fbpx

Pánik a piacon: a magas árak csak fűtötték a vásárlást

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 09.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) statisztikai adatai alapján az inputok terén bekövetkezett árugrás inkább pánikvásárlásokat indított el a piacon, semmint visszafogta volna a vásárlási kedvet.

műtrágya
Őrült tempóban vásárolták (forrás: nordfert.com)

Hónapról hónapra emelkedő árak

Az AKI adatai szerint az utolsó negyedévben minden inputanyag nagyot drágult, ám ez csak növelte a gazdálkodók készletezési hajlamát. 2021 októberében a műtrágya értékesített volumene 35 százalékkal haladta meg az egy hónappal korábbit annak ellenére, hogy az értékesítési árak az egekbe szöktek. A MAS és az ammónium-nitrát ára a háromszorosa lett a tárgyhónapban az egy évvel korábbinak, a többi termék ára pedig 36–78 százalékkal nőtt.

Novemberben még tovább nőtt a műtrágya értékesített volumene, pedig az értékesítési árak tovább emelkedtek. A folyamatos áremelkedés a műtrágya iránti keresletet nem vetette vissza. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban (+65 százalék), a második helyen a karbamid végzett. Az ammónium-nitrát ára megháromszorozódott, a MAS-é 3,5-szerese lett az egy évvel korábbinak, a többi termék ára pedig 47,3–87,4 százalékkal nőtt.

Decemberben mérséklődött a forgalom, miközben az árak tovább nőttek. Viszont a kálium-klorid ára 8 százalékkal, a MAP ára 19 százalékkal csökkent a novemberi szinthez képest. A legnagyobb áremelkedés a szuperfoszfát esetében történt. Az ammónium-nitrát ára ekkor már a három és félszerese, a MAS-é 3,7- szerese és a szuperfoszfáté 2,3-szorosa lett az egy évvel korábbinak, a többi termék ára pedig 36,9–86,2 százalékkal nőtt.

Az utolsó negyedévben másfélszer több műtrágyát vettek a gazdák, mint 2020 hasonló időszakában, miközben az árak másfél–három és félszeresükre nőttek. A MAS ára emelkedett a legnagyobb mértékben, ebből mégis 40 százalékkal többet vásároltak a gazdák, mint az elmúlt év azonos időszakában. A vizsgált negyedév forgalmának 79 százalékát ez a műtrágya adta. 2021 X–XII. hónapjában a második legnagyobb mennyiséget Nitrosol, DAM-ból adták el.

műtrágya ára
Forrás: AKI

A növényvédő szer sem kivétel

Hasonló folyamatok zajlottak a növényvédő szerek piacán is. 2021 októberében a forgalom közel az öt és félszeresére emelkedett 2020 októberéhez viszonyítva, pedig az átlagárak a tárgyhónapban 2,7–9,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel ezelőttinél. 2021 novemberében a növényvédő szerek iránti kereslet csökkent, de így is a háromszorosa volt a 2020 novemberinek. A 2020. novemberi árakhoz képest az átlagárak 1,0–18,7 százalékkal emelkedtek. Viszont a decemberi forgalom már 17 százalékkal maradt el 2020 decemberéhez viszonyítva. Ennek elsődleges oka, hogy a Force 1,5 G-ből harmadannyit vásároltak a tárgyhónapban, mint az előző év decemberében. A 2020 decemberi árakhoz képest az átlagárak a tárgyhónapban 7,8–16,7 százalékkal emelkedtek.

Az utolsó negyedévben összességében 77 százalékkal többet vásároltak peszticidekből a gazdák, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A tárgyidőszakban a Force 1,5 G-ből és a Gardoprim Plus Goldból fogyott a legtöbb. A bázisidőszakhoz képest a tárgyidőszakban az értékesítési árak a legtöbb termék esetében inkább emelkedtek (+1,8–20,4 százalékkal), a Lumax SE kivételével. A legnagyobb árnövekedést a Roundup Mega könyvelhette el.

Összeállította: Gönczi Krisztina