fbpx

Új telephelyen, régi lendülettel a Pannonmag-Agrár Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 02.

A tavaly elinduló AKG- és a 2015 óta tartó zöldítés programnak az előzetesen megjósolt kedvező hatásai már látszanak a hazai vetésforgóban.

 

 

A biodiverzitást növelve láthatóan megemelkedett a pillangós növények vetőmagjai iránti kereslet, amelyekre eddig csak kisebb mértékben volt igény. Növekedett a zöldtrágya keverékek iránti kereslet is, így a 2015-ös év tapasztalataival felvértezve a termelők már okszerűen, több tényezőt megvizsgálva (utóveteményre gyakorolt hatás, vetésforgóba való beilleszthetőség, területi adottságok) választották ki a számukra legideálisabb keveréket.

 

A 2017-es évben, az előzetes híreknek megfelelően várhatóan kismértékben módosulnak a zöldítés szabályai, azonban végleges jogszabály még nincs. Így mindenképpen fontos, hogy valamilyen hírcsatornán keresztül a gazdák információhoz jussanak a változtatásokról.

Ezeknek a plusztámogatási programoknak köszönhetően a Pannonmag-Agrár Kft.-ben is úgy alakítottuk ki a vetőmag portfóliót, hogy az egyes jogszabályi változtatásokat lekövetve, országunk bármely termőhelyére tudunk megfelelő minőségű és hozamú keverékeket ajánlani. Gondolunk itt elsősorban az AKG-ban is előszeretettel alkalmazott évelő pillangós kaszáló-, zöldugar-, méhlegelő-keverékek és ezek takarmányfüvekkel kiegészített változataira. Zöldítő keverékeink alkotói olyan növényfajok, amelyeket a hazai termelők többsége előszeretettel alkalmaz (facélia, mustár, olajretek, bíborhere, pohánka, stb.), hiszen a hazai klimatikus viszonyok mellett sikerrel termeszthetők, és a technológia is ismert már sokak számára.

Tavaszi kalászos listánkon szerepelnek a már jól bevált fajták, legyen szó tavaszi árpáról, búzáról, zabról. A tavalyi év időjárása felettébb kedvezett a kapás növényeknek, így mint minden évben, most is állunk termelőink rendelkezésére kukorica és napraforgó vetőmaggal, amelyekből több nemesítőházat is képviselünk.

A „szemes fehérjetámogatásnak” köszönhetően minden évben jelentős érdeklődés mutatkozik a szója és borsó vetőmag iránt. Gyakorlatilag mióta hazánkban a zöldítési program elkezdődött (2015), azóta szinte megkétszereződtek a szója termőterületek. Az eddig eltelt időszak alatt mintegy 4-5 000 gazda 61-77 000 hektár között termelt szóját, egyre nagyobb sikerrel.

A növény újszerűsége és a gyakran kedvezőtlen időjárás ellenére is a legtöbb gazdálkodó már jó eredménnyel termesztette. Ha pedig megtanulnak „bánni a szójával”, megfelelően választanak fajtát, akkor egy intenzív technológia mellett nagy sikereket érhetnek el az ország számos termőhelyén. Leginkább ott, ahol a kukorica eredményesen termeszthető, mintegy 190-230 000 Ft-os termelési költség mellett.

Szója-fajtakínálatunkban megtalálhatóak minden éréscsoport meghatározó magyarországi fajtái (ES Mentor, ES Senator, Galina, NS Mercury, Sponsor), amelyeket oltóanyaggal és gombaölővel becsávázva ajánlunk termelőinknek. A szója utóvetemény-értéke mellett termesztési támogatása és a zöldítésben való elszámolhatósága lehetővé teszi, hogy versenyképes növény legyen a magyar vetésforgóban. Termelési költsége alacsonyabb, mint a kukoricáé és a repcéé, értékesítési, piaci helyzete stabil, felvásárlási ára várhatóan emelkedik, a GMO-mentes fehérje iránti megemelkedett igények miatt. Jól megválasztott genetikai hátterű vetőmaggal és a hozzá tartozó precíz technológiával a termesztés sikere garantált lehet.

A Pannonmag Agrár Kft. infrastrukturális átszervezésbe kezdett, éppen annak érdekében, hogy minőségben, de mennyiségében is megfeleljen a folyamatosan növekvő piaci igényeknek. A régi telephelyet felszámolva – de raktárbázisként meghagyva – elfoglaltuk új telephelyünket, a mosonmagyaróvári ipari parkban.

Korszerű üzemünkbe két új tisztító gépsor került a legújabb fejlesztésű szín szerint válogatóval, triőrökkel és szelelőrostákkal, aminek köszönhetően hatékonyságunkat megkétszereztük, és a vetőmagtisztaság tekintetében is prémium minőségű vetőmagot tudunk immár előállítani. Mindezek ajánlásával kívánunk eredményes gazdálkodást a 2017-es esztendőben is partnereinknek!