fbpx

Küzdenek a burgonya felszedésével Ukrajnában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 14.

Ez a szezon Ukrajnában sem volt egyszerű a szántóföldi termelők számára. Az elején a heves esőzések hátráltatták a munkát, később a szárazság és a rendkívüli hőség a termésképzést rontotta. A betakarítás is vontatottan halad.

burgonya betakarítás
Lassan halad a betakarítási munka az ukrán krumpliföldeken (forrás: pixabay.com)

A tavaszi esőzések miatt a burgonya ültetése május közepére/végére tolódott ki, messze túl az ideális időablakon. Ez eleve negatívan befolyásolta mind a csírázást, mind a termés minőségét. Később a szélsőséges, 35-37°C-ot is elérő nyári hőmérséklet tovább terhelte a növényeket. A helyzetet súlyosbította a vírusos fertőzéseket terjesztő levéltetvek elszaporodása.

A betakarítás javában tart, de a kötöttebb talajokon nagyon megnehezíti a kemény föld, csak a lazább szerkezetű talajokon halad a munka. Mivel a száraz földben nemcsak gázolajból fogy több, de a gépek és a gumók is jobban törődnek, sok gazdaságban halogatják a betakarítás elkezdését. Összességében sokkal rosszabb most a készültségi fok, mint egy átlagos évben. A feldolgozók vontatottan jutnak alapanyaghoz, és még messze nem dolgoznak teljes kapacitással.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A kertészeti termelés post harvest részével küzd Ukrajna.