Gyárlátogatás Szlovéniában

Agromehanika növényvédő gépek

A múlt év végén egy régi meghívásnak tettünk eleget, amikor az Agromehanika szlovéniai gyárát látogattuk meg. A Kranj közelében fekvő gyár megtekintése mellett a cég tulajdonosával is beszélgettünk a vállalat múltjáról, eredményekről, tervekről, a hazai szervizes csapat pedig eközben oktatáson vett részt.

Csodás természeti környezet veszi körül azt a régiót, ahol az 50 éve, Frederik Lazar által alapított cég központja található. Hrastje településén 50 ezer m2-en terül el az Európa szinte összes országába szállító, emellett több egzotikus piacon (pl. Irán, Dél-Korea, Oroszország, Ausztrália) is jelen lévő vállalat gyáregysége, ahol a növényvédő gépeket és az AGT traktorokat gyártják.


Jan Sinkovec, a cég tulajdonosa és ügyvezetője

Jan Sinkovec, a cég jelenlegi tulajdonosa és ügyvezetője beszélgetésünk során elmondta, hogy kifejezetten fontos nekik a magyarországi géppiac: külföldön egyedül náluk és Horvátországban van saját kereskedelmi képviseletük, azaz leányvállalatuk. A magyar piacon régóta jelen vannak, de az elmúlt évben sokat erősödött a csapat és a képviselet, és ennek már kézzelfogható eredményeit is tapasztalják. Maga az anyacég sok mindent megért már, a kezdeti sikerektől az 1986-os tűzvészig, ami akkor teljesen elpusztította a gyárat. A cég azonban ezt az elég lehetetlen helyzetet is jól átvészelte, kezelte a függő megrendelésállományt, és a következő évben már teljesen megújult háttérrel folytathatta munkáját.


Minden növényvédő gép megfelel az EU szigorú szabványainak

Az Agromehanika magyarországi képviselete manapság már széles termékpalettával áll az érdeklődők rendelkezésére, amely kínálatban a legfontosabb növényvédő gépek mellett kertészeti traktorok, más gyártók termékeiből pedig mulcsozók, öntözőberendezések, vetőgépek és talajmarók is szerepelnek.

Növényvédő gépek

A széles termékkörből néhány újdonságot emelünk ki. Az AGS 3000 EN HP permetezőgép hidraulikus kerettel a gyár legújabb konstrukciója. Ez a gép megfelel az összes hatályos EU-s előírásnak, ami a munkabiztonságot, a precíz permetlé-adagolást és felületi elosztást illeti. Ezeknek köszönhetően a professzionális gépek közé tartozik, és nagy mezőgazdasági területek növényvédelmére lett megalkotva. Permetezőkeretének nagy és robusztus konstrukciója miatt lehetővé válik a permetezés nagyobb munkasebességen is. Minden munkahengernek van saját szabályozórésze, ahol az átfolyást és a munkahenger működési sebességét tudjuk szabályozni. Ugyanígy minden munkahenger föl van szerelve ún. kétoldali blokkoló szeleppel is.

Az AGS 3000 EN HP permetezőgép hidraulikus kerettel a gyár legújabb konstrukciója

Az AGS 3000 EN HP minden kezelőszerv könnyen hozzáférhető, mert megfelelő magasságban, egy helyen van. Könnyebb hozzáférni ezenfelül a tartály főbeöntőjéhez is. A permetezőgép vonórúdja hosszúságban és magasságban is állítható.

Az AGS függesztett permetezőgépek az Agromehanika gyár legnépszerűbb termékei. Fő jellegzetességük az üzembiztonság, a könnyű kezelhetőség és a minőségi munkavégzés. Az AGS permetezőgépek könnyen felszerelhetők különböző kiegészítőkkel (hármas szórófej, dupla sugaras fúvókák, belógó szárak a levél alá permetezéshez, habjelző, stb.). Az AGS szántóföldi permetezőgépek 600, 800, 1000 és 1200 literes polietilén tartállyal, 65-105 literes szivattyúval és igény szerint 12, 15, 16 vagy 18 méteres kerettel szerelhetőek. Minden gép az EU-szabvány biztonsági követelményeknek megfelelő kézmosó tartállyal, átmosó tartállyal és membránzáras szórófejekkel felszerelt.


Marjetka Znidarsic tart oktatást a hazai szervizes csapat részére

Az Agromehanika gyár legújabb fejlesztésű hidraulikus keretei vízszintes, oldalról behajtott permetezőkeretek, melyek robusztus és kompakt konstrukciójuk révén lehetővé teszik a permetezést nagyobb munkasebességen. A méreteket úgy alakították ki, hogy szabványos járművekkel szállíthatók legyenek. A permetezőkeretek felfüggesztése 1-pont rendszerű. Ennek a rendszernek az előnye, hogy a permetezőkeret talajkövetése talajkopírozós (a még pontosabb talajkövetés érdekében). A keret „úszik”, ami lehetővé teszi a magas minőségű permetezést, és csökkenti a keret meghibásodásának a lehetőségét. A keret függőleges légrugókat is tartalmaz, amelyek sokkal jobbak, mint a hidraulikus rugózás, mert gyorsabban és hatékonyabban reagálnak a talaj egyenetlenségéből adódó terhelésváltozásokra. A rugók és az amortizőrök oldalazó támogatást nyújtanak, így a keret sokkal gyorsabban és egyenletesebben tud alkalmazkodni a talaj egyenetlenségeihez. A permetezőkeret a következőket tartalmazza: elektromágneses szelepekkel történő vezérlés; hidraulikus fékezés; hidraulikus emelés; hidraulikus szintezés. Az eddigi sokéves tapasztalat és a vevők javaslatai alapján most a szórófejek a keret hátsó részére lettek fölszerelve, és alumínium kerettel vannak védve. Ezzel a kialakítással csökkentették a szórófejek károsodásának lehetőségét, ha a keret véletlenül hozzáérne a talajhoz. A keret utolsó tagjai 3D kitéréssel csuklanak, ami védelmet nyújt arra az esetre, ha a keret a területen álló fába vagy és más akadályba beleakadna. Így a keret elhajlik, de a rugó utána ugyanúgy visszahúzza.


Az Agromehanika gyáregységében a növényvédő gépeket és az AGT traktorokat gyártják

Traktorok: AGT 860 NR UNIVERZÁLIS TRAKTOR

Az AGT traktorcsalád nagyobb, erősebb tagjai, a 850 (51,7 LE) és az AGT 860 (60,2 LE) Lombardini motorokkal készülnek, és 12+12 fokozatú szinkronizált sebességváltóval, mechanikus irányváltóval rendelkeznek. A traktoroknak megvan az önsúlyuk is ahhoz, hogy erejüket ki tudják fejteni, így megbízható és erős munkatársra találunk bennük. Szélesebb változataik nagyon stabil konstrukciójúak, így a meredek domb- és hegyoldalakon is biztonságosan, kényelmesen és precízen lehet velük dolgozni.

 

Ezeket olvasta már?

Joggal tartunk attól, hogy sok esetben el fog maradni a kellő mélységű és szigorúságú átvizsgálás.
Van-e élet a hatóanyag-kivonások után?
Beszámoló a szlovéniai AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításról
Nyár végén rendezték a szlovéniai Gornja Radgonán az 57. AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásárt.
Hazai pályán mutatta be innovációit a Horsch
A termelők munkáját a piaci verseny, a munkaerőhiány nehezíti.