Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral

Az alapműtrágyát többféle módon lehet kijuttatni. Az egyik ezek közül – és hazánkban majdnem mindenki így adagolja– a röpítőtányéros műtrágyaszóróval való kijuttatás.

Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni. A kiszórt műtrágyát/műtrágyákat beszántják vagy kultivátorral dolgozzák be a talajba. Jól feltöltött talajoknál és semleges pH mellett nincs is ezzel semmi gond, de abban a pillanatban, ha a talaj pH-ja nem megfelelő, és a földben kevesebb a tartalék, mindjárt terméskieséssel számolhatunk.

A terméskiesést sokan úgy próbálják elkerülni, hogy magasabb műtrágyadózist juttatnak ki, mint amennyi szükséges lenne. Egy savanyú talajban a kijuttatott foszfor akár 50%-a is lekötődhet, és ez felvehetetlen állapotba kerül a kultúrnövény számára. Mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel? A legegyszerűbb beavatkozás– amit sokan elvégeznek – a meszezés. Ezenfelül, amit még lehetne (és egyre többen el is kezdték) a műtrágya lokalizált kijuttatása. Szemenkénti vagy aprómagvetőgépekkel már több éve, évtizede juttatunk ki lokalizálva, a sor mellé pontos távolságra műtrágyát. Ugyanezt meg lehet tenni alapművelésben is, annyi különbséggel, hogy a műtrágya nem sekélyre, hanem 20-25 cm mélyre kerül a talajba. Néhány éve többen elkezdték a StripTill technológiát a kukoricában, majd ez után nemsokára a repcében is. A repcében egyöntetűen működik, mert a karógyökér ellenállásmentesen tud haladni a kapa nyomában, lefelé. A kukoricában ezzel szemben már más a helyzet, és úgy látszik, hogy az első eufóriás hullám meg is torpant. A Horsch több kísérletezés után rájött arra, hogy ha a kultivátor a kapák mögött juttatja ki a műtrágyát, az alapműveléssel egymenetben, akkor a hagyományos műtrágyázáshoz viszonyítva nagyobb terméseket lehet elérni. Az ezzel a módszerrel kijuttatott műtrágya sokkal tovább felvehető állapotban marad a növények számára. Hogy néz ki ez a rendszer? A hárompont-függesztésű Terrano esetében a traktor mellső függesztőkarjára kerül a Partner FT 1600 l-es, nyomott rendszerű tartály és a Terranóra az elosztótorony, valamint a talajba kijuttató rendszer a kapák mögé. A vontatott Terrano GX vagy FM esetében a kijuttatórendszer nem változik, itt viszont már nagyobb Partner HT 2800 l-es osztott tartályt is használhatunk, így akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségekben.

A Tiger AS vagy MT szántáshelyettesítő nehéz kultivátoroknál csak a tartályok különböznek a Terranókhoz viszonyítva. A Tiger 4 MT merev kultivátornál egy igen egyszerű, pneumatikamentes tartály került a gépre, amelyből gravitációsan jut a műtrágya a talajba.

A helyspecifikus műtrágyakijuttatás egyre több helyen kerül szóba – és ezzel a Horsch-rendszerrel ez a legnagyobb precizitással valósítható meg.

Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon, műtrágyázzunk nagyobb hatásfokkal; ez a Horsch-technológia!

SZERZŐ:
SZÁSZ ZOLTÁN
06307430302

 

HORSCH MASCHINEN GmbH
E-mail: info@horsch.com
Telefonszám:

Ezeket olvasta már?

Tiltott a krumpli, de egy kosár almát behozhatnak a határon a turisták saját fogyasztásra. Kis mennyiség fölött a növények, azok termései csak növény-egészségügyi bizonyítvánnyal jöhetnek be az EU területére.
Olyan csapattal dolgozhatok együtt, amelynek minden tagja hasonló gondolkodással bír.
A mulcsos technológia olyan sikeres, amennyire odafigyeltünk, hogy milyen tarlót hagytunk.
Ha január, akkor AgrárgépShow és AXIÁL
2020. január 22. és 25. között az AgrárgépShow rendezvényen mindenkit szeretettel vár az AXIÁL Kft.