fbpx

Mikor vessek? Ilyen lesz az ősz és a tél időjárása

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 06.

Az elmúlt években drasztikusan csökkent a repce vetésterülete hazánkban, és úgy néz ki, hogy az idei időjárás sem kedvez neki. A kalászosok vetését is érdemes a lehető legkésőbbre halasztani.

talajművelés
Porzik a föld a szárazságtól (fotó: Horizont Média)

Már sorolnia kellene a repcének, de nagyon kevés gazdaságban gondolnak egyáltalán az elvétésére is. Nagyon kevés a víz a földekben. Az európai hosszútávú előrejelző rendszer szerint szeptemberben 0,5–1 fokkal lesz melegebb hazánkban, mint a sokéves átlag, csapadékból pedig a megszokott mennyiségnél mintegy 10 mm-rel érkezhet kevesebb.

A normálistól leginkább az október és a december időjárása fog eltérni, amikor a sokéves átlagot 1–1,5 fokkal meghaladó melegre lesz kilátás. A csapadékot tekintve egy hónap kivételével mindegyiket átlagosnak jelzi a rendszer. Ez a kivétel a november lesz, amikor a sokéves átlagot nagyjából 20 mm-rel maghaladó mennyiségű eső eshet.

Magyarán a kalászosok vetési időablakában nagyon meleg lesz, az eső mennyisége pedig átlagos, ami kedvez a levéltetveknek, kabócáknak. A vetést halasszuk a hónap második felére, hogy a bőséges novemberi esők jó kezdést adhassanak az állománynak. Tekintve, hogy a december extrém meleg lesz, a döntésnek nincs különösebb kockázata.

november csapadek
Forrás: Copernicus.eu

Legjobban a január hőmérséklete fog hasonlítani egy téli hónapéhoz, mivel ekkor csak negyed–fél fokkal lesz a higanymérő szála a sokéves átlag felett. Havazásra is csak ekkor lesz számottevő esély.