fbpx

Idén több mint kétszeres forrás jutott az agrárberuházásokra

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 29.

Nagyon megugrottak a vidékfejlesztés beruházásaira kifizetett összegek az idei első három negyedévben. Tárgyi eszközökbe több mint kétszer annyit fektethettek a gazdálkodók, mint 2021-ben. Az állattenyésztés támogatási szintje csak a magyar állam nagyvonalúságának köszönhetően közelíti a szántóét. Minden ötödik forint a szarvasmarha-ágazatot szolgálja.

szőlőtelepítés
Egy sikeres VP program: szőlőültetvények telepítése (forrás: gepi-szolotelepites.hu)

A VP programok húzták a kifizetéseket

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2022. évi keretösszege meghaladja a 800 milliárd forintot, amiből 516,7 milliárd forintot használtak fel az év első kilenc hónapjában az AKI Pénzügyi hírlevele szerint. Feltűnően emelkedett a Vidékfejlesztési Program (és a Magyar Halászati Operatív Program) beavatkozásaira folyósított összeg, ami így az összes agrártámogatás 53,5 százalékát tette ki. A 275 milliárd forintos kifizetés csaknem felét a tárgyi eszközökbe történő beruházásokra fordították a kedvezményezettek. Erre a célra idén több mint kétszeres forrás jutott 2021-hez mérten.

Közvetlen kifizetések

A közvetlen támogatások jogcímein 2022 első három negyedévében 150,9 milliárd forint jutott el a termelőkhöz, ennek csaknem háromnegyedét a területalapú és zöldítési kifizetések adták. A két fő intézkedés mellett a termeléshez kötött állattenyésztési támogatások domináltak (17,9 milliárd forint), ennek kétharmadát az anyatehéntartás támogatására fizették ki. Ezt követte az anyajuhtartás (3 milliárd forint), a tejhasznú tehéntartás (2,5 milliárd forint) és a hízottbikatartás (0,7 milliárd forint) támogatása.

Szálas és szemes fehérjenövények támogatására 9,1 milliárd forint került folyósításra, ami közel azonos arányban oszlott meg a növénykultúrák között. A cukorrépa termesztésének támogatására 2,7 milliárd forintot, a zöldségnövény-termesztés támogatására 1,7 milliárd forintot, az ipari zöldségnövények termesztésére 3,9 milliárd forintot, gyümölcstermesztés támogatására (extenzív és intenzív) 621 millió forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek.

A fiatal mezőgazdasági termelőknek 1,8 milliárd forint támogatást folyósítottak.

Ágazati verseny a forrásokért

A szántóföldi növénytermesztés részesül a legtöbb forrásban. 2022 első kilenc hónapjában 139,1 milliárd forint támogatás érkezett az ágazatba, ami csaknem teljes egészében (93,8 százalék) uniós költségvetésből származott. Az ágazat részére biztosított szubvenció zöme egységes területalapú támogatás formájában jutott el a gazdálkodókhoz.

Az állattenyésztési ágazatba befolyt támogatások több mint felét (67 milliárd Ft) a magyar állam biztosította, emellett uniós forrásokban is részesült (56,7 milliárd Ft), így összesen 123,7 milliárd folyt az ágazatba. Az állattenyésztési támogatások 20,7 százaléka, 25,9 milliárd forint a szarvasmarha-ágazatba érkezett.

A kertészeti ágazat dotációja egészen szerény: az első három negyedévben csak 31,4 milliárd forint támogatásban részesült, ennek mintegy fele a VP keretében megvalósuló beruházásokat szolgált (kertészetek korszerűsítése, időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások, borszőlőültetvények telepítése). Zöldségnövény és ipari zöldségnövény intézkedésekre együttesen a kertészeti ágazat támogatásának 17,7 százaléka, 5,6 milliárd forint érkezett. Ehhez képest az extenzív és az intenzív gyümölcsösök termeléshez kötött közvetlen támogatása (lásd fentebb) csekély összeg (621 millió Ft).

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nagy István: Hét év múlva 350 ezer hektár öntözése a cél.