fbpx

Már nehezen fokozható a spanyol paprikatermelés

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 23.

Öt év alatt ötödével nőtt a Spanyolországban megtermelt kaliforniai paprika mennyisége, de a termelés további fokázása nehézségekbe ütközik. Az egyik ilyen ok az időjárás és ezzel együtt a kártevőnyomás, a másik a piac, ami az uniós előírások miatt nehezített pályát jelent a nemzetközi versenyben.

kaliforniai paprika
A pultokon csak a tökéletes paprikát fogadják el (forrás: pixabay.com)

Sem termelni, sem eladni nem olyan egyszerű már a paprikát

Az idei év első három hónapjában az Európai Unióban értékesített paprika közel fele Spanyolországból származott. Marokkó 2024 első negyedévében 63,99 millió kilogramm paprikát exportált az EU-ba, ami 48,47%-os növekedést jelent 2019-hez képest, így komoly kihívója lett a spanyolországi termelésnek.

A spanyol paprikatermesztés egyéb nehézségekkel is küzd: Almería idén ismét szembe kell hogy nézzen a dohánytripsszel. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó kártevőt először 2017-ben észlelték Spanyolországban, dísznövények üvegházaiban, majd 2023-ban már paprikaállományokban is károkat okozott.

A hatékony védekezés megvalósítása különösen nehéz, ha biológiai megoldásokon alapul. Az almeríai termelők ragadozó atkákkal és poloskákkal próbálják megfékezni a tripszeket, de ez növeli a termelési költségeket. A kertészetek kiadásait az utóbbi időben leginkább a csomagolási előírások/elvárások és a munkaerő ára növelte. A nehezedő termelési feltételekre egyelőre nincs tekintettel a piac, a kerekedők továbbra is hibátlan paprikákat szeretnének látni az üzletekben. A termelők ezen a téren nem számíthatnak nagyobb engedményekre, hacsak nem lép fel valódi paprikahiány – áll a FruitVeB oldalán.

Csúcsához közelít a spanyol termelés

Almería körzetében október elején kezdődött el a paprika szedése. Ez kissé megcsúszott időpont, aminek egyik oka éppen az, hogy a termelők minimalizálni akarták a kártevők kockázatát és csökkenteni a növényvédelmi kiadásokat. Emellett a júliusi hőség is problémákat okozott a terméskötődés idején. A régióban idén nagyobb a paprika termőterülete, de ez nem feltétlenül jelent nagyobb kínálatot – lásd a fenti nehézségeket.

A statisztikai adatok mindenesetre azt mutatják, hogy a spanyolok az utóbbi 5 évben 20%-kal növelni tudták a kaliforniai paprika előállítását, ami most másfél millió tonnánál jár, de láthatóan a telítési görbe csúcspontja felé közelít.

spanyol paprika termelés
forrás: tridge.com