fbpx

Méregként hatott a gyógyszer

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 31.

Bár a méhek gyógykezelésére fejlesztették ki, fipronil-tartalma miatt komoly károkat okozott a Destruktor 3,2% koncentrátum, amit a Nébih azonnal ki is vont a forgalomból.

A Nébih jelenleg is teszteli a Destruktor 3,2%-t gyártó United Pharma Kft. termékeit, miután a laboratóriumi vizsgáltok a múlt héten fipronil szennyezést mutattak ki az Oxxovar 5% oldatban. Az eljárás legfrissebb eredménye, hogy a kifejezetten mézelő méhek varroa atka elleni kezelésére használt Destruktor 3,2% koncentrátum is szennyezettnek bizonyult. A Nébih haladéktalanul megtiltotta a termék összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és kivonta a piacról. A rendelkezés a termék minden gyártási tételére vonatkozik.

A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátum készítménnyel, semmiképp se használja fel! A varroózis gyógykezelésére jelenleg 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású termék alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható.

Az eljárás során érintetté vált termékek részletes listája megtekinthető az állatgyógyászati termékek jogsértés listáján: https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termek-jogsertesek.

Sajtójelentések szerint méhészek már december elején jelezték, hogy gond lehet az említett oldattal, mert sorra pusztultak el az ezzel kezelt méhek. A fipronil egyébként egy rovarölő szer hatóanyaga, de ez a hatóanyag okozhatta a 2006-os tömeges méhpusztulást is Tolna megyében.

Szerkesztőség

CÍMKÉK hatóanyagNébih