fbpx

90 forint fölött a léalma ára

Írta: Szerkesztőség - 2024 szeptember 27.

Korábban kezdődött és korábban is ér véget az alma betakarítása Lengyelországban – adta hírül a FruitVeB. A tavalyi évhez képest 30% körüli a terméscsökkenés. Az árak ennek megfelelően magasak.

léalma
Léalma vár a feldolgozásra (forrás: pixabay.com)

Gyorsan betakarították a léalmát is

A szokásosnál jóval korábban kezdődött meg az alma betakarítása Lengyelországban – és ez a forró augusztus miatt egész Európára jellemző volt. Szeptember végére a lengyel almaültetvények háromnegyedén már végeztek a szürettel. Számottevő mennyiségben már csak Jonagold, Szampion és Idared található a fákon, de talán még fontosabb, hogy az ipari alma nagy része is betakarításra került.

Míg tavaly először mindenhol az étkezési gyümölcsöt szedték le a termelők, és az ipari almát akár november végéig is a fákon hagyták, addig most ennek betakarítása is folyamatosan zajlott. Ennek oka, hogy a tavalyihoz képest 30%-kal kisebb az almatermés Lengyelországban.

Megbecsült ipari alapanyag

Így az idei szezonban nem alakultak ki kígyózó sorok a feldolgozóüzemek átvételi pontjain, és nem volt jelentős hullámzás az árakban. A kínálati hiány miatt a lengyel ipari alma átvételi ára az 1 PLN/kg (92,5 Ft/kg) szint körül alakul. A FruitVeB emlékeztet rá, hogy tavaly 66–70 Ft/kg, tavalyelőtt pedig 45 Ft/kg körüli árak domináltak a piacon.

Ágazati források szerint a lengyel almalékoncentrátum-készletek szintje egészen minimális, gyakorlatilag említésre sem méltó. Ennek egyik legfőbb oka, hogy már tavaly is nagyon jó ára volt a sűrítménynek a világpiacon. Nem csoda, ha az utóbbi hetekben egyre többször tűntek fel elsősorban moldáv, valamint ukrán sűrítményt szállító kamionok a feldolgozóüzemek közelében. Ez nyilván nem nyerte el a helyi termelők szimpátiáját, de az üzemeknek működniük kell.

Hozzátesszük: Moldova 7 érzékeny agrárterméket kivéve éppúgy vámmentesen exportálhatja  mezőgazdasági termékeit az EU-ba, mint Ukrajna, azzal a különbséggel, hogy az általa beszállított mennyiségeket nem követi „vészfékmechanizmus”.

Kapcsolódó cikkünk: A tavalyinál 40%-kal drágább moldáv szilvára is akadt vevő.