeverési arány növelését, ami egyrészt környezetvédelmi érdek, másrészt nagy és stabil piacot jelent a hazai mezőgazdaság egy fontos szegmensének is – ez most egy kormányrendelet révén megvalósul 2020. január 1-től.

Fontos és pozitív döntés

A kormány minapi döntésével (186/2019. (VII. 26.) Korm. rendelet) 2020-tól 6,1-re növelte a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részarányát, és az eddigi 6,4%-ról 8,2%-ra emelte a dízel és a 98-as benzin bioüzemanyag részarányát. A döntés azért fontos, mert a 2020-ban érvényes bekeverési arány kötelezően érvényben marad 2030-ig. E döntés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hazánk teljesítse az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó kötelezettségeit. A 10%-os bekeverési arányú, E10-es üzemanyagokat egyébként Európa számos országában – a Baltikumtól a németeken át Franciaországig, de még például Romániában és Bulgáriában is – bevezették.

A rendeletben 6,1–8,2%-os arány gyakorlati értelemben magasabb lesz, hiszen az üzemanyagokba kerülő bio-részarány volumenszázaléka meghaladja majd a 9-et, így voltaképpen az E10 üzemanyaggal azonos értékű lesz. (A 8,2% egy „pool” érték, ami mindenre vonatkozik – első generációs etanol, első generációs biodízel, második generációs biodízel stb. –, s ezen belül a 6,1 vonatkozik az etanolra.)

Ebben a világelsők közt van Magyarország

Az üzemanyagok bio-részarányának növelése ugyanakkor messze túlmutat az – egyébként kétségkívül mind fontosabb – környezetvédelmi célokon. Egyrészt hazánk per fő-alapon a világ 3. legnagyobb(!) bioetanol-előállítója (az USA és Brazília után), ebből fakadóan Európában Magyarország a legnagyobb előállító. Hazánkban az izogyártásáról is nemzetközileg elismert szabadegyházi Hungrana Kft. mellett a Pannonia Bio Zrt. állítja elő ezt a bioüzemanyagot. Mindebből fakadóan közvetlen gazdasági érdekünk, hogy a bioetanol üzemanyagokban való felhasználása egyre nagyobb mértékű legyen – hiszen az ipar ezzel munkahelyeket teremt és beruházásokat finanszíroz, adóbevételhez juttatja a térségi és nemzeti költségvetéseket, illetve növekvő exportforgalmat bonyolít.

Nagy és stabil piac a mezőgazdaságnak is

Az említett hazai feldolgozóipar két szereplője évente csaknem 700 millió liter bioetanolt és ennek melléktermékeként csaknem 600 ezer tonna (magas fehérjetartalmú, GMO-mentes) takarmányt is előállít. Ehhez mintegy 2,2 millió tonna, magyar gazdák-gazdaságok által termesztett takarmánykukoricát vásárol és dolgoz fel. Ez a piac döntő jelentőségű a hazai szántóföldi ágazat e szegmensében, hiszen a hazánkban évente átlagosan termő mintegy 7-8 millió tonna takarmánykukoricának csak alig több mint felét vásárolja fel az állattartás és az egyéb célú hasznosítás. A képződő plusz mennyiség legstabilabb és növekedési potenciállal bíró piaca éppen a bioetanol-célú feldolgozás: amennyiben nő az üzemanyagokba keverési arány, stabil vagy bővülő piacra számíthatnak a mezőgazdaság szereplői is. Az említett takarmány-előállítás továbbá hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk GMO-mentes hazai alapanyaggal csökkenthesse fehérjeimport-függőségét.

Ezzel mindenki nyer

A Hungrana Kft. vezérigazgatója az év elején sajtótájékoztatón is sürgette a bioetanol üzemanyagokba keverési arányának növelését. Reng Zoltán most megerősítette: ezzel az intézkedéssel valóban mindenki nyer: Európa és benne hazánk lakossága a tisztább levegővel, Magyarország gazdaság a bioüzemanyag-nagyhatalmi státusz megerősödésével, az agrárium szereplői pedig a stabil kukorica-felvásárlási és hazai alapanyagból biztosított, GMO-mentes takarmány előállításával.