▼Hirdetés

▼Hirdetés

Ehető zöldségcsomagolás, ami a szántón is új dimenziót nyit

Írta: Szerkesztőség - 2025 október 10.

Közeledik az egyszer használatos műanyagok kivezetése az EU-ban. A Saveggy cég által kifejlesztett ehető bevonat hulladékmentesen tartja frissen a zöldségeket és gyümölcsöket. A hír nemcsak a kertészek számára pozitív, a szántóföldi termelésben is új dimenziót nyit.

Az Európai Unióban évente több mint 3000 tonna műanyagot használnak fel kizárólag uborkák csomagolására, ugyanakkor elvárás lenne, hogy 2030-tól már ne használjanak a kereskedők egyszer használatos, műanyagokat.

Itt a repce és a zab új felhasználási helye!

A Saveggy nevű svéd élelmiszer-technológiai vállalat ezért alternatívaként egy növényi alapú, adalékanyagoktól mentes, ehető bevonatot fejlesztett ki, ami repce- és zabolajból áll. A teljes mértékben hulladékmentes megoldás többféle zöldség és gyümölcs esetében is használható, de a próbaüzem alatt csak uborkán alkalmazták.

uborka
Észre sem vennénk, hogy „csomagolt” (fotó: shutterstock)

Együtt gondolkodtak a kutatók

A Saveggy 2020-ban alakult Svédországban, a technológia fejlesztése a Lund Egyetemmel és ipari partnerekkel – kereskedőkkel, csomagolóüzemekkel és fogyasztókkal – közösen zajlott. A technológia összhangban áll az Európai Unió élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló célkitűzéseivel, valamint a 2030-ban hatályba lépő Csomagolási és Csomagolási Hulladékokra vonatkozó Szabályozással (PPWR).

Forrás: FruitVeB.


MezőHír Tudástár: ehető csomagolás – Repce- és zabolajból készült, növényi alapú bevonat, amely frissen tartja a zöldségeket és gyümölcsöket anélkül, hogy hulladék keletkezne. A Saveggy technológia az egyszer használatos műanyagok kiváltását és az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja a mezőgazdaságban.

▼Hirdetés

▼Hirdetés

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.