fbpx

Ahogy gyengül a mezőgazdaság, tovább fékez a mezőgéppiac is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 23.

Folytatódik a tavaly elkezdődött, és idén kibontakozó beszűkülés a mezőgazdasági gépek forgalmazásában: kombájnból, vető- és permetezőgépekből sokkal kevesebbet, adapterből, öntöző- és szárzúzó gépből sokkal többet adtak el. 2017 óta nem volt ilyen gyenge az első félévi eladások statisztikája.

Az EU és a támogatások nélkül nem megy

Bár a 2022-es és 2023-as év hatalmas növekedést hozott – elsősorban az Európai Unió banki és állami hitelprogramok révén – a mezőgazdasági gépek eladásában. Míg 2022-ben 486 milliárd forintot produkált a szektor, addig 2023-ban már csak 368 milliárdot – persze ezek a számok is magasabbak, mint a 2021-es 250 milliárd. Az Agrárágazat cikke szerint míg az európai pályázatok futottak és érkeztek az EU-s pénzek, addig a gazdák-gazdaságok a pályázati kiírásoknak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően 3–5 évre előre tervezhették gépberuházásaikat. 2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépértékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges – teszi hozzá az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) –, miután az EU-támogatások elmaradása, a banki és állami programok kifutása mellett a terményárak, az aszályos terméskiesés is része a vásárlási hajlandóság csökkenésének.

Idén is csak várunk

A 2024-es esztendő az AKI előrejelzése szerint ugyancsak a várakozás éve lesz, amiből banki hitelakciók, lízingalternatívák és új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a piacot.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások egyébként szűk 90 milliárdért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, alkatrészeket idén júniusig. Ez fele annyi, 49 százalékkal marad el az egy évvel korábbi féléves forgalomtól. Ráadásul míg korábban nőtt az alkatrészek-eszközök eladása – vagyis új gépek helyett felújítással, korszerűsítéssel ellensúlyozták a géppark-modernizáció elhalasztását –, ma már ez sem igaz: ilyen keveset, 41 milliárdot legutóbb 2021-ben költöttünk e szegmensben…

Kevesebb traktor, kombájn, több szárzúzó, öntöző

A legnagyobb mértékű visszaesés a kombájn-szegmenst érintette: 73 százalékkal csökkent az eladások száma, csupán 68 új arató-cséplő gép kelt el szűk 10 milliárdért (a tavalyi első félévben ez 256 darab volt, bő 34 milliárdért). A kombájnokhoz 26 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adaptert vettek júniusig, mint tavaly nyárig, ezek harmada volt magyar gyártású. Nincs ekkora, de komoly a visszaesés a traktorok piacán. Az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest majdnem 500-zal kevesebb, azaz 864 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 29 milliárd forintért. Itt a legnagyobb részarányt az 50 LE alatti és az 50–100 LE-s kategória képviselte 33, illetve 21 százalékkal. Ezzel a 100 LE alatti traktorok a teljes traktorértékesítés több mint felét adták 2024 első hat hónapjában, míg egy évvel korábban ugyanez az érték mindössze 35 százalék volt. Az 50 LE feletti traktorok kivételével valamennyi teljesítménykategóriában jelentősen visszaesett a kereslet.

Ugyanakkor többet adtak el szárzúzóból és rézsűkaszából (+35%), kultivátorokból, ám a talajművelő gépek terén általában így is 17 százalékkal csökkent a kereslet. Az önjáró rakodók értékesítése 29 százalékkal maradt el; a gyümölcs- és szőlőápolás gépeiből 3 százalékkal mérséklődött a kereslet. Tápanyag-kijuttató gépekből (279 db) 53, vetőgépekből (231 db) 59 százalékkal csökkent az eladás, a vetőgépek közül a szemenkénti vetőgépekből értékesítették a legtöbbet (114 db), de a szegmens 66 százalékkal maradt el a bázisidőszaki forgalomtól. Ugyancsak csökkent a növényvédő gépek iránti kereslet, 38 százalékkal. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 41 százalékkal csökkent, bálázógépekből 71 százalékkal értékesítettek kevesebbet.

Érthető módon viszont nagyot nőtt az öntözőgépek forgalma: 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 37 százalékkal csökkent, pótkocsikból 258 db-ot adtak el az egy évvel korábbi 407-tel szemben, ezek 38 százaléka hazai gyártmány.