fbpx

Évről évre erősödik a verseny az áfonyapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 10.

Európában eddig jó pénzt fizettek az áfonyáért, de a növekvő kínálat és a vásárlók árérzékenysége arra kényszeríti a piaci szereplőket, hogy olcsóbban kínálják a kék bogyókat.

áfonya
Már el is várjuk a 3-4 ezer forintos fogyasztói árat (fotó: pixabay.com)

Több áfonya, alacsonyabb ár

Az Ukrajna elleni folyamatos katonai agresszió miatt a belpiac fogyasztása nagyon beszűkült, ezért a gazdák jövedelme nagymértékben függ az export hatékonyságától. A kiszállításhoz viszont mennyiségekre van szükség, amit nehéz megszervezni, biztosítani. A termelők többsége a belpiacon küszködik, alacsony árak mellett. A prémium áfonyának azonban ezekben a nehéz időkben is van helye mind a kül-, mind a belpiacon. Csakhogy az EastFruit ábrája szerint idén szinte minden egyes hónapban a korábbi évek árszintje alatt volt értékesíthető a kék bogyó.

ukrán áfonya ára
Forrás: EastFruit

A betakarítási idény átlagát tekintve a 2024. évi árak az elmúlt hat év összes értékét alulmúlják, különösen, ha a főszezonra, a július-augusztusra koncentrálunk. Ebben a két hónapban 39%-kal kevesebbért lehetett eladni az áfonyát, mint az előző hat év átlagában (2018–2023). Némileg csökkenti a terelői veszteségeket, hogy sok ültetvény most lépett érett, csúcstermő korába, így az ország össztermése a kedvezőtlen időjárás ellenére több is volt a tavalyinál, amikor 4 ezer tonnát exportáltak belőle.

Évről évre erősebb a mezőny

Az elemzők mégis arra figyelmeztetnek, hogy a bogyó termesztése a rentabilitás határán mozog, a kisebb, exportképtelen gazdaságok kiszállhatnak a termelésből. Az áfonya kiszállítása, értékesítése egyébként szeptember végéig zajlik. A szezonvégi árak – akárcsak más gyümölcsök esetében – mindig magasabbak, mint a csúcsidényé, amit segít, hogy a perui szállítmányok idén késve érkezhetnek Európába.

Nagyobb veszélyt látnak az elemzők abban, hogy az EU-n belül és a közvetlen környezetében is egyre népszerűbb az áfonya termelése, így például Marokkó, Grúzia, sőt az afrikai országok is egyre komolyabb versenytársakká válnak az uniós piacon.

Lásd még a témában: Akciós áron dübörög a lengyel áfonya.