fbpx

Így bankoljon járvány idején

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 26.

A mostani helyzetben különösen fontos a személyes érintkezések korlátozása, a higiéniai szabályok, ajánlások betartása – legyen szó vásárlásról vagy a napi pénzügyekről. Lehetőség szerint intézze otthonról pénzügyeit, és halassza el a személyes ügyintézést, használjon digitális banki szolgáltatásokat, a bankkártya, az azonnali átutalás vagy a mobiltelefon pedig jó alternatívája a készpénznek. Az Erste Bank szakértői tíz pontban szedték össze a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan bankoljon járvány idején.

 

 

  1. Lehetőség szerint intézze otthonról pénzügyeit a bankok különféle digitális megoldásaival, netbankos és mobilbankos felületeiről, illetve telebankos szolgáltatásaik segítségével.
  2. Próbálja a készpénzhasználatot kiváltani mással: ha üzletben vásárol, az érintéses fizetési megoldások (bankkártya, mobiltelefon) higiénikusabb megoldást jelentenek, mint a készpénz használata.
  3. A közműszolgáltatók csekkjeit ne a postán rendezze, utalja át netbankból, fizesse be mobiltárcával, vagy használja a szolgáltatók bankkártyás fizetési lehetőségeit.
  4. Idén március 2. óta a forintalapú banki átutalások az év minden napján, a nap 24 órájában pár másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján, így az azonnali fizetés akkor is alternatívája a készpénznek, ha olyan helyen szeretnénk vásárolni, ahol nincs lehetőség bankkártyás fizetésre.
  5. Amennyiben az interneten vásárol, használjon online fizetési megoldásokat, ha mégis utánvéttel fizetne, válasszon olyan kereskedőt, aki biztosítja a bankkártyás fizetést az áru átvételekor.
  6. Bankfióki látogatását halassza el, ha fertőző betegségre utaló tünetet észlel saját magán vagy a közvetlen környezetében élőkön.
  7. Készpénz felvételére és befizetésére a fióki pénztár helyett, ha lehet, használjon bankautomatát, lehetőleg utcait.
  8. Megelőzés céljából használjon arcmaszkot, ugyanakkor a bankfiókba belépéskor azt egy rövid időre vegye le, hogy arca felismerhető és azonosítható legyen.
  9. Ha a bankfiókban sokan vannak Ön előtt, a sorszám kiadása után várakozzon a fiókon kívül, de tartson legalább egy méter távolságot másoktól.
  10. Bankfiókban is ügyeljen a higiéniai szabályok fokozott betartására, használja a kihelyezett kézfertőtlenítő szereket, és tartson legalább 1 méteres távolságot a többi ügyféltől és az ügyintézőktől.