fbpx

Permetező gépek felülvizsgálata

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 12.

Megkezdődött a háromévesnél idősebb permetező gépek felülvizsgálata, amit jogszabályok írnak elő. A Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás szakemberei akár a gazda telephelyén is elvégezhetik a szükséges méréseket – hamarosan az egész országban, 24 mobil alállomás révén. A rossz állapotú növényvédő gépek nemcsak a termelés hatékonyságát csökkentik, hanem veszélyeztetik a biztonságos élelmiszer-előállítást is. A gazdáknak ez év december 14-ig meg kell rendelniük a felülvizsgálatot, aki ezt elmulasztja, arra bírságot rónak ki.

Jogszabályi kötelezettségek

Uniós jogszabály szerint a permetező gépeket 2016. december 14-ig legalább egyszer meg kell vizsgáltatni, vagyis ezután kizárólag azok a gépek használhatóak, amelyek sikeresen levizsgáztak. Hatályos FVM-rendelet értelmében a növényvédelmi gépeket három évenként kötelező felülvizsgálni.

Miért hasznos a gazdáknak a felülvizsgálat?

A rossz állapotú növényvédő gépek használata nemcsak a termelés hatékonyságát veti vissza, hanem veszélyezteti a biztonságos élelmiszer-előállítást is. A szórásegyenetlenség ráadásul környezetvédelmi problémát okozhat, és egy nem megfelelő állapotú permetezőgép miatt a növényvédő szerek hatékonysága is csökken. A gazdáknak tehát elemi érdekük az ellenőrzés elvégzése, a hibátlanul működő géppel gazdasági előnyre is szert tehetnek.

Kiépülő országos rendszer

A permetezőgépek felülvizsgálatát a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) végzi. A kamara a Fejér megyei szervezetét bízta meg a rendszer kiépítésével, amely a Hajnalpír Kft. segítségével két és fél évig üzemeltette első, kísérleti mobil állomását. A kamara tulajdonában lévő MANOK-Növényorvos Kft. működteti most a Növényvédő Gép Ellenőrző Állomást (NGEA). Az NMNK NGEA az országot 24 alállomással fedi majd le; Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, valamint Pest megyében már üzemel alállomás, a legtöbb megyében pedig e hónap végéig elindul a növényvédő gépek vizsgálata a mobil állomásokon.

 

 

Bejelentkezés a felülvizsgálatra

A vizsgálatra a www.ngea.hu weboldalon keresztül lehet bejelentkezni, egy online megrendelőlap kitöltésével, így a gép adatai bekerülnek egy központi nyilvántartásba. A www.ngea.hu weboldalon megtalálható az alállomások listája, a járások alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy melyik gazda hová is tartozik, a tájékozódást egy színes térkép is segíti. Egyébként megrendeléskor az informatikai rendszer automatikusan az illetékes alállomás számára juttatja el a szükséges információkat.

 

 

Az ellenőrzés menete

Az NMNK NGEA szakemberei arra kérik a gazdákat, hogy a permetezőgépet alaposan mossák ki, és tisztítsák meg a felülvizsgálat előtt. A legtöbb elutasítás a gépek nem megfelelő tisztításából, illetve a fúvókák rossz állapotából fakad. Az ellenőrzés egységesen zajlik. A rendszer mobil, tehát az NMNK NGEA szakemberei a gazda saját településén, telephelyén is el tudják végezni a mérést, ritkán kell csak átutazni a szomszéd településre. Szakértők szerint a vizsgálat költsége nem tetemes összeg, főként annak tükrében, hogy ez mindenképpen megtérül.

Határidő

A megrendelést ez év december 14-ig le kell adniuk azoknak, akiknek a permetezőgépe több mint hároméves. A jogalkotó lehetővé tette, hogy az a gazda, aki 2016. december 14-ig leadta a megrendelést a felülvizsgálatra, rendeltetésszerűen használhatja a gépét az ellenőrzésig, hiszen önhibáján kívül nem történt meg a mérés. A nyomonkövethetőség érdekében létrehozták az úgynevezett országos növényvédő gép nyilvántartást, amely gyűjti a megrendeléseket.