fbpx

Gépek, eszközök, amik megkönnyítik a gazdák munkáját

Írta: Kristóf Imre - 2022 március 19.

Az őszibaracktermesztők munkáit segítő gépeket mutattak be Szatymazon. A 28. Barackvirágnap és metszési bemutatón a Navik Agri Kft. Carraro traktorokat, Arrizza talajművelőket, Bargam permetezőt és Campagnola akkumulátoros metszőollókat kínált a gazdáknak.

Zsúfolásig megtelt gazdákkal a Szatymazi Faluház, de nem csak a szakmai előadásokat kísérte nagy érdeklődés. A közeli őszibarackosban, az elektromos ollókkal végzett metszési bemutatót és a Faluház előtti téren a traktorok, talajművelő eszközök és permetezőgépek kiállítását sokan megtekintették.            

Carraro traktorok bemutatója Szatymazon
Carraro traktorok bemutatója Szatymazon (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

A CarraRoadSHOW 5. állomásán, a Barackvirágnap keretében hoztuk most Szatymazra a Meződepo jóvoltából a Carraro Agricube és Compact traktorcsaládot, illetve egyéb professzionális eszközöket a kínálatunkból. Ültetvények speciális gépesítésével foglalkozunk, beleértve a szőlő- és gyümölcstermelőket egyaránt, illetve a fóliasátras kertészeket is – mutatja be a kiállított gépeiket Gergely Ármin, a Navik Agri Kft. területi vezetője.        

Gergely Ármin, a Navik Agri Kft. területi vezetője
Gergely Ármin, a Navik Agri Kft. területi vezetője (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

Az Agricube széria egy modellváltáson megy keresztül, az emissziós besorolás miatt. Ez az EU-ban szigorodni fog, így ettől az évtől kezdve már csak Stage 5 besorolású motorokkal szerelt traktorokat tudunk szállítani. Jelenleg ilyen motorú traktorunk a Carraro Compact széria, illetve az Agricube-ból is vannak olyan gépeink készleten, ami még a korábbi motorral szerelt változat. Ezeket a gépeket pályázat keretében el lehet számolni, és júniusig forgalomba is lehet Magyarországon helyezni.            

Arrizza soraljművelő gép
Arrizza soraljművelő gép (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

A környezettudatos gazdálkodás, a folyamatos hatóanyag kivonások a gyomirtás és a növényvédelmi technológiák átalakítására kényszerítik a termelőket. Ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez korszerű gépeket, speciális ültetvényművelő eszközöket mutatott be a Navik Agri Kft. – Ilyenek például a hazánkban nagy sikert aratott Arrizza soraljművelő berendezések, melyek kiválóan elvégzik azt a munkát, amit sok éven keresztül a gazdák még csak gyomirtó szer használatával tudtak megoldani. Nagy büszkeség számunkra az, hogy ezeket a gépeket olyan neves borászatok és gyümölcskertészetek használják és építették be a technológiájukba, akikre hallgat a szakma. Bebizonyították Magyarországon, hogy igen is lehet gyomirtó szer nélkül is hatékonyan és megfelelő jövedelmezőség mellett dolgozni az ültetvényekben.       

Bargam permetezőgép
Bargam permetezőgép (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

Hoztunk még a talajművelő eszközök mellett permetezőgépeket is. A Bargam cég képviseletét mi látjuk el Magyarországon. A speciális ültetvény-permetezőgépek mellett szántóföldi berendezések gyártásával is foglalkoznak. Mi az ültetvényápoló berendezéseiket: permetezőket, szárzúzókat, talajmarókat forgalmazzuk hazánkban. Ezek a permetezőgépek megfelelő hatékonysággal képesek kijuttatni azokat a modern növényvédő szereket, amik elősegítik a gazdákat, hogy nagy termésbiztonsággal, jó jövedelmezőség mellett tudjanak termelni.           

Metszésbemutató elektromos ollóval
Metszésbemutató elektromos ollóval (Fotó: Horizont Média Kristóf Imre)

A szakmai napon elektromos metszőollókat, különböző hosszúságú ágvágókat, kötözőgépeket is bemutattak a termelőknek az olasz Campagnola cég kínálatából. Az ezt követő gyakorlati bemutatón pedig őszibarack ültetvényben nézhették meg a termelők az akkumulátoros metszőollók használatát.

A Campagnola Plugin szériát hoztuk bemutatni a gazdáknak, mert ez most Magyarországon a legkelendőbb típus. Ezek az eszközök már markolatba csatlakoztatható akkumulátorral vannak szerelve. Ez már a harmadik szezon, hogy itt a magyarországi piacon vannak, tehát jól bevált eszközök. Szeretik használni az emberek, megkönnyítette a metszés nehéz munkáját, és az akkumulátoros változatnak köszönhetően szabadabb mozgást tesznek lehetővé. Mindenkinek javasoljuk, hogy aki még nem tette meg szerezzen be egy elektromos eszközt a gazdaságába, garantáltan meg fog térülni – összegezte a bemutatón látottakat Gergely Ármin, a Navik Agri Kft. területi vezetője.