fbpx

Ferrari traktorok – a kompakt erő és precizitás csúcsai

Írta: MezőHír-2024/9.lapszám cikke - 2024 szeptember 20.

A Ferrari név nemcsak a sportautók világában jelent csúcsteljesítményt, hanem a mezőgazdasági gépek terén is. A Ferrari traktorok híresek kivételes teljesítményükről, megbízhatóságukról és kiemelkedő manőverezhetőségükről, amely előnyök a termelők legkülönbözőbb igényeit is kielégítik.

Mizar 70

A Ferrari traktorok története

A Ferrari egy történelmi olasz gyártó, amely az egytengelyes és specializált ültetvénytraktorok területén tevékenykedik. A cég egytengelyes traktorainak gyártása 1957-ben indult, majd 1965-ben elkészítették az első törzscsuklós FERRARI traktort. Olaszországban három gyártóüzemük található, és világszerte hét leányvállalattal rendelkeznek, melyeket 700 viszonteladó támogat.

A Ferrari több mint 50 saját szabadalommal rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik a DUALSTEER® kormányzási rendszer. Ez a rendszer a legszűkebb fordulási sugarat biztosítja, mivel egyszerre fordul az első kerék és a központi törzscsukló, egyedülállóvá téve ezzel a FERRARI traktorokat a piacon. Egy másik speciális megoldásuk a megfordítható vezetőállás, amely több modelljükben is elérhető az 50–75 LE teljesítménykategóriában. Az év végétől ez a rendszer már 100 LE teljesítménnyel is elérhető lesz olyan modellekben, mint a COBRAM, MIZAR, THOR és VEGA.

Két típus megfordítható vezetőállású

A megfordítható vezetőállások két típusba sorolhatók: mindkettő lehetővé teszi a vezetési pozíció 180°-os gyors megfordítását, mindössze néhány másodperc alatt. Az egyszerűbb modellek kettős pedálrendszerrel rendelkeznek, ahol az ülés, a kormánykerék és a műszerfal forgatható. A fejlettebb modellek gumibakokra szerelt platformmal vannak felszerelve, amelyek elnyelik a rezgéseket, és növelik a kezelő kényelmét. Ezekben a modellekben az ülés, a kormánykerék, a műszerfal és a pedálok egyetlen egyszerű művelettel elforgathatók. A megfordítható vezetőállású modellek kabinnal és kabin nélkül is elérhetők, a felhasználók igényeihez igazodva.

DUALSTEER Ferrari
A Ferrari több mint 50 saját szabadalommal rendelkezik, amelyek közül kiemelkedik a DUALSTEER® kormányzási rendszer

Előnyök

A megfordítható vezetőállás legnagyobb előnye, hogy a kezelő akadálytalanul rálát a traktor hátuljára felszerelt munkaeszközökre, ezáltal növelve a kényelmet és a biztonságot, anélkül, hogy egész nap hátrafelé kellene nézni.

Fontos, hogy zúzáskor a zúzógép elöl haladjon, a traktor pedig utána, hogy a gallyak ne tehessenek kárt a traktorban

Különösen hasznos ez a szőlő- és gyümölcsültetvények metszése után, venyige és gally zúzásakor. Tapasztalatok szerint a traktorok hátsó TLT-meghajtása sokkal strapabíróbb, mint az első. Fontos továbbá, hogy zúzáskor a zúzógép elöl haladjon, a traktor pedig utána, hogy a gallyak ne tehessenek kárt a traktorban. Ezeket a követelményeket a megfordítható vezetőállással lehet teljesíteni, úgy, hogy a zúzógép a traktor hátuljára van szerelve, a hátsó TLT-meghajtással, miközben a gépkezelő megfordított vezetőállásban dolgozik, mintha előre haladna. Ez a funkció a gyümölcsösládák targoncatoronnyal történő pakolásánál is hasznos, mivel így nincs szükség önjáró targonca beszerzésére, elég egy adapter, ami jelentősen költséghatékonyabb megoldást kínál a gazdaságok számára.

NAVIK AGRI