fbpx

TALAJ és TERROIR: amit a talaj el tud mondani a borról

Írta: MezőHír-2024/10. lapszám cikke - 2024 október 23.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a Magyar Talajtani Társasággal (MTT) együttműködve szervezi meg hazánk 22 borvidékén a talajtakaró feltárását és bemutatását egy-egy borászat szőlőültetvényében, egy feltárt talajszelvény segítségével. A programsorozat részleteit a HNT részéről Molnár Ákos, a HNT elnökségi tagja, a szőlészeti szekció elnöke, az MTT-től Kovács Károly Zoltán, az MTT Oktatási és Ismeretterjesztési Szakosztályának elnöke közös sajtótájékoztatón ismertette.

Amit a talaj el tud mondani a borról

A kampány célja, hogy a helyszínen feltárt talajszelvényen keresztül bemutassa a terroir és a bor közötti szoros kapcsolatot, és felhívja a figyelmet a talaj létfontosságú szerepére az egyén és a társadalom életében. – Célunk a terroir jelentését mindenki számára érthetővé tenni, és rávilágítani arra, miként járul hozzá a terroir egy bor egyedivé válásához – foglalták össze törekvéseiket a szakemberek.

A 4TA terroir szó jellemzésénél használatos 4T a társadalmat, a történelmet(borvidéki kultúra és hagyományok), a természetet (klíma, szőlőfajta, klón, az alany típusa és kora) és a talajt, valamint ezek együtthatását jelenti. A talaj összetételének, szerkezetének és tápanyag-szolgáltató képességének megismerése a borvidékek szőlészeinek és borászainak nemcsak hasznos információt jelent, hanem iránymutatásul szolgálhat az eredményes gazdálkodáshoz.

Kovács Károly Zoltán
Kovács Károly Zoltán, az MTT Oktatási és Ismeretterjesztési Szakosztályának elnöke
egy talajszelvényt mutat

Idén és jövőre is 11-11 borászata házigazda

Az idei évben 11 borvidék ad helyszínt a programnak, amely a terveik szerint jövőre újabb 11 borászat bevonásával folytatódik. Az idén induló programsorozat fókuszában a talaj és annak összetett hatása áll. A talaj összetételének, szerkezetének és tápanyag-szolgáltató képességének megismerése a borvidékek szőlészeinek és borászainak hasznos információt és iránymutatást adhat az eredményes gazdálkodáshoz.

– A talajszelvényeken keresztül, mint egy könyvben, megjelenik a domborzati helyzet, a helyi földtan, a felszínfejlődés, a talajt takaró növényzet, az éghajlat regionális és apró, helyi jelenségei és természetesen az ember. Többek között a talajnak ezek az adottságai teszik egyedivé, de közben beazonosíthatóvá a bort, és adnak lehetőséget a borászoknak saját egyéni stílusuk kifejezésére – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kampánynap helyszínei, a 43. Országos Borverseny díjnyertes borászatai

Romlik a talajok állapota, védeni kell őket

A talaj sokféleségének és sokszínűségének megismerése csak az első, de nagyon fontos lépcsőfoka ennek a törekvésnek. További célkitűzése a programnak, hogy közösen felhívják a szakma és a társadalom figyelmét a hazai termőtalajok fontosságára és állapotára. A legfrissebb uniós statisztika szerint a kontinens talajainak 60-70%-a beteg, azaz állapota, termőképessége (tehát alapvető funkciója) romlik, ami nemcsak az élelmiszer-biztonságot, hanem a természeti környezet fennmaradását is veszélyezteti. Amíg ez nem tudatosodik a társadalom minden szintjén (és nemcsak a mezőgazdaságban), addig a szakmai szervezetek nem tudnak hatékonyan fellépni a talajok védelme érdekében – hangzott el a szeptember eleji sajtótájékoztatón. A kampánynapra idén 2024. szeptember 28-án került sor.

SZERZŐ: KRISTÓF IMRE