fbpx

Belendült a batátaszezon, de kiegyensúlyozott a piac

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 09.

Javában tart a batátaszedés Egyiptomban, és már zajlik Portugáliában is. A szezon zsúfolt piaccal és árzuhanással indult, de a helyzet gyorsan stabilizálódott, miután összhangba került a mennyiség és a kínálat, ennek követkövetkeztében pedig az árak is helyre rázódtak.

batáta
A legkedveltebb batátafajták sárga húsúak (fotó: piaxabay.com)

Éppen megfelelő a felhozatal

„Minden év kicsit kaotikusan indul, de idén hamarabb letisztult a piac, mint tavaly” – mondja Nick Bakeaar, egy holland batátatermelő és -értékesítő farm munkatársa. Ők egyiptomi áruval egészítik ki a saját kínálatukat, ami így egészen márciusig kitart. A szakember azt mondja, most stabil a piac, köszönhetően a jó minőségű, egyiptomi édesburgonyának is. Így hagyományos és bio terméket, S és XL méretet is tudnak kínálni a vevőik számára.

2023/2024-ben 45%-kal nőtt az Európai Unióba érkező, egyiptomi batáta mennyisége, elérte a 109 ezer tonnát, ami történelmi rekord. Bár az USA a világ vezető édesburgonya-exportőre, az unió piacán tavaly Egyiptom vált a legfőbb beszállítóvá.

Szezonálisan bővülő kínálat

Novemberben megérkeznek az első amerikai batátaszállítmányok is. Itt a tavalyi szezonhoz hasonló termésről szólnak a hírek. A Helene hurrikán főleg Észak-Karolina nyugati részén okozott pusztítást, a legfontosabb batátatermő területeket nem érintette” – fűzi hozzá Bakeaar. Ugyanakkor elismeri, hogy a hurrikán járta régiókban nőhet a belső kereslet az édesburgonya iránt, ami szűkítheti az exportképes mennyiséget. Plusz bizonytalanságot okoz a szállítmányok érkezésében az amerikai kikötőkben lezajlott – szerencsére rövid ideig tartó – sztrájk.

Közben Portugáliában is elkezdődött a betakarítás. Már az innen származó lila és fehér húsú édesburgonya.is kapható a piacon, a holland kereskedő ezzel színesíti a választékát. Elégedetten állapítja meg, hogy a kínálati oldalon éppen annyi az édesburgonya, amennyi a színvonalas kiszolgálást lehetővé teszi, de nem töri le az árakat.

A közvetlenül értékesítő, magyarországi termelők most nagyjából annyit kérnek a batátájukért, mint tavaly: az ország keleti felében 500-550 forintot kílónként, míg a nyugatiban 600-700 forintot. A szupermarketekben az ezer forintos ár a jellemző, míg a kisebb boltokban 1400 forint körül jár a termék ára. A szezon előrehaladtával mérséklődő árszintre számíthatunk.